Glutenfri birchermüsli gjord på havreyoghurt. Perfekt som frukost eller mellanmål! – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Glutenfri birchermüsli gjord på havreyoghurt. Perfekt som frukost eller mellanmål!

fav

Den observante minns att Stig nämnde i gårdagens krönika att han och Marianne brukar göra birchermüsli lite titt som tätt, och naturligtvis var vi inte sena med att be om receptet. Föga förvånande innehåller det inte vanlig yoghurt utan valfritt växtbaserat alternativ, och vårt val föll på havre den här gången. Tydligen är receptet över 100 år gammalt och härstammar från en gammal schweizare som hetter Bircher. Högst oklart om havreyoghurt fanns på den tiden, men c´est la vie cha cha cha.

bircher4

Nåväl. Du bör inte ha bråttom när suget på birchermüsli pockar på – minimum för att müslin ska hinna götta till sig är 30 min, men allra helst ska du låta den stå över natten. Då blir det mer som en klibbig gröt. Och det är klibbet du vill åt.

Mariannes birchermüsli
(2 portioner)

1 äpple
1 1/2 dl glutenfria havregryn
1/2 kaffekopp äppeljuice
1/2 kaffekopp växtbaserad yoghurt
1 nypa kanel eller mer
mandlar
pumpafrön
valnötter

Riv äpple. Blanda med havregrynen, äppeljuicen, yoghurten och kanelen. Låt stå i 30 minuter eller, allra helst, över natten. Hacka mandlar, pumpafrön och valnötter och strössla över müslin. Varsågod och ät.

bircher2

Ikon_science-08

Visste du att havre är vårt eget svenska super food? Utöver att det är fiberrikt så har det massa andra grymma superskills som t ex att bidra till att blodsockret höjs långsammare efter en måltid. Dessutom innehåller havren en kombo av proteiner, kolhydrater och hälsosamma omättade fettsyror i en naturlig balans. Heja havre!

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Hej och tack för receptet 🙂

  Växtbaserad youghurt.. vad är det ? köper man det på vanlig Ica ?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Elin, du hittar det i alla välsorterade mataffärer!

 2. Lisbet Ekborg skriver:

  Är det inte optimalt att nötter/mandel/frön också är med i “blötläggningen” över natten?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Jo, vi brukar alltid låta nötter och frön ligga i blöt.

 3. Madeleine skriver:

  Kan man göra havreyoghurt själv? Tack!

 4. Har glutenfria havregryn, men ena dottern tycker att vanliga fiberhavregryn är godare. Så vi hade en liten fundering på om det är olika sorters havregryn, eller om all havre är glutenfri men de glutenfria går genom en garanterad glutenfri miljö när de blir gryn? Vet ni?
  Vad man egentligen vill veta är ju om fiberhavregryn är i princip glutenfria, eller om de absolut ska undvikas.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, det är viktigt att du köper glutenfria havregryn om du vill undvika gluten.

 5. UlrikaLE skriver:

  Det är samma havre som växer. Den glutenfria växer och behandlas separat från andra sädesslag. Den andra KAN vara kontaminerad men behöver ju inte vara det. Jag äter glutenfritt men har inte celiaki, jag fixar “vanlig” havregryn. Hade jag haft celiaki hade jag inte vågat chansa.

 6. Caroline skriver:

  Hej Food Pharmacy! Vad menar ni med att ni ALLTID brukar låta nötter och frön ligga i blöt? Alltid när ni gör Birchermüsli eller alltid som i ALLTID? Och i så fall, varför?

 7. Hej! Tänkte bara tipsa om att det går utmärkt att göra youghrt själv! Jag brukar ta kokosmjölk eftersom det är jättegott! Häller det i ren glasburk, öppnar två kapslar probiotika och häller i samt rör runt med träsked. På med lock och in i ugn på max 30 grader (gärna locket på glänt för det får inte bli för varmt) i cirka 8 timmar eller tills man tycker det är lagom surt. Har man inte åtta timmar kan man låta det stå i rumstemperatur i typ ett dygn. Eller ugn ngn timme och sen rumstemperatur. Puh. Sjukt gott!

 8. Annika skriver:

  Tack UlrikaLE för klargörande! Har inte heller celiaki, vill bara ha en naturligt glutenfri kost för den allmänna hälsans skull.

 9. Johanna skriver:

  Hej!

  Vilken pribiotika anser Stig att man ska använda sig av när man ska göra egen yoghurt?

 10. Anne-Britt skriver:

  Annika, fiberhavregryn brukar innehålla vetekli! Läs alltid innehållsförteckningar. Alltid! Vete tillsätts i de mest oväntade livsmedel.

 11. Nog måste det gå utmärkt med Bovete?!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Appsolut!

 12. Margreth skriver:

  Hej! Köpte Oatlys havreyoghort till birchermüslin. Nu ser jag att den innehåller gluten, fast “mycket låg glutenhalt” som man kan läsa. Undrar nu om det finns nån annan “helt” glutenfri havreyoghurt att köpa?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vet ej, vet bara att det finns helt glutenfri havremjölk att köpa. Har man celiaki ska man inte äta oatlys havreyoghurt, men vill man “bara” undvika gluten så går det bra att äta den.

 13. Susanne skriver:

  Hej, när ni skriver äppeljuice, menar ni då helt vanlig köpejuice? det är ju väldigt sött. Eller menar ni att ni har en juicecentrifug?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Alltså, egentligen menar vi ju vatten men om det inte funkar så gör juice och om det inte funkar så köp färdig ekologisk juice utan koncentrat. Tänker att det är bättre att komma igång än att inte göra det.:)

 14. Yvonne skriver:

  Hej,
  Skulle vilja blötlägga en större mängd nötter eller frön så att det räcker några dagar så man slipper blötlägga vare dag. Jag förmodar att när de varit blötlagda kanske de inte håller sig lika länge och måste användas direkt.
  Tacksam för svar.
  Tack på förhand.
  Vänlig hälsning Yvonne

  1. Food Pharmacy skriver:

   Bra fråga! Själva blötlägger vi aldrig mer än vad vi använder så kan tyvärr inte svara på detta. Hör gärna av dig om du blir något klokare!

 15. Pernilla skriver:

  Hej,

  Angående blötläggning av nötter, kan jag berätta att de möglar om de görs i större omgångar i förväg. Tänkte precis som du Yvonne, att det skulle vara bra att slippa varje dag, men det blev en dyr historia för mig när mina valnötter fick kasseras.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.