fbpx

Recept

Post image

Raw pepparkakor (utan gluten, mejeriprodukter och vitt socker).

Well, det är fredag så låt oss gå rakt på sak: det här är en av de godaste pepparkaksdegar som vi någonsin smakat.

Nackdelen? Tja, den är kanske maximalt god som just deg. Den funkar absolut att grädda på lägsta temperaturen i ugnen (glöm inte att ställa luckan på glänt) och pepparkakorna stelnar faktiskt någorlunda när man tar ut dem. MEN. Degen är ju så sagolikt god att äta som den är. Rulla i små bollar. Doppa i kokos eller chokladsås. Eller ännu bättre: direkt i munnen.

pepparkakor1

Dessutom är degen väluppfostrad. Kanske tack vare oljan? Du kan kavla den flortunn och den hänger ÄNDÅ med när det är dags att flytta från bakbord till plåt. Utan minsta gnäll.

Raw pepparkakor
(cirka 12 stycken)

2 dl mandel eller mandelmjöl
1 msk mandelolja eller rapsolja
en nypa salt
2 tsk kanel
2 krm ingefära
10 nejlikor (stötta i mortel) eller cirka 1 tsk malda
2 msk honung
4 färska dadlar

Kör mandeln till ett fint mjöl i mixern (eller mät upp 2 dl mandelmjöl) och tillsätt olja och dadlar (glöm inte peta ut kärnorna). Kör tills det blir en smet. Lägg i kryddorna och saltet och mixa igen. Tillsätt honungen försiktigt, mixa och sluta när degen känns lagom kladdig. Kavla ut. Ta fram pepparkaksformarna och ropa på barnen. Gör gubbar och gummor och grisar. Placera de små filurerna på en plåt i ugnen.

Det här receptet är egentligen gjort för en torkugn men eftersom vi inte har en sådan så satte vi ugnen på lägsta temperatur. Sätt in plåten och vänta ett par timmar. Lägg över pepparkakorna på en tallrik.

pepparkakor

Glad andra advent!

Recept: ”Mitt nya Raw food kök” av Erica Palmcrantz Aziz.

Dela

Kommentarer

  1. Emma Hå - emmahas.se skriver:

    Jag tror inte jag vet en enda kaka av något slag som inte förstörs av att man sätter in den i ugnen. Kakor skall ätas råa. Med sked.

  2. Pernilla skriver:

    åååhh detta gjorde jag idag=) det va ju såååå gott! tack för ett kanonrecept…tänk att nåt så gott kan vara socker fritt=) barnen sa tummen upp;)

    1. Food Pharmacy skriver:

      Visst är det gott! Kul att du också tycker om pepparkakorna.

  3. Ann-Therese Samuelsson skriver:

    Sockerfritt? Honung och dadlar är socker, om än i annan form.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Faktiskt rätt svårt att hålla tungan rätt i mun när det kommer till socker men du har ju helt rätt förstås – honung och dadlar innehåller också socker.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.