Hummus som gör riktigt gott för kroppen. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Hummus som gör riktigt gott för kroppen.

fav

När Mia gick i 3:an fick hennes mamma för sig att Mia skulle börja äta vitlök. ”Det är bra för immunförsvaret”, förklarade mamma Lisa tvärsäkert och placerade två små vitlökskapslar framför den lilla nioåringens nästipp varje morgon. Första veckan gick det bra. Sedan kom raparna. Till en början små och oskuldsfulla, men snart desto rivigare. Det hela fick ett tvärt slut när Mias hemlige kärlek David plötsligt ställde sig upp mitt under en lektion och sa: ”Fifan va re stinker vitlök”. Morgonen därpå slutade Mia att ta sina kapslar.

I dag äter vi vitlök så gott som varje dag. Därför känns det extra gött att se att Nutrition and Cancer har publicerat en meta-analys som visar på 51% lägre risk för magcancer vid högt intag av vitlök. Där fick du David – 51%!

hommous1

Så, i dag gör vi vitlöksstinn hummus. Perfekt som: dipp, fredagsmys, piffa upp sallad med, bredvid fisken, äta med sked direkt ur skål, på mackan eller som mellis. Nedan hittar du receptet, men sanningen är att vi så gott som alltid fribasar. Är vitlöksklyftorna lilleputtiga tar vi tre istället för två, råkar hummusen bli torr tar vi några extra droppar olivolja och vill vi ha den krämfetigare (eventuellt ett nytt ord för SAOL?) har vi i lite tahini. Se med andra ord receptet som en källa till inspiration snarare än facit.

Hummus
(en skål)

3 dl kokta kikärtor
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1-2 msk tahini (frivilligt)
färsk citron
salt
ev koriander eller persilja

Blötlägg kikärtorna över natten och koka dem enligt anvisningar. Mixa rubbet och smaka av med salt och citron. Toppa eventuellt med koriander eller, som på bilderna, persilja (sistnämnda har dessutom en dämpande effekt på vitlöksandedräkt).

hommous3

Nomnom upphöjt i hundra!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.