Lilla linfrö-skolan (en grundkurs i varför och hur mycket du ska äta av de små fröna). – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Lilla linfrö-skolan (en grundkurs i varför och hur mycket du ska äta av de små fröna).

Linfrö är ett riktigt superfrö som innehåller fett – framförallt omättat fett (omega-3) – och mineraler, kostfibrer och protein. Men, ingen är som bekant fullkomlig och linfröet är faktiskt giftigt i för stora mängder. Vad är det egentligen som gäller? Ska man äta krossade eller hela linfrön? Hur mycket? Och varför? Vi tänker att det är dags för en liten linfrö-skola.

Ska jag äta krossade eller hela linfön?
Hej raring, du kan äta både och. För att du ska få i dig nyttigheterna måste linfröet krossas men allra bäst är att du köper hela linfrön och krossar dem själv. Omega-3 är nämligen en känslig liten sak och därför bör du inte krossa linfröet förrän precis innan du ska äta det.

Är det inte krångligt att krossa det själv?
Eh, jo. Vi har provat både mortel och blender men det slutade bara i svordomar och dålig stämning. Men av en slump hittade vi en gammal elektrisk kaffekvarn på landet från 80-talet som vi numera använder.

Varför bör jag få i mig hela linfrön?
Hela linfrön passerar vårt mag- och tarmsystem intakta. De hjälper dig att hålla igång magen eftersom det bildas en geléaktig vätska av kostfibrerna som gör att maten passerar lättare genom tarmarna. Strö över gröten, salladen eller ta i ett glas vatten!

Stämmer det att krossade linfrön är giftiga?
Yes, i för stora doser. Krossade linfrön har ett naturligt växtgift i sig som inaktiveras av värme så om du vill vara på den säkra sidan kan du ju passa på att ha i krossade linfrön när du bakar bröd eller frökex. Tillhör du inte kategorin “nojig” så bör du nog ändå begränsa intaget till max 1 msk per dag.

Vad är dagsbehovet av omega-3 och hur mycket linfrö motsvarar det?
Svenska rekommendationer är att du behöver få i dig cirka 2,5 g omega-3 per dag. En matsked krossade linfrö ger ca 1,5 g omega-3.

Hur mycket linfrö per dag ska jag äta?
1-2 msk hela linfrön eller 1 msk krossade linfrön är maxgränsen. Linfrön innehåller som sagt ett ämne som heter linamarin och som kan omvandlas till vätecyanid som i sin tur är giftigt i större mängder.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.