Glutenfri birchermüsli gjord på havreyoghurt. Perfekt som frukost eller mellanmål! – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Glutenfri birchermüsli gjord på havreyoghurt. Perfekt som frukost eller mellanmål!

fav

Den observante minns att Stig nämnde i gårdagens krönika att han och Marianne brukar göra birchermüsli lite titt som tätt, och naturligtvis var vi inte sena med att be om receptet. Föga förvånande innehåller det inte vanlig yoghurt utan valfritt växtbaserat alternativ, och vårt val föll på havre den här gången. Tydligen är receptet över 100 år gammalt och härstammar från en gammal schweizare som hetter Bircher. Högst oklart om havreyoghurt fanns på den tiden, men c´est la vie cha cha cha.

bircher4

Nåväl. Du bör inte ha bråttom när suget på birchermüsli pockar på – minimum för att müslin ska hinna götta till sig är 30 min, men allra helst ska du låta den stå över natten. Då blir det mer som en klibbig gröt. Och det är klibbet du vill åt.

Mariannes birchermüsli
(2 portioner)

1 äpple
1 1/2 dl glutenfria havregryn
1/2 kaffekopp äppeljuice
1/2 kaffekopp växtbaserad yoghurt
1 nypa kanel eller mer
mandlar
pumpafrön
valnötter

Riv äpple. Blanda med havregrynen, äppeljuicen, yoghurten och kanelen. Låt stå i 30 minuter eller, allra helst, över natten. Hacka mandlar, pumpafrön och valnötter och strössla över müslin. Varsågod och ät.

bircher2

Ikon_science-08

Visste du att havre är vårt eget svenska super food? Utöver att det är fiberrikt så har det massa andra grymma superskills som t ex att bidra till att blodsockret höjs långsammare efter en måltid. Dessutom innehåller havren en kombo av proteiner, kolhydrater och hälsosamma omättade fettsyror i en naturlig balans. Heja havre!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.