Därför är det bättre att äta ett äpple än att dricka ett glas färskpressad äpplejuice. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Därför är det bättre att äta ett äpple än att dricka ett glas färskpressad äpplejuice.

Att socker inte är bra har vi ju hajat vid det här laget (annat var det på 50-talet då sockret hyllades av näringsfysiologerna och marknadsfördes som vårt billigaste näringsämne). Men är det skillnad på socker och socker? Och varför är det bättre att äta ett äpple än att dricka ett glas äppeljuice?

Först och främst, det finns tre olika typer av socker:

Glukos
Druvsocker, finns i fri form i många livsmedel. Ingår i stärkelse som långa glukoskedjor.

Fruktos
Fruktsocker, finns ofta i fri form (bland annat i frukt). Omsätts till kroppsfett ännu snabbare än glukos.

Sackaros
Bordssockret, består av glukos och fruktos.

Socker som inte är i fri form måste brytas ned i matsmältningen. Stärkelse i t ex bröd, ris, potatis och pasta och sackaros i vanligt socker omsätts snabbt till glukos som sedan tas upp i blodet. Om det finns fibrer i maten fylls magen snabbare och vi får inte i oss lika mycket socker. Det är därför det är nyttigare att äta ett äpple än att dricka äppeljuice. Dessutom matar fibrerna våra goda bakterier i tarmen!

Källa: “Ett sötare blod” av Ann Fernholm

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.