Kladdigaste kladdkakan utan smör, strösocker och vetemjöl. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Kladdigaste kladdkakan utan smör, strösocker och vetemjöl.

fav

När vi lärde känna varandra för blott 25 år sedan var kladdkakan central. Som i: den stod alltid i mitten av oss. Oftast satt vi i en ring runt den, lyssnade på Orup och slevade i oss vårt dagsverke direkt ur formen. En kvarts sekel senare har vi fortfarande samma craving på choklad, men vi är inte riktigt lika sugna på mejeriprodukter, gluten och socker. Så vi gör en variant i dag. Utan smör, strösocker och vetemjöl. Och utan ugn!

Det svåraste med den här kakan är inte att göra den. Det svåraste är att bestämma sig för hur man ska servera den. Ska du orka lägga smeten i en springform och låta den stå en liten stund i kylen innan du skär upp den i eleganta små tårtbitar? Eller, ska du floppa ner små smetkluttar i muffinsformar och äta dem direkt?

choklaskaka4

Du behöver inte bestämma dig än. Ta din tid. Här kommer receptet så länge.

Raw kladdkaka

3 1/2 dl naturella mandlar
10 färska dadlar (med kärna)
1 dl kakao
1 vaniljstång
4 msk vatten
En nypa havssalt

Sätt på Orup eller annan lämplig musik på högsta volym. Lägg mandlarna i en mixer och kör dem till ett mjöl. Ta ut kärnorna ur dadlarna, skrapa vaniljen ur stången och lägg dadlarna, vaniljen, kakaon, vattnet och havssalten i mixern. Kör tills du känner dig nöjd med konsistensen. Ha i lite mer vatten om du känner för det.

choklaskaka3

Så var det det där med springformen eller muffinsformarna. Nu blir det svårt, riktigt svårt. Tårtbit eller klutt? Klutt eller tårtbit?

choklaskaka2

Valet är ditt. Låt ingen försöka påverka dig. Du bestämmer.

 

Print

Raw kladdkaka

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 6 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

3 1/2 dl naturella mandlar

10 färska dadlar (med kärna)

1 dl kakao

1 vaniljstång

4 msk vatten

En nypa havssalt

Instruktioner

Sätt på Orup eller annan lämplig musik på högsta volym. Lägg mandlarna i en mixer och kör dem till ett mjöl. Ta ut kärnorna ur dadlarna, skrapa vaniljen ur stången och lägg dadlarna, vaniljen, kakaon, vattnet och havssalten i mixern. Kör tills du känner dig nöjd med konsistensen. Ha i lite mer vatten om du känner för det.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Hej! Fantastisk blogg! I recept som innehåller vaniljstång = ganska dyrt, går det att ta vaniljpulver gjord på mald vaniljstång istället?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Absolut!

  2. Smaskigt!! 😀

  3. Sofia | Avocado Baby skriver:

    SÅ bra blogg! Heja er!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack Sofia!

  4. Hej! Har ni något förslag på något grädd-liknande att ha till?
    Allt gott

    1. Food Pharmacy skriver:

      Cashewgrädden som vi gjorde till fruktsalladen är ju magiskt god!

  5. Kan man köra ned färdigt mandelmjöl istället? Det borde väl vara samma sak? Vet ni hur mycket detta motsvarar i gram?

    Tack för en mycket inspirerande blogg!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ja det borde du kunna men du får testa dig fram hur mycket du ska lägga i för vi vet inte vad det motsvarar i gram. Lycka till!

  6. paleopejlen.com skriver:

    Hej, vilken fin blogg & vad roligt att se att det är fler som kör alternativa fredagsmys! Vi har precis börjat blogga om vår paleofamilj och det här var fin inspiration både bloggmässigt och matmässigt :). Keep it up!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hej och tack! Spännande med paleopejlen, den måste vi såklart pejla in!

  7. Emma Andrea skriver:

    Måste tipsa er om den mest fantastiska kladdkakan jag gjorde i går, dagen till ära!

    4dl kokta, sköljda Adzuki eller svarta bönor
    0.75 dl kakao
    2-3 msk kokosolja
    1 nypa salt
    mixa ihop..

    rör ner 2 ägg ( eller vegan style chiafrön och lönnsirapen och låt svälla lite)
    1/2 – 0.75 dl lönsirap

    häll i form och grädda i 15 min på 200 grader.

    man kan lägga i valnötter / hallon / blåbär eller chokladbitar eller bara köra som den är.
    det blir sååååååååååå gott!!!!
    Tack för en grym blogg 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Aaah, det låter ju helt fantastiskt! Testade faktiskt något liknande i somras men det receptet har vi lyckats slarva bort för länge sedan. Fråga: tror du att det går att sänka temperaturen på ugnen? (vi drar ju någon slags helig gräns vid 100 grader) Äsch, vi provar!:)

    2. Food Pharmacy skriver:

      Men gud! Tack för tipset, den måste vi prova!

  8. Emma Andrea skriver:

    Ja jag vet, men jag tänker att man “flash” bakar den i 15 min, att det är typ samma som om ni sänker till 100 och har den inne längre… 🙂

  9. […] så var det första gången någonsin som Juni provade att åka skridskor. Food Pharmacy | Kladdigaste kladdkakan utan smör, strösocker och vetemjöl. – Food Pharmacy. När vi lärde känna varandra för blott 25 år sedan var kladdkakan central. Som i: den stod […]

  10. Andrea skriver:

    Hejsan Food Pharmacy.

    Har ni några tips på hur man kan få kakan något sötare? Den är tyvärr lite för besk för min smak. Men annars är receptet perfekt!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.