Intervju

Cancerläkaren David Stenholtz: Det finns ett starkt samband mellan kost och cancer.

På långfredagen tog vi en kaffe med David Stenholtz, specialistläkare i onkologi, och vräkte ur oss alla frågor vi hade om kostens påverkan på cancer. Lite udda kanske att träffas på en röd dag, men det var faktiskt den enda dagen som David hade en lucka. Utöver att jobba heltid som onkolog och behandla cancerpatienter är David nämligen grundare till och ordförande i initiativet “Läkare för Framtiden”. Så, ingen tid att förlora.

– Intresset för kost och framför allt för sambandet mellan kost och hälsa är väldigt stort i dag – hur är starkt är egentligen sambandet?

– Det är otvivelaktigt så att vi hade kunnat eliminera en rad sjukdomar bara genom kosten. Jag tänker då på övervikt, diabetes typ 2, hypertoni och hjärt- och kärlsjukdom. Cancer skulle vi inte kunna eliminera helt men man ska veta att 50-90% av all cancer (beroende på art) är kopplad till vår livsstil. Att ändra sin kost i hälsosam riktning har sannolikt en mycket stor inverkan på risken att insjukna i cancer – generellt anses det i dag att mer än 30 % av all cancer direkt orsakas av ohälsosamma livsmedel. Därtill kommer indirekta orsaker av vår kost som övervikt och därtill hörande minskande förmåga till fysisk aktivitet. Lägger vi dessutom till alkoholhaltiga drycker till ekvationen stiger andelen cancer som kan förebyggas med kost till långt mer än hälften.

– Ok, då har vi med andra ord väldigt mycket att vinna på att tänka på vad vi stoppar i munnen?

– Ja, otvivelaktigt är det så. Sannolikt kan även en optimerad kost med maximalt innehåll av cancerförebyggande ämnen minska risken för den cancer som anses ha andra orsaker som miljögifter, strålning, rökning och ärftlighet. Vidare finns många studier som talar för att den som drabbats av cancer förbättrar sin prognos genom hälsosammare kostval liksom att den som botats från cancer har minskad risk att återinsjukna.

– Ger du kostråd till dina patienter?

– Min tid som läkare är helt öronmärkt för att tala om den behandling patienten står inför. Därefter finns det inte mycket tid kvar. Men för de patienter som är intresserade ger jag självklart råd om kost.

– Vilka råd ger du då?

– Världscancerfonden rekommenderar den som vill minska sin risk för cancer att äta en kost huvudsakligen från växtriket. Jag instämmer helt i detta. Alla ämnen i vår kost med påvisad cancerskyddande effekt återfinns i hela ätbara växter. Vidare återfinns de ämnen med påvisad cancerframkallande effekt i animaliska produkter. Jag brukar dela ut en broschyr som ”Kompetenscentrum för hälsa” tagit fram om vad man bör utesluta och dra ned på.  Jag rekommenderar de som vill gå ett steg längre att även utesluta mjölkprodukter som ju innehåller en tillväxtfaktor, IGF-1, som har en stark koppling till cancer.

David berättar att en liter mjölk tredubblar östrogenhalten hos barn. Vi noterar att David har sojamjölk i sitt kaffe.

– Men David, om nu nästan vart tredje cancerfall hade kunnat undvikas av en god kost… Varför omfattas då inte behandling av cancer av att ge patienterna kostråd?

– Det där är en väldigt bra fråga. Jag tror att det beror på okunskap men också fördomar om att man inskränker på människors livskvalitet. Det finns en allmän föreställning om att livet är härligt när vi kan unna oss goda saker och att vi tar bort matglädjen när vi börjar äta mer hälsosamt.  Jag ser det tvärtom – efter att jag själv lade om min kost till att bli vegan har snarare min livskvalitet och matglädje ökat.

– Om du bara får säga en sak, som man av hälsoskäl bör utesluta från sin kost, vad är då det?

– Processat kött – charkvaror – eftersom det ger mest skada på kroppen och har starka kopplingar till sjukdomar.

– Och om du bara får ge ett tips på vad man ska äta mer av?

– Jag är väldigt intresserad av s.k. fytonutrienter. Fytonutrienter är näring från växtriket som har hälsobringade effekter eftersom de bromsar olika sjukdomsprocesser i kroppen. Grönsakernas olika färger innehåller olika fytonutrienter och det intressanta är att 1+1 inte =2 i deras värld. Eftersom olika fytonutrienter förstärker varandras egenskaper kan det i stället leda till att 1+1=3. Därför är en bra regel att en måltid ska innehålla växtrikets alla färger (läs mer om den sk regnbågsmaten här). Då förser du kroppen med en bred matta av sjukdomshämmande processer.

– Avslutningsvis, hur äter du själv?

– Sedan några år tillbaka är jag vegan och äter växtbaserad föda. Innan jag lärde mig mer om kost trodde jag att min kropp behövde animaliska produkter för att tillgodogöra sig viktiga näringsämnen, men nu vet jag att växtriket kan förse min kropp med alla näringsämnen.Kommentarer
Pia skriver:
13 april, 2015 kl. 09:06

Chark, haha, förståss är chark värst! Den stora lasten i detta hushåll! 🙂 gluten, mjölk och socker är väck, men kött och chark är svåra att bli av med. Vanans makt alktså! Intressant inlägg för övrigt!

  Food Pharmacy skriver:
  13 april, 2015 kl. 19:03

  Pia, vi känner igen det där:-)

Jaana skriver:
13 april, 2015 kl. 11:14

Eller sluta bara att äta sjuka mängder av kolhydrater som göder cancercellerna: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=233&artikel=4748074

http://fof.se/tidning/2012/3/tumorens-enorma-sockersug

Liza skriver:
13 april, 2015 kl. 12:35

B12? hur är du säkert att kroppen prosducerar tillräcklig med B12 utan animaliska produkter?

susanne danielsson skriver:
13 april, 2015 kl. 14:45

Saknade kostråd under mina två bröstcancer perioder.
Undersköterska, hushållslärare och kost och näringsrådgivare sedan 35 år. Och så säger onkologen ät vanlig mat som kostråd. Vad är det för råd??? Det skulle klassas som tjänstefel att inte informera om who;s kostråd vid cancer.

Kenny Isaksdon skriver:
13 april, 2015 kl. 15:57

håller med till 100%…. Har testat det mesta inom kost o träning men inget har gett mig i närheten så positiv effekt som Vegan kost.

Sara skriver:
13 april, 2015 kl. 17:57

Hej!
Jag undrar vad processat kött innebär? Är det t ex smörgåspålägg, kassler o salami där det ju är en massa tillsatta ämnen, eller menas det även rent kött som nötfärs, lammstek mm? Och även ekologiskt rent kött?
Mvh Sara

  Food Pharmacy skriver:
  13 april, 2015 kl. 19:02

  Hej Sara, processat kött är allt kött som genomgått en process såsom korv, kassler, bacon, pålägg etc.

Anders Åkesson skriver:
13 april, 2015 kl. 18:27

Var tog glädjen med att leva vägen ?

  Food Pharmacy skriver:
  13 april, 2015 kl. 19:01

  Hej Anders, vi som driver den här bloggen hade precis samma inställning som du tidigare. Glädje för oss var förknippat med socker, skräpmat och cigaretter (i unga år). I dag kan vi, precis som David, vittna om att glädjen inte försvann trots att vi blev lite mer nyttiga. Tvärtom!

Maud Johansson skriver:
13 april, 2015 kl. 18:38

Cancerceller kan bara livnära sig på socker (läs kolhydrater). Vissa kända cancerforskare vet berätta att cancer är svamp.

Gunnel Söderback skriver:
13 april, 2015 kl. 19:18

Anders Åkesson.

Vi som tittar ner i avgrunden varje dag och ser hur djuren plågas i uppfödning, transporter, slakterier skulle känna mer livsglädje om djuren behandlades på ett humant sätt. Vi importerar mycket kött, Kolla gärna på Compassion in World Farming och Mercy for Animals hemsidor och/eller facebook så förstår du vad jag menar.

Det finns utmärkta köttbullar och korvar i frysdiskarna, det går utmärkt att laga gammal ”hederliga” rätter om man så vill och djuren och vi blir gladare och friskare. För inte innebär väl livsglädje bara att käka kött?

Kristina vonplaten skriver:
13 april, 2015 kl. 19:30

Mkt intressant…. Jag har inte uteslutit ngt än…. Men det låter väldigt logiskt … Vad jag undrar är förr i tiden åt man mkt kött
Man var ju tvungen ….. Är det för att vi stoppar” våra djur fulla med hormoner och antibiotikum ….. Som denna ökning av
Cancer uppstått….. Det är lite av mina funderingar….
Förr åt man det man odlade…. Djuren
Man rörde på sig…. Andra reflektioner….??

Anna skriver:
13 april, 2015 kl. 19:58

Vad kan man byta yoghurten mot som är bra i detta avseende? Jag tycker annars att naturell yoghurt o bär är bra. Det är väl något ohälsosamt i soyaprodukter också? Förslag på pålägg istället för skinka och ost?

Susanna de Vale skriver:
13 april, 2015 kl. 21:49

Mycket viktig information som naturligtvis skulle ges alla patienter (inte bara de som frågar efter den). Tänk om vården genomsyrades av ett holistiskt tänkande istället för att cancerpatienter serverades mat, som per definition är hälsofarlig för deras kondition, på våra sjukhus. Keep up the good work Food Pharmacy!

Kristina skriver:
13 april, 2015 kl. 22:18

För att få i sig dagsbehovet av B12 ska man äta 500 gram Rå lever om dagen!
Köp Behepan på apoteket och ta en om dan. Det inte kroppen behöver gör den sig av med då den är vattenlöslig.

Jag har cancer och göder definitivt inte mina cancerceller med kolhydrater!

Sofia. skriver:
13 april, 2015 kl. 22:22

Hjärtsjukdom går inte att eliminera. Det finns medfödda fel som kosten inte har något med att göra. Trovärdigheten hörni.

Kattis skriver:
13 april, 2015 kl. 22:42

Hej, Har du tips på proteinkällor om man måste utesluta mjölk och bönor ur kosten pga av allergi och inte vill äta kött?

Sofie skriver:
13 april, 2015 kl. 23:05

Kolhydrater höjer igf-1 minst lika mycket som animaliska livsmedel, konstig artikel. Både kolhydrater och protein höjer igf-1, så inte handlar det om vegetarisk kontra animalisk kost ur hälsosynpunkt!

Elsa skriver:
13 april, 2015 kl. 23:54

Om man äter veganskt får man äta B12 tillskott. Antigen enkelt genom tablett eller berikad mat. Även en blandkostätare kan ligga lågt så det är bra att ha koll på detta.

Malin i Manila skriver:
14 april, 2015 kl. 03:26

Tack för ett intressant inlägg! När jag var hos barnläkaren med min 2-åriga son häromdagen fick jag frågan om vad vi ger honom för mjölk. Jag berättade att mjölken numera är utbytt mot bla gröna blad och grönkål i frukostsmoothien. Det tyckte hon lät jättefarligt- hur vet ni att han får i sig tillräckligt med kalcium? Hon berättade om konsekvenserna av att upptäcka benskörhet för sent (det går tydligen inte att bota) och verkade vara av åsikten att man måste äta kopiösa mängder gröna blad (vilken barn oftast inte får i sig) för att komma upp i samma mängder kalcium som mjölkprodukter ger… Så vi kom överens om att ge yoghurt 2ggr per dag.. tills vidare tänkte jag.. tills jag verkligen får klarhet i hur det förhåller sig med detta. Vet ni något om var man kan finna information om hur man på ett tryggt sätt ersätter mjölkprodukter för växande barn? Kalcium finns ju i så många olika livsmedel så det kan väl inte vara så svårt att se till att barnen får i sig tillräckligt! Det är bara det här med kvantiteterna..

Sabrina skriver:
14 april, 2015 kl. 06:07

Bra artikel! Jag läste Robin Sharmas bok Munken som sålde sin Ferrari, där han ingående förklarade vad som hände i hans kropp när han åt kött och hur svårt kroppen har för att processa just kött. Det fick mig att tänka till och gradvis plockade jag bort kött och kyckling. Äter fortfarande fisk och skaldjur, men försöker äta så mycket vegetariskt som möjligt. Har bytt ut mjölk mot havredryck/kokosdryck, men tycker det är svårt att hitta substitut till tex kvarg. Några tips på rediga vegetariska frukostsr? 🙂

  Food Pharmacy skriver:
  14 april, 2015 kl. 08:56

  Tack Sabrina! Vårt bästa tips är en smoothie full av grönt,banan, bär.

Lena Schyllert skriver:
14 april, 2015 kl. 06:07

Hej! Jag hittar inte till broschyren ni länkar till kompetenscentrum för hälsa. Finns den att läsa någonstans på sidan?
Mvh Lena.

Pingla skriver:
14 april, 2015 kl. 07:03

Usch vilken skuldbeläggning. De flesta cancerfallen beror på otur! Vilken kärnfrisk vältränad nyttigätare som helst kan drabbas av tex bröstcancer.

Frågvis skriver:
14 april, 2015 kl. 08:02

Hej!
Kan ni inte lägga in referenserna han har? Inget jag hittar hos världscanserfonden stöder riktigt det han säger (inte i det jag hunnit läsa), och som någon tidigare trodde att han refererade till WHO (vilket han inte gör? Och vilka inte alls gör denna kopplingen i sina senaste rapporter).
Nyfiken då jag själv sedan 6 månader är vegetarian, men har svårt att bli helt vegan =)

Bo Figé skriver:
14 april, 2015 kl. 08:15

Alla vi som är allergiska och INTE kan äta citrus, frukter och bär, stora delar av grönsaksutbudet
Skall vi nu bara sätta oss ner och vänta på att drabbas …..vi kan ju inte sluta äta.. man dör av det också.
Har en gammal far 95 år fullt klar och aktiv som har ätit varierad, vanlig kost hela livet och tycks må bra……. har han då bara haft en himla tur då.

Undrande
Bo Figé

Helena skriver:
14 april, 2015 kl. 09:04

Hm, vore intressant att veta hur David får i sig B12 i den mängd han behöver.

Åsa skriver:
14 april, 2015 kl. 09:29

Anders, det är ju just privilegiet och
glädjen att leva som gör att man inte vill bli sjuk och förkorta livet med oansvarigt leverne! Tror på att äta skräp med måtta!

Sofia skriver:
14 april, 2015 kl. 09:59

Tack för en bra artikel. Kommer att följa bloggen och hoppas på bra tips och recept för god och hälsosam mat för barnfamilj (3,7,10)!

Tandfén skriver:
14 april, 2015 kl. 10:29

Dock undrar jag vad vi som har glutenintolerans ska äta. För många produkter som finns i affärerna som e vegetariska/veganska är inte glutenfria! Ta tillexempel hälsans kök och deras produkter. Klart vi kan äta mer frukt och grönt men jag saknar glutenfria vegetarisk produkter!! Intressant artikel för övrigt

Junita Stomberg Liljeström skriver:
14 april, 2015 kl. 10:51

Tror att det är måttlighet som krävs. Äter man lite av allt klarar kroppen av det. Förr i tiden åt man kanske inte kött varje dag t ex. Och rökare nöjde sig kanhända med en cigarett eller två/dag. Frosseri har blivit mer vanligt i och med ökad välfärd. Äta lite och ofta. (5-6 ggr/dag), dricka vatten då och då under dagen. Se till att man får i sig antioxidanter varje dag. Sluta äta när man är mätt. Eventuellt ta något kosttillskott. Motion och en god sömn om natten, samt vara ute varje dag! Det är väl att rekommendera!

Birgitta Engberg skriver:
14 april, 2015 kl. 11:07

Här ingår Morinda Citrifolia som en av de främsta livselixiren i skaran av irodoider.

Erik skriver:
14 april, 2015 kl. 11:18

Intressant!
Undrar givetvis VAD som är så farligt med processat kött, det framgår inte VARFÖR i intervjun?
Är det isåfall lika farligt att mala ekologiskt kött och göra egna korvar/köttbullar utan tillsatser eller är det själva köttet i sig?

Eftersom grunden till detta läggs tidigt önskar jag gärna tips om vegetarisk mat som barn gillar! Våra gillar typ bara processat kött o mjölk nu tyvärr……… 😉
Tack!

Mvh
Erik

Goska skriver:
14 april, 2015 kl. 11:33

Jag slutade med kolhydrater. Nu har jag gjort en DNA test om vad min kropp behöver då visar sig att jag ska äta 50% kolhydrater. Hur ställer ni er till detta?

susanne skriver:
14 april, 2015 kl. 11:51

Hej, skulle man bara kunna få en kort förklaring till på vilket sätt charkprodukter gör mest skada? Känner till ökad risk för änd- och tjocktarmscancer, är det nåt mer? Tack!

Eva skriver:
14 april, 2015 kl. 12:00

Vanlig mat, är ju det den enskilde äter, för den vanlig mat så klart, detta bör specifiseras så klart ! Annars fortsätter ju de som vanligt !!!!!!!!!!!!!!!!!!

maria skriver:
14 april, 2015 kl. 13:09

I artikeln här nämns inte intag av socker, alltså rent raffinerat socker, som en sak att undvika generellt. om en läser David Servan-Schreibers ”Anti-cancer – Ett nytt sätt att leva” – så framgår det rätt så tydligt där utifrån hans sammanställda forskning att det kan vara bra att undvika socker och vetemjöl. nämnde Stenholtz det?

Petra skriver:
14 april, 2015 kl. 18:54

Hej
Hittar inget vetenskapligt stöd för 50-90% så undrar vad källan till detta är? Hittar inte heller dessa rekommendationer på WHO. Intressant artikel men skulle gärna vilja se lite referenser.
Hälsning Petra

Henrik skriver:
14 april, 2015 kl. 18:59

Alls påståenden om vad som är nyttigt borde grunda sig i kliniska studier. Men vart kan man läsa dessa studier?

http://WWW.atdigfrisk.eu

Här länkar vi till riktiga studier, läs o begrunda 🙂

Henrik skriver:
14 april, 2015 kl. 19:07

Till er som vill veta vad saker innehåller så kika på http://WWW.matkalkyl.se.

Mjölk innehåller t ex 15% RDI per 100 gram av kalcium.

Sylvia skriver:
14 april, 2015 kl. 19:24

Mycket intressant artikel. Tack!
Skulle vilja ha förslag på bra pålägg som inte är ost eller kött. Kaviar lär ju gå bort p.gr. av sitt höga socker o saltinnehåll. Samma med messmör och jag har tyckt det är nyttigt med kokt skivad kalkon (smörgåsmat) som pålägg men som jag förstår artikeln så är det kanske inte det bästa.
Gillar att ha mosad avokado på rågbrödet men här i Norrlands inland är fina avokados inte något man kan räkna med så nu skulle jag behöva lite tips på bra varjedag-pålägg 🙂

magnus sverker skriver:
14 april, 2015 kl. 19:39

Hej David har helt rätt Petra referenser kan du hitta om du går in på ” http://www.frisk.n.nu ” .
Hälsningar
magnus

Sanna skriver:
14 april, 2015 kl. 21:29

skulle också jättegärna ha referenser!

Linda skriver:
14 april, 2015 kl. 21:38

Till Tandfen

Här hemma äter vi till största del glutenfri och vegansk mat. Inte för att vi måste utan för att jag märkt att vi alla mår bättre av det.

Jag brukar köpa anammas soyafärs, gör även mycket egna biffar på bönor och egen falafel. Mycket grytor med massa grönsaker, baljväxter och kokosmjölk. Till det svart eller rött ris. När vi äter pasta köper jag så ”rena” glutenfria produkter som möjligt. Pasta på majs och ris tex.

Om du bor i Stockholm kan jag varmt rekommendera Gryningen som ligger på Söder, där finns massa gott som ”passar oss”.

Mvh Linda

Jonas skriver:
14 april, 2015 kl. 21:51

Tycker artikeln andas cynisk läkare som blivit rädd för livet pga sitt jobb och kommentarerna låter som ett gäng foliehattar. Visst man kan gå runt och vara rädd för allt och käka löv hela livet och leva tills man är 120 år men är det målet, att leva så länge som möjligt? Orka sitta och tänka på igf1 och allt ni babblar om. Visst, man ska vara hälsomedveten men det här blir löjligt.

I länder som Italien äter man mycket pasta och kött men är friskare än genomsnittet. Cancer och hjärtsjukdomar har långt ifrån bara med föda att göra. Det handlar dels om gener men även livsstilen i sin helhet, t ex inte stressa och vara rädd för allt.

Jag blir väldigt deprimerad för er skull. Köra sojamjölk i kaffet och bli vegan för att man är rädd för cancer. Måste vara jobbigt. Undviker du att andas också? Dels har vi ju avgaserna men syre i sig innehåller fria radikaler. Sen finns kan du inte påverka många cancerformer alls. Cancer struntar i vem du är och vad du äter.

Anna skriver:
14 april, 2015 kl. 21:55

Känner bara att det är så mycket man inte ska äta och göra! Då får man ju helt enkelt undvika allt förutom grönsaker. Och äter man då besprutade såna, hur bra är det??
Och lite intressant de där att alla levde av kött förr. Det kanske har mycket med att göra vad djuren lever av?
Nä, alla får göra som se vill men jag tänker köra på mitt egna och det som känns bra för mig här och nu!!

monika skriver:
14 april, 2015 kl. 22:30

Hej, intressant blogg tack!
Har själv två barn och ge de mest vegetarisk mat hemma fast det svåra är att stå på sig på dagis.
Min yngsta är drygt 1,5 och i höstas började vi med att hon hade anmält vegetarisk kost. Men jag blev orolig av allas kommentarer av att hon inte få i sig B12 och tillräckligt med allt annat..så jag ändrat till vanlig kost pga. det. Alltså vågar man ge vegansk kost till litet barn tycker ni med? Svaret verkar vara självklart när man läser denna blogg men ändå. Tack!

Isabella skriver:
14 april, 2015 kl. 22:55

Allt detta tjat om kalcium och b12. B12 ska kroppen normalt bilda själv när den är i balans och för att ta reda på mer om detta behöver man vända sig till raw food veganer som har fantastisk kunskap och förståelse för människokroppen. Dr Robert Morse och Dr Douglas Graham är bra exempel. Om man vill veta mer om kalcium, grönkål och barn kan jag rekommendera denna inspirerande tjej: http://m.youtube.com/user/MangoIslandMamma1

Djuren saknar b12 i dag och blir därför injicerade. Plus att det finns massor av köttätare med b12 brist, men det pratar man inte om.

Viktor skriver:
14 april, 2015 kl. 22:57

Oro och stress kan också kopplas till sjukdomar som cancer, diabetes m.m. Ta det istället lungt, ät varierat, försök få plats för grönt på tallriken, inte för mycket animaliskt, socker eller vetemjöl så går det nog bra.

Vad är vitsen med att bli 100 om man ständigt ska noja över de senaste koströnen hela livet?

Malin skriver:
14 april, 2015 kl. 22:58

” förkorta livet med oansvarigt leverne ” så ytterligt otäckt skrivet! Är det vad du anser att en döende, tjocktarmscancersjuk 45-åring med hustru och små barn ska minsann ska ta och betänka? Fy. Med vänlig hälsning syster Malin

Olaf Lyche skriver:
15 april, 2015 kl. 00:56

Men hva man drikker? Kroppen består av ca 80 prosent vann. Det er mange farlige typer vann, inkludert fra kranen. Man skal kun drikke mineralvann som er alkaline, og som har høyere innhold av magnesium enn calsium.

Uffe skriver:
15 april, 2015 kl. 07:54
Christina Åsbäck skriver:
15 april, 2015 kl. 08:28

Hej, jag var hos en näringsterapeut och testade vilken blodgrupp jag har. Min blodgrupp tillhör de som bör äta mkt kött och fisk som jägarna åt för länge sedan. Jag som är intresserad och inriktad på vegetarisk mat blev fundersam.. Visst jag väljer själv så klart men blir lite förundrad när jag då läser denna tråd och inlägget från läkaren. Hur tänker näringsterapeuter som ger kostråd efter blodgrupp tänker jag?

Ingrid skriver:
15 april, 2015 kl. 08:33

Tips på vegetarisk mat som barn gillar: spenatplättar; vanlig plättsmet med fryst spenat i, ät med lingonsylt. Rårakor m lingonsylt; jag har testat att blanda t ex mosade kikärter i smeten utan protester. Potatis och purjolökssoppa, jag brukar även där smyga i linser utan protester. Soppor överhuvudtaget går bra hos oss.Om man kan tänka sig att använda kött-substitut som Quorn (jag vet inte om det är bättre?) så kan man göra tacos med vegetarisk köttfärs, spaghetti med vegetarisk köttfärs etc. Potatisgratäng går också hem, att blanda in andra grönsaker funkade inte så bra hos oss men jag ska testa mosade kikärter även där. Min dotter älskar även broccoli med smör och salt, samt kronärtskocka som är rolig att äta.

Adam skriver:
15 april, 2015 kl. 09:02

Intressant artikel. Jag har länge funderat på att gå över till någon form av vegetarisk (ovo och/eller lakto) eller helt vegansk kost. Dock slår det mig att många vegetariska/veganska alternativ till kött och mjölk (ex. sojaprodukter) ofta innehåller tillsatser som oprocessat kött (ex. ren köttfärs, helst ekologisk) inte innehåller.

För att ta ett exempel; en sojafärs från en stor tillverkare innehåller följande: Rehydrerat soja-/soyaprotein (85%), vegetabilisk olja (solros/solsikke, raps i varierande proportioner), rehydrerat vete-/hveteprotein (2%), maltodextrin, lök-/løkpulver, salt, jäst/gjær, maltextrakt (korn/bygg), vitlöks-/hvitløkspulver, kaliumklorid, arom/aroma, kryddor/krydder, druvsocker/glukose/dextrose

Ett annat exempel från samma tillverkare är deras burgare (återigen, en hamburgare gjord på köttfärs, ägg, salt och peppar är ju oerhört mycket bättre ur ett tillsatshänseende): Rehydrerat soja-/soyaprotein (53%), rehydrerat vete-/hveteprotein (14%), vatten/vann, lök, äggvite-/eggehvitepulver, vegetabilisk olja (solrosolja, rapsolja i varierande proportioner), salt, jäst/gjær/gær, maltodextrin, ärt-/erte-/ærtefiber, stärkelse/stivelse, aromer, lökpulver, vitlöks-/hvidløgspulver, maltextrakt (korn/bygg), stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl/guargummi, natriumalginat), kryddor/krydder/krydderi, druvsocker/dextrose, färgämne/fargestoff (karamelliserat socker), surhetsreglerande medel (citronsyra)

Tar vi istället substitut till mjölkprpodukter har vi en uppsjö av olika alternativ. Gemensamt är dock att många (men absolut inte alla) har flertalet olika tillsatser. Självfallet återfinns tillsatser även i vissa mjölkprodukter också, men vanlig naturell yoghurt gör det inte (undantag finns så klart) medan många veganska alternativ innehåller stabiliseringsmedel och andra tillsatser.

Jag försöker absolut inte prata ner de vegetariska/veganska alternativen som finns (jag är som sagt själv väldigt inne på att gå över till det) men när många av alterantiven som finns innehåller stora mängder tillsatser blir jag lite fundersam. Vad är egentligen farligast, att äta lagom mängder av det mesta eller gå över helt till vegetarisk/vegansk kost och få i sig tillsatser via en hel del av de substitut som finns? Och ja, jag är medveten om att man inte behöver köpa dessa livsmedel och att man kan göra egna veganska burgare utan tillsatser, men alla har inte tid/lust/kunskap att göra det, och så länge som det icke-veganska alternativet innehåller färre tillsatser tror jag mer på att äta allsidigt då jag är av den starka uppfattningen att alla tillsatser är minst lika farliga som att äta animaliska livsmedel.

anna harrstedt skriver:
15 april, 2015 kl. 18:13

Apropå bröstcancer och tur/otur;
Kvinnor som är i hormonell balans (framför allt tillräckligt med progestoron) får inte bröstcancer (vissa undantag finns). Idag har många kvinnor för lite prog pga p-piller, östrogenbehandling i komb med syntetiskt prog samt det faktum att miljögifter påverkar våra hormoner.

Googla John Lee, ”what your doctor may not tell you about…”

15 april, 2015 kl. 20:50

[…] Vill du läsa hela intevjun vilket jag starkt rekommenderar hitter du den HÄR! […]

Maria skriver:
15 april, 2015 kl. 22:32

titta på ”Forks over Knives” documentary!

Micke skriver:
15 april, 2015 kl. 23:05

Se på denna youtub film och begrunda ang. Cure Cancer by Nature, men bör tillägga att det finns veganer som drabbas av Cancer men dom är väldigt få räknade jämfört med alsidig kost människor som drabbas.
Film är riktigt bra 1.timme 19.min
(http://youtu.be/xVeyHsC4P20)
Dieing have to know

Helena Jensen skriver:
16 april, 2015 kl. 10:03

Mycket intressant. Men hur är det med fisk i sammanhanget? Vi äter mest fisk och därutöver fågel som kyckling och kalkon.
Och vår eviga kokta potatis som vi har mest varje dag?

Christian skriver:
16 april, 2015 kl. 16:01

Öppen för mat förslag!

Thor-Fredric skriver:
16 april, 2015 kl. 17:04

Tänk om det är precis tvärt om?
Kanske risken för canser ökar om vi inte har tillräkligt med fett i cellerna.
Tänk om för mycket vattendrickande drar ut livsviktiga mineraler ur cellerna och celldelningen blir störd.
Tänk om för mycket träning sliter ut cellerna och celldelningen blir störd av det?

Arne skriver:
16 april, 2015 kl. 22:46

Människohjärnan kunde utvecklas och bli större tack vara större mängder kolhydrater. Din hjärna behöver kolhydrater. Utan kolhydrater blir man bokstavligt dum i huvudet!

Ola skriver:
17 april, 2015 kl. 21:51

Inte en enda källhänvisning eller referens till vad han säger. Känns inte som en seriös artikel (även om han mycket väl kan ha rätt).

Jonas skriver:
29 april, 2015 kl. 19:28

Men korv, hur ska jag klara mig utan korv? Och öl? [snyft]

Blir det någon skillnad i om man gör sin egen korv och vad innebär förresten ‘processat kött’, vad är det som gör det så dåligt?

Anne-Li skriver:
9 maj, 2015 kl. 09:32

I många sammanhang, inte bara mat, är en vanlig respons från människor som inte gillar vad de läser att skribenten ”skuldbelägger”.

Varför? Om man anser att texten är nonsens så tar man ju inte åt sig och känner inte skuld. Känner man skuld är det kanske för att textens innehåll förmedlar något viktigt. Mottagaren kanske bara inte är redo att göra något åt det men förstår innerst inne att det finns sanning i texten.
Känna skuld är inte farligt. Det visar bara att vår inre kompass fungerar tänker jag…

Jag funderar mycket på kosten. För min egen del kanske det redan är kört men jag är tacksam över att få lära mig mer och successivt göra mer rätt för mina barn. Rom byggdes inte på en dag… Vi gör små förändringar hela tiden. Jag tror att om jag grundlägger en god kosthållning för barnen när de är små är chanserna större att de tar det med sig in i vuxenvärlden en dag. Snacka om vilken fin present man skickar med dem då!

Min 6 – åring VÄLJER grön smoothie (grönkål, banan och apelsin) framför läsk. Dels tycker han det är gott förstås… Men han brukar också säga ” jag vill ha bra saker i min kropp”. Det kommer inte från ingenstans så klart… Så liten och börjar redan bli medveten…

Tack för att ni sprider viktig information!

Jan-Åke Jönsson skriver:
9 maj, 2015 kl. 11:30

Intressant. MEN – förvånad över att han tar konsumerar sojamjölk som ett hälsomedvetet, cancerundvikande alternativ till vanlig mjölk då nästan all soja nuförtiden är genmanipulerad (även den ekologiska) och orsakar detta i djurstudier: http://www.naturalnews.com/040727_GMO_feed_severe_inflammation_pig_stomachs.html

  Food Pharmacy skriver:
  11 maj, 2015 kl. 08:44

  Hej Jan-Åke, vi kommer snart att göra ett längre inlägg på soja.

Rolf skriver:
31 maj, 2015 kl. 14:50

Angående gott hälsosam smörgås pålägg så gillar jag ett tunt lager med avokado, (mager) rödbets dipp, och smörgås tuna, eller kyckling bröst direkt från rostad broiler, på grovt, mjukt, råg bröd.

Pannkakor med tinad, frösen spenat låter sunt och gott. Skall pröva det nästa gång. Tack för tipset.

Förövrigt så tror jag att det är viktigt att ha en perfekt vikt. Alltså inget magfett. Tror att fettet går in i njurarna och nedsätter blod reningen med resulterande toxifikation of kroppen. Själv så behöver jag gå ned tio kg. Mådde mycket bättre för ett år sedan när jag var fem kilo lättare.

Sonny skriver:
13 juli, 2015 kl. 09:54

En fråga, vi behöver ju släcka våra låggradiga inflammationer i kroppen, för det krävs det omega 3 fetter, alltså marina fetter. Med vegan kost, hur får man då i sig marina fetter?

Christina Gröndahl skriver:
10 oktober, 2015 kl. 13:09

Jag är helt säker att vi påverkar vår hälsa genom kost och tillskott jag jobbar med hälsa.varoch tog prover på VC för kolla min hälsa och hade prover som en 50 åring fast jag har passerat 70. ..
Hör av dig om intresse finns. …

Åsa rensberg skriver:
10 oktober, 2015 kl. 21:04

Hej! Mycket intressant det du skriver om fytonutrienter . Att det ”är näring från växtriket som har hälsobringade effekter eftersom de bromsar olika sjukdomsprocesser i kroppen. Grönsakernas olika färger innehåller olika fytonutrienter och det intressanta är att 1+1 inte =2 i deras värld. Eftersom olika fytonutrienter förstärker varandras egenskaper kan det i stället leda till att 1+1=3.” Har du hört talas om Trivemax- juice?Den innehåller noni, olivlbad, blåbär, körsbärskornell och den ”kombinationen ”ska ha väldigt ”hög” summa tillsamnans, om jag förstått rätt. Vore intressant att höra om du känner till den och läst forskningen om den?

Susanne Barkvik skriver:
10 oktober, 2015 kl. 23:33

Intressant artikel!
Ja tänk om alla som går till läkaren fick frågan vad de äter så skulle vi kunna vända många krämpor och sjukdomstillstånd till det bättre. Själv kompletterar jag min kost med kosttillskotten FitLine sedan 5 år tillbaka. Mår bättre nu än när jag var 30 år. Fokus är tarmens upptagningsförmåga o immunförsvaret, bvitamin komplex för energin och mineraler för återhämtning. Till detta omega3 och Q10. Detta gör att näringsnivån håller en stabil balanserad bas i kroppen som orkar stå emot utifrånkommande hot. NTC är nyckeln till det snabba upptaget i cellerna och högsta möjliga biotillgänglighet. Att veta att man äter rätt mat är lättare sagt än gjort, så därför behövs kosttillskott för att fylla ”tomrummen” För att läsa mer om detta är du välkommen in på http://www.digitalhalsan.se
/susannne

Bo Edoff skriver:
14 oktober, 2015 kl. 09:27

Näringsämnen i all ära men för lite eller för mycket är nog lika illa.
Rubrik häromdagen” kosttillskott göder cancer”

  Food Pharmacy skriver:
  14 oktober, 2015 kl. 09:52

  Hej Bo och tack för din kommentar! Läs gärna dagens inlägg på bloggen!

SB skriver:
15 oktober, 2015 kl. 14:44

Ok under den senaste tiden har jag från diverse muntliga och skriftliga källor matats med varningar om att det ena och det andra födoämnet är cancerframkallande och därför bör uteslutas eller undvikas:

– Ris – innehåller arsenik (riskakor farligast)
– Alla former av kött, särskilt processerad
– Potatis (minns inte varför)
– e-vitamin (som återfinns i höga doser i bl.a. mandlar, spenat och avokado)
– Socker – jo det visste vi redan
– Mejeriprodukter (ja, där har vi allt från mjöl och smör till yoghurt, créme fraiche samt bullar och allt annat som kan tänkas innehålla mjölk)
– Soyaprodukter
– Allt som innehåller kolhydrater och gluten inkl. bröd och pasta
– Russin
– Ägg (cancerframkallande för kvinnor)
– Alkohol
– D-vitamin och flera andra tillskott….

Tänk er nu årets julbord. Enligt ovan lista får man varken får äta vörtbröd, Jansons frästelse (oj så mycket förbjudet den innehåller), ost, animaliska prinskorvar, köttbullar, julskinka med senap eller sill (nej, den senare är ju inlagda i socker och sillar är ju också djur). Gravad Lax med hovmästarsås då? Nej, samma sak där…
Någon glögg blir det inte heller i år då den innehåller både alkohol och socker och mandlarna och russinen är ju inte heller helt ok, för att inte tala om pepparkakor och lussebullar. Julgodis och julmust är redan borträknat (nej, du kommer inte runt det med lightläsken eftersom den ju innehåller sötningsämnen som också är cancerframkallande)
Risgrynsgröten är sprängfylld med arsenik så den kan vi också glömma. Hmm kanske kan man äta röd- och brunkolen då? Nej, de har tillretts med socker så det gå inte heller.
Jaha då får man väl nöja sig med att knapra på det lilla salladsbladet som dekorerar skinkfatat men se då för sjuttsingen till att det är ekologiskt och inte kommer från Holland för där hade de ju stora radonläckage i fjol vilket påverkade årets skördar.

Fast för mig går inte ens det eftersom jag är gravid och det finns ju en risk att salladsbladet innehåller listerios vilket är en direkt livsfarla för både mig själv och fostret. Plus att jag måste få i mig både kolhydrater, kalcium och proteiner för att den lilla därinne ska utvecklas normalt.

Jaha god jul då… Själv tror jag på att man kan äta det mesta med måtta och försöka inkludera mycket grönsaker och frukt i födan. Jag skulle inte förespråka en vegan livsstil, särskilt inte till barn (ett litet barn avled tragiskt p.g.a. näringsbrist i Frankrike förra året efter att föräldrarna hade satt sitt barn på vegan-diet). Alla dessa varningar leder säkert många till stress vilket jag tror är mycket värre än om de äter en köttbulle eller dricker en cappuccino med komjölk.

Elisabeth skriver:
26 oktober, 2015 kl. 17:16

Någon som hittat broscyren från ”Kompetenscentrum för hälsa” som hänvisas till i artikeln för kostråd vid cancer??

Tack på förhand!

Jonas wiberg skriver:
29 december, 2016 kl. 22:40

Tog den
Här kommentarstråden slut 26/10-15? Det var ju många frågor och få svarsmöjligheter…
/Jonas

  Food Pharmacy skriver:
  10 januari, 2017 kl. 15:37

  Ja, tydligen … Vad menar du med få svarsmjöjligheter?

[…] Måndagsintervju med David Stenholtz på foodpharmacy.se […]

Kommentera

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.

Observera att du måste få en godkänd kommentar
från en admin innan dina kommentarer visas.