Den odlade laxen – giftig eller inte? Vi har gått till botten med laxen. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Den odlade laxen – giftig eller inte? Vi har gått till botten med laxen.

I höstas släpptes en dokumentär som heter ”Er fisk sundt?” i vilken det framgår att odlad lax från Norge innehåller höga halter av olika miljögifter. Alltså, dokumentären är fruktansvärt äcklig. Man vill aldrig mer äta odlad lax i hela sitt liv.

Den främsta orsaken till att den odlade laxen innehåller så mycket miljögifter är att fiskfodret som laxen utfordras med innehåller fisk från Östersjön, världens mest förorenade hav. I Östersjön förekommer höga halter av både dioxin och PCB och problemet med dessa kemikalier, utöver att de anses vara både hormonstörande och cancerframkallande, är att de inte försvinner ur kroppen utan lagras i både fiskens och människans fettvävnad. Och lax, som ju som bekant är en fet fisk, har således en särdeles god förmåga att lagra dessa ämnen (ironiskt nog innehåller odlad lax dessutom 14,5-34% fett, jämfört med vild lax som innehåller 5-7%).

Vad som dock inte framgick riktigt i dokumentären var om detta bara gällde den konventionellt odlade laxen eller även den KRAV-märkta? Och i brist på svar beslutade vi oss för att ta en paus även från den KRAV-märkta laxen. Den sköts längre och längre in i frysen till förmån för krokfångade djuphavstorskar och frysta ärtor. Och där hade den legat och huttrat än i dag, om det inte hade varit för att vår vän Pernilla plötsligt erbjöd sig att gå till botten med om KRAV-märkt odlad lax verkligen är lika illa som den konventionellt odlade.

Här är svaret.

Är det någon skillnad mellan KRAV-märkt odlad lax och konventionellt odlad lax?

Fodret

Den största skillnaden mellan KRAV-märkt odlad lax och konventionellt odlad lax är fodret. Fodret som ges till den KRAV-märkta laxen är ekologiskt och hållbart. Det består av ekologiska vegetabilier och fiskrens eller fisk som inte används som människoföda. Fisk och fiskrens i fodret till de KRAV-certifierade laxarna kommer inte från Östersjön utan från fabriker i Norge och Skottland som fiskar på Norska fiskevatten samt utanför Skottland. Det finns inget som förbjuder att fiskrens skulle kunna komma från Östersjön, men däremot finns det gränsvärden för tungmetaller. Fiskfodret får inte heller innehålla genetiskt modifierade organismer (GMO) och inga kemiska färgämnen eller andra konstgjorda tillsatser är tillåtna i fodret. Tillsatser såsom vitaminer, mineraler, antioxidanter och färgämnen ska ha naturligt ursprung eller vara så nära sin naturliga form som möjligt. I ”Er fisk Sundt”? framkom att vissa producenter av fiskfoder t ex använder antioxidanten ethoxyqin vid framställningen av fodret. Foder till KRAV-godkända fiskar får inte innehålla ethoxyqin.

Fodret som ges till KRAV-märkt odlad lax består till hälften av fiskrens och kasserad fisk, och den högre andelen av fiskrens och kasserad fisk i fodret till KRAV-märkt odlad lax är en av anledningarna till att sammansättningar av fettsyrorna omega 3 och omega 6 är bättre i ekologiskt odlad lax är än i konventionellt odlad (där proteinet till 70% kommer från vegetabilier och bara 30% från fiskrens och kasserad fisk).

Kemikalier

Andra viktiga fördelar med ekologisk produktion är att kassarna som fisken odlas i inte får impregneras med kemikalier som bland annat innehåller koppar. Istället rengör man nätkassarna maskinellt eller för hand vilket både vatten och djurliv vinner massa på. Överhuvudtaget ska odlingskassarna alltid placeras på lämpliga platser för odling och även i relation till risk för att laxarna rymmer.

Läkemedel

Den problematiska laxlusen hålls mestadels i schack med hjälp av läppfiskar som äter laxlöss på laxen. Laxlusen får inte behandlas med kemiska bekämpningsmedel, vilket fortfarande förekommer i konventionell produktion. KRAV:s grundprincip angående läkemedel är att man ska göra allt man kan för att förebygga ohälsa och sjukdom för alla djur som hålls av människan. Om ett djur trots det blir sjukt, så ska det behandlas. Efter behandling kan det bli aktuellt med karenstider. All behandling ska dokumenteras. Om det blir för mycket behandlingar, så kan produktionen till slut underkännas, pga att det förebyggande arbetet inte fungerar. Man ska göra allt man kan för att förebygga att läkemedel kommer ut i miljön.

Livsmiljö

Även fisktätheten i nätkassarna skiljer sig åt mellan ekologisk och konventionell produktion. I ekologisk produktion får det vara max 10 kilo biomassa per kubik. Maxgränsen i konventionell produktion är 25 kilo.

Så, är KRAV-märkt odlad lax bättre än konventionellt odlad lax? 

Svar ja, den är mycket bättre för både miljön och hälsan

Ur miljösynpunkt kan det dock vara intressant att veta att Naturskyddsföreningens ställer sig kritiska till all odling av fisk då närmiljön tar skada av läckage av näring från odlingarna. Även laxlusen är ett problem då den sprider sig till de vildlevande släktingarna. Ellen Bruno, sakkunnig marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen, har gjort följande uttalande om ekologiskt odlad lax: ”En ekologisk märkning, ur miljösynpunkt, garanterar inte att en produkt är problemfri utan markerar att av alla produkter i en viss kategori så är denna produkt bäst i klassen”.

WWF väljer att rödlista odlad lax, samt att vara försiktig med lax från Östersjön samt odlad lax från Nordeuropa. Däremot ger de grönt ljus för odlad KRAV-märkt lax. Vild lax är rödlistad hos WWF och bör undvikas helt då den kommer från överfiskade bestånd. Många matvarubutiker, som till exempel Coop, säljer inte vilt fångad lax alls. WWF:s kategorisering är gjord med hänsyn till miljön.

Och ur hälsosynpunkt då? Livsmedelsverket menar att det liksom i de flesta livsmedel från djurriket finns låga halter av miljögifterna dioxin och PCB i odlad lax, och att halterna är så pass låga att Livsmedelsverket inte bedömer att de måste ge särskilda råd om den odlade laxen. Men, efter att ha sett ”Er fisk sundt?” kan vi ändå inte låta bli att fråga oss om det inte är dags för Livsmedelsverket att se över sina rekommendationer kring odlad lax som inte är KRAV-certifierad?

 

Källor:

KRAV
Johan Cejie
Kajsa Örjavik
http://www.krav.se/bara-glada-laxar-i-kassen
http://www.krav.se/njut-av-krav-markt-lax
Foderreglerna för KRAV-märkt lax: http://www.krav.se/node/75613
Mer information kring fodret: http://www.krav.se/node/75844
KRAV vattenbruksregler för lax (som till viss del handlar om hälsa): http://www.krav.se/node/75637
Mer specifika regler kring hälsa, djurskydd, läkemedel och sjukdom på vattenbruk: http://www.krav.se/node/75624.

Beauty Comes Clean
http://beautycomesclean.se/blogg/201411/darfor-kommer-jag-aldrig-mer-ata-odlad-lax-eller-sushi-pa-restaurang

Naturskyddsföreningen
http://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/ekologisk-odlad-lax/ 

WWF
http://www.wwf.se/wwf/1216219-skresultat?module_search_words=fiskguide

Livsmedelsverket
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/dioxiner-och-pcb/
http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/gravida/
http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/vuxna/fisk/
Odlad lax – frågor & svar http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/fisk-och-skaldjur/rad-om-odlad-lax/
Mer information om PCB och dioxiner: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/dioxiner-och-pcb/

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Sofia | Avocado Baby skriver:

  Tack för att ni grävt lite djupare i det här! Kommer fortsätta se lax som nöd-/sällanmat, men slippa grubbla lika mycket de gånger jag ändå äter det.
  http://www.avocadobaby.se

 2. Utöver gifterna som finns i de flesta fiskar, ska man inte glömma att fisk till 40% är fett och även om en liten del av det är nyttigt omega-3, så är den absolut största delen, 70-80,% av fettet av en typ som är väldigt dåligt för oss. Eller som Neal Barnard från Physicians Committee for Responsible Medicine säger – Fisk är som en light-cigarett, lite mindre tjära men fortfarande väldigt dåligt för oss.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Helena!

 3. Lotta skriver:

  Tack så mycket för infon! Nu kan vi fortsätta äta KRAV-laxen hemma. Däremot måste jag kolla vad det är för lax barnen får på förskolan…

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, eftersom skolmaten “måste” vara billig är det nog sällan KRAV-märkta och ekologiska råvaror som serveras där.

 4. Jan Bohlin skriver:

  I norge har de skrivit mye om dette. Det visar seg att man inte boer eta mer en 5 kg lax per UKE og person. Ikke mange spiser mer en dette. Det er mye hysteria ute bland folk. Bruk hode.

 5. Tack för er information den är mycket värdefull! Jag blir mycket inspirerad och glad när jag får ert veckobrev. Med vänlig hälsning,
  Malin

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Malin, det värmer!

 6. see nästa skriver:

  bromines, PCBs, Nitrates….borta med falska KRAV. Kop Alaska lax

 7. @see nästa
  Instämmer!
  Den så kallade redogörelsen för krav-odlad norgelax i denna tråd var alltför flat och okritisk.

 8. Christopher skriver:

  Är den KRAV-märkta fisken det som kallas för “vildfångad pinklax”, typ? Det ser mer ut som filéer än “block” som den odlade gör.

  Man får också hoppas att den färska laxen innanför charkdisken inte är från Nörge heller 🙂

 9. Stefan Wahlqvist skriver:

  Det här är enkelt. Det finns inga genvägar. Människan kan fortfarande inte producera bättre mat än planeten. Odlad lax var en ohållbar idé från början. Lax äter i vilt tillstånd levande fisk och andra levande varelser. Det går inte att ersätta med död fisk eller industriprocessat foder. Eftersom vi förgiftat våra hav så är även feta, vilda fiskar högt upp i näringskedjan ohälsosamma idag, eftersom fettet lagrar många farliga gifter vi släppt lös. Ohälsosamma är ett för mjuk ord, de är giftiga. Om man är ute efter ett långt, friskt liv där man till slut dör av ålder och inte sjukdom, så avstår man tills dess vi renat planeten och återskapat vilda fiskbestånd.

 10. Axel Salomonsson skriver:

  Håller helt med Stefan Wahlqvist ovan. Noterar att det alltså är tillåtet även för KRAV att hämta fisk från östersjön. Bojkottar ur både miljö-och hälsosynpunkt. Men skulle gärna vilja veta vilken som är den bästa vegitabiliska källan till omega 3!

 11. Idag läste jag att odlad lax inte är bra att äta. Krav-märkt lax är bättre. Men är den bra? Är det bättre att äta typ torsk och makgrill? Och kanske ta omega 3 tillskott?

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.