Recept

Post image

Raw semlor med mandelmassa, kardemumma och cashewgrädde.

När vi stod där i köket och gjorde de här semlorna insåg vi inte vad vi lite senare skulle sätta tänderna i. Nämligen: en himmelskt god semla som smakar på pricken som en vanlig fast så oändligt mycket fräschare. Perfekt, eftersom vanliga semlor inte alls ryms här på bloggen. Ture Sventon skulle säkert protetera, men kombon vetebulle + grädde + hög temperatur i ugnen får helt enkelt inte godkänt. Nedanstående recept får däremot MVG. Kardemumma? Check. Mandelmassesmak? Check. Söt grädde? Check. Så god att du måste ha en till? Check.

temlor1

Dessutom kan vi berätta att American Journal of Clinical Nutrition har publicerat en metanalys där forskarna gått igenom totalt 15 studier om samband mellan nötkonsumtion och hjärt-kärlsjukdom och cancer. Totalt 354 933 personer fanns med i materialet (med en uppföljning om totalt 3 746 534 personår). Vad de fann?  Jo, att en handfull nötter per dag minskade risken för förtida död med 27% och risken för död i hjärt-kärlsjukdom med 39%. Och, de som åt mest nötter hade 14% lägre risk att avlida av cancer än de som åt minst. Just sayin. Nu kör vi.

Raw semlor
(5 stycken)

Bulle:
0,75 dl blötlagda mandlar (gärna över natten)
0,75 dl cashewnötter

0,5 dl krossade linfrön
6 dadlar
1 nypa salt
1 tsk kardemumma
2 tsk kokosolja

Mixa cashewnötter och linfrö till mjöl. Tillsätt mandlarna och kör tills allt är finfördelat. Pilla ur kärnorna ur dadlarna och mixa ned dem tillsammans med resten av ingredienserna. Forma till små bullar, ta av locken och gör en lite grop så att grädden får plats.

Cashewgrädde:
1 dl cashewnötter (blötlagda minst 2 timmar)
1/2 päron
1 dadel
1/2 tsk vaniljpulver
cirka 2 msk vatten

Häll av nötterna, skala päronet, kärna ur dadeln och kör i mixern med vaniljen och vattnet. Mixa tills grädden är slät. Fyll bullarna och lägg på locket.

temlor3

Du milde så gott. Happy Sunday!

Dela

Kommentarer

  1. matilda skriver:

    Ser inte hur mycket cashew som ska vara i själva bullen? Låter för övrigt sjuuukt gott!

  2. Johanna skriver:

    Har precis avnjutit en av dessa himmelskt goda semlor. Tusen tack för att ni delade med er av receptet 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Härligt Johanna!

  3. Helena Sjöberg skriver:

    Behöver bullarna inte gräddas i ugn? Hur många grader och hur länge i så fall?
    Hälsning Helena

    1. Food Pharmacy skriver:

      Nej, ingen ugn. Sparar massa tid.:)

  4. Jag undrar vilket sort D-vitamin professorn själv intar? Vill börja äta D-vitamin.

  5. Marie Hellberg Danielsson skriver:

    Mmmm supermumsiga! Har ni något förslag på ersättning till linfrön? Jag tog chiafrön och det blev gott men nästa gång ska jag ta lite mindre mängd och mortla, krossa de innan, degen gick inte ihop sig riktigt… men smakade ändå himmelskt!

    Otroligt inspirerande, ni är mina nya favoriter!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tittade på receptet nu och tror faktiskt inte att linfröna behövs. Testa utan kanske?

  6. Högsta betyg från min semmelälskande 8-åring!

  7. Men hur var det med krossade linfrön, är inte dom jättegiftiga? Det är ju förbjudet att sälja krossade linfrön i butik.

  8. Johanna skriver:

    Tack för detta grymma recept! Bland de godaste semlorna jag ätit!

  9. Johanna skriver:

    Hej, har precis upptäckt er blogg och lusläser era böcker. Men blir fundersam på att ni använder krossade linfrön.
    Livsmedelsverket kan inte ge råd om vad som är en säker dosering av krossade linfrön och rådet är därför att avstå från att äta krossade linfrön.
    Kan man bara byta ut dem mot psylliumfrön?

Kommentera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.