Några viktiga rader om hur du ska tänka när du inte handlar ekologiskt. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Några viktiga rader om hur du ska tänka när du inte handlar ekologiskt.

Här ovan ser du, förutom en patinerad kökshandduk, A) några äpplen och B) några lökar. Ingen av ovanstående är ekologisk, men ändå innehåller några av dem betydligt fler kemikalier än de andra. Kan du gissa vilka?

Medan du funderar så backar vi bandet några snäpp:

Vid det här laget har de flesta förstått att mycket frukt och grönt innehåller höga halter av bekämpningsmedel och att ekologiskt alltid är att föredra, både för din hälsas och för miljöns skull. Men, tyvärr är det inte riktig så enkelt. År 2014 är ekologiska varor fortfarande mycket dyrare, vilket gör att många väljer bort dem i grönsaksdisken. Känner du igen dig? Då ska du fortsätta läsa.

En amerikansk icke vinstdrivande organisation som heter Environmental Working Group (EWG) har nämligen testat och rankat kemikalienivåerna i 53 olika frukter och grönsaker, och tagit fram två små snillrika listor som heter ”Dirty Dozen” och ”Clean 15”.

DIRTY DOZEN är en lista över de tolv grönsaker och frukter som har HÖGST halt av kemikalier och som du alltid bör undvika att handla om de inte är ekologiska. Som äpplen, potatis och grönkål, till exempel. De ska du alltid köpa eko.

Webb

CLEAN 15 däremot, är en lista över de grönsaker och frukter som har LÄGST halt av kemikalier och som du faktiskt kan köpa oekologiska, om du inte har något val. Som lök, champinjoner och avokado, till exempel. Helt ok trots att de inte är eko.

Vi förstår verkligen att många anser att de inte har råd att köpa ekologiska varor, men tänk så här: det kostar i alla fall inget att välja bort att köpa de “dirty dozen” som innehåller mest kemikalier. Som till exempel A) några äpplen. Som ju innehåller betydligt fler kemikalier än B) några lökar.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Annelie / blomsterochbakverk skriver:

  Den där listan var det bästa jag läst på länge. Kan ju faktiskt få många att tänka efter en gång till. Och underlätta valet när man står där och det inte finns ekologiskt. Tack!

 2. Caroline skriver:

  Om denna listan gjorts av en amerikansk organisation, är det då inte möjligt att kemikaliehalterna kan variera? Hur är det med svenska, icke eko-äpplen, kontra de icke eko-varianterna man köper importerade?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, kemikaliehalterna varierar lite beroende på många olika faktorer. Generellt gäller dock att de som har flest kemikalier är de du hittar på Dirty-listan. Tyvärr är svenska äpplen hårt besprutade. Många köper svenska äpplen och tror att det är lika med mer hälsosamt men tyvärr är det inte så. Välj därför även ekologiskt när det kommer till svenska äpplen.

 3. Vilken kål avser man på clean -listan?

 4. Christina skriver:

  menar man rot eller blekselleri?

 5. Bananer är inte med på listan vilket jag tycker är konstigt. Jag köper alltid ekologiskt för jag har förstått att de är hårt besprutade.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, bananer är inte med på listan och de är som du säger hårt besprutade. Vi har fått många frågor på detta inlägg så vi planerar ett “uppföljningsinlägg” nästa vecka.

 6. Säger som Caroline. Olika länder har olika regler så det måste bero på ursprungslandet. Naturskyddsföreningen varnar för lök tex. Och det var inte länge sedan det larmades om ananas och melon fick återkallas pga bekämpningsmedel. Banan som är big no no besprutad är inte med på listan.

 7. […] Food Pharmacy | » Några viktiga rader om hur du ska tänka när du inte handlar… […]

 8. Ingalill ljungcrantz pettersson skriver:

  Bra listor ! Visst behöver vi både påminnas och få kunskap för att göra de val i livet som vi står för och tillsammans med vår jord och allt annat levande, mår bra av. Varmt tack för ert arbete !

 9. Morötter?

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.