Bästa pannkaksreceptet. Utan gluten, mjölk och smör. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Bästa pannkaksreceptet. Utan gluten, mjölk och smör.

fav

I helgen packade vi ryggorna med pannkakor och blåbärssoppa och drog till stallet med barnen. PANNKAKOR? vrålar du med Stigs senaste krönika färsk i minnet. SKA MAN VERKLIGEN ÄTA DET?

Nä, med tanke på ALE och AGE så ska man kanske inte det. I Platons idévärld, alltså. Men i vår vanliga sinnevärld råkar vi faktiskt steka pannkakor till barnen ibland, ändå. Och så länge vi gör det, kan vi lika gärna dela med oss av vårt bästa pannkaksrecept. Det med havremjölk, bovetemjöl och kokosolja, istället för komjölk, vetemjöl och smör.

pannkakor1

En väldigt vanlig reaktion på de här pannkakorna är: ingen. Barnen märker nämligen ingen skillnad. Det gör däremot du som steker pannkakorna. Det är nämligen snudd på omöjligt att bränna fast den här smeten. Lite grövre i smaken, yup, men tjockare och mer medgörlig än “vanlig” pannkakssmet.

Pannkakor (utan gluten och mejeriprodukter)

1 dl glutenfria havregryn
5 dl vatten
3 1/2 dl bovetemjöl
2 dl vatten
4 ägg
Kokosolja

Börja med att köra havre och 5 dl vatten i en mixer tills det blir mjölk. Häll mjölken och de andra ingredienserna i en bunke och börja vispa. Smält kokosfettet i stekpannan och häll det i smeten. Lägg en klick i pannan på lite lägre temperatur och låt det ta sin lilla tid. No stress.

pannkakor3

pannkakor4

Nej, de blir inte så där härligt gyllenbruna. Men helt ärligt, känns inte det SÅ 2013?

pannkakor5

pannkakor6

Och sedan stack vi ut i skogen med Juventus, Yen och Simon (hästarna som heter så alltså, inte barnen). Red barbacka, plockade blåbär och sa ”ptrrro” femhundratusen gånger. En mycket fin dag.

pannkakor8pannkakor9

Print

Pannkakor (utan gluten och mejeriprodukter)

 • Av : Food pharmacy
 • Portioner : 4 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1 dl glutenfria havregryn
5 dl vatten
3 1/2 dl bovetemjöl
2 dl vatten
4 ägg
Kokosolja

Instruktioner

Börja med att köra havre och 5 dl vatten i en mixer tills det blir mjölk. Häll mjölken och de andra ingredienserna i en bunke och börja vispa. Smält kokosfettet i stekpannan och häll det i smeten. Lägg en klick i pannan på lite lägre temperatur och låt det ta sin lilla tid. No stress.

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Tack! Har letat nyttigare pannkakor länge 😉
  Funkar det med Oatlys havredryck?
  Och hur påverkar det receptet?

  Tack för en värdans bra blogg! Kikar in varje dag!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vad kul att höra att du gillar! Inte provat med Oatlys havredryck eftersom ett av våra barn är glutenintollerant och inte tål Oatly, men prova för sjutton!

 2. Jag gillar och uppskattar STORT hur ni byggt upp bloggen! Måndagar blir lite extra ångestfyllda då man läser Stigs veckokrönika och ens favoritlivsmedel (eller kanske inte favorit, men i vardagen ofta förekommande livsmedel) avslöjas som bovar och skurkar. Men då kommer ni med lösningen, ett alternativt sätt att äta precis detsamma man ätit förut, fast med bättre råvaror. Ångesten släpper och Stigs kalla fakta känns inte så illa längre. Dessutom är alla recept jag hittills testat verkligen jättegoda!! Helt fantastiskt jobb ni gör, heja heja!

 3. Pernilla skriver:

  funkar mandelmjöl tro? eller är de lika illa?

 4. Jag brukar ha gurkmeja i smeten, då blir pannkakorna gyllengula och fina

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för tipset Camilla!

 5. Ser superfina ut!! Men vad är det ni har till?!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hemmagjord äppelsylt och hemmagjort hallonsylt!

 6. Jennie skriver:

  Hej! tack för bra recept!
  Hur många pannkakor räcker receptet till?

 7. Hej! Gud vilket härligt recept. Har precis sträckläst er bok och kikar runt både här och där på bloggen, och med både en kronisk magsjukdom samt ADD är kopplingarna mellan god tarmflora och allmänt välmående SÅ spännande att läsa om. så TACK!!

  I idévärlden äter jag numer nästan bara råa eller ångkokade grönsaker och snällt kokade glutenfria gryn, i sinnevärlden är det tisdag eftermiddag och jag är på besök hos en vän och vill bjuda på pannkakor som båda kan äta. Jag är äggallergiker, min vän glutenallergiker. Frågan då: GÅR det att göra dessa pannkakor utan ägg? Vad kan jag ersätta med? Går det att bara utesluta?

  TACK!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Förlåt för sent svar, gissar att det inte är tisdag eftermiddag längre … Hur gick det? Fick du ihop det?

 8. Madde skriver:

  Jag undrar oxå om det går att göra dessa utan ägg? 🙂 mvh Madde

  1. Det går bra utan ägg. Alternativt kan du ersätta lite vötska med några msk kikärtsspad men funkar även på bara vatten eller havremjölk eller mandelmjölk

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.