#godisstopp

Vi blir genuint glada av initiativet till godisstopp som GT:s journalist Frida Boisen eller, rättare sagt, hennes barn drog igång i lördags. Idén är väldigt enkel: i en månad uppmanas vi att 1) inte äta godis och 2) sprida bilder och recept på nyttiga alternativ till skumbananer och lakristbåtar med avsändaren #godisstopp. Nope, det är ingen rocket science men det är tillräckligt kul för att att vi ska haka på. Och att de här härliga ungarna har en mamma som har möjlighet att upplysa och engagera ett helt land i denna viktiga fråga, det är ju direkt lysande.

Kanske att vi går igång extra mycket på det för att det här är en fråga som vi som småbarnsföräldrar ständigt brottas med. Å ena sidan: vem vill vara en neggig torr förälder som alltid tar fram clementiner i stället för godis? Men, å andra sidan: med den kunskap vi har i dag om hur extremt farligt socker faktiskt är så måste vi göra något radikalt. Det är därför vi trakasserar dig varje fredag med våra nyttiga alternativ till fredagsmys – för att vi vill visa dig och oss och våra barn att det faktiskt går att mysa utan massa onödigt socker.

Är du fortfarande inte övertygad om hur farligt socker är för dina barn så kan vi varmt rekommendera Ann Fernholms (du vet geniet vi tipsade om i fredags) bok ”Det sötaste vi har”. Den handlar om just socker och växande kroppar, och visar på ett vetenskapligt och tydligt sätt hur söt skräpmat bidrar till en mängd av de sjukdomar som ökar bland barn över hela världen – astma, allergier, glutenintolerans, typ 1-diabetes, depression, fetma, ADHD, autism och för tidig pubertet. Så innerligt läsvärd och så vansinnigt skrämmande.