En supersoppa med nässlor. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

En supersoppa med nässlor.

fav

Detta har hänt:

Vi var på Yogayama förra veckan och åt en sagolikt god nässelsoppa. Och eftersom nässlor 1) är så nyttigt och 2) håller på att ta över vår trädgård, så bad vi om receptet. Vi gick hem. Vi langade upp post it-lapparna på köksbänken. Och sedan började vi improvisera. Dålig idé. Oftast går det ju helt ok när vi gör det men inte den här gången. I tallriken landade till slut en smaragdgrön sörja som smakade som: nyslaget gräs. Och då spelar det liksom ingen roll hur nyttigt det är.

Men man VÄXER med sina misstag.

Lärdom 1:

Alla recept går inte att göra om huxflux. När det står att broccolin ska vara rostad och rotsellerin konfiterad så finns det ofta en BRA anledning till det.

Lärdom 2:

Om man vill äta Yogayamas utomordentligt goda nässelsoppa (eller något annat från deras härliga restaurang) så gör man med fördel det på YOGAYAMA och inte hemma hos Mia och Lina.

Som plåster på såren gör vi en snabb och näringsrik supersoppa där vi byter ut spenaten mot nässlorna i stället. Som inte smakar gräsmatta men däremot massa lime och ingefära. Tack och hej.

Superssoppa med nässlor
(1 stor skål/glas)

1 näve nässlor (går även lika bra med spenat)
1/2 broccoli
1/2 avokado
1 cm ingefära
1/2 lime
1 tsk lanbuljong
några stänk chili
3 dl vatten

Mixa noga och kyl ned en stund i kylen. Servera med valfri topping.

Ikon_science-08

Kuriosa!
Visste du att brännässlan slutar brännas vid 1) uppvärmning samt 2)  fysisk bearbetning (såsom mixning, eller om man knökar runt med den lite bara). Bra att veta om man vill äta den rå (i smoothies till exempel) eller om man vill impa på igelkottarna och hararna och äta bladen direkt ute i naturen.

Inspiration till recept: Renée Voltaire

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Annika skriver:

  Kirskål då? Det smakar inte lika mycket som nässlor, men visst borde man kunna använda det i både smoothies och soppor och annat? Har ungefär ett helt fält med kirskål intill en allmänning i mitt kvarter – men inte ett endaste litet blad i egna trädgården. Samma med nässlor. Så jag plockar därifrån ibland, men funderar på hur fräscht det är när det faktiskt går en väg intill. Men det gör det ju i trädgården också. Har ni nån koll på hur mycket skadligheter som kan hinna fastna på späda nässlor…?

  Jag fick förresten ramslök av min svägerska, som har hus på Gotland (åh!) och gjorde igår en galet god pesto av ramslök, mandel, parmesan och olja. Klickades tjockt på några bitar torsk, in i ugn som er makrill. Hey p(r)esto, vad gott det blev!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja såklart du kan! Vi vill passa på att meddela dig att vi försökt svara på det mejl du skickade till vår infoadress men det går inte igenom. Mejla gärna igen men från annan adress.

 2. Kamelion skriver:

  Låter gott,

  trots det vore det av mer än stort intresse att få ta del av originaleceptet. Nässelsoppa med rostad broccoli och konfiterad rotselleri låter ju himmelskt. Bodde jag inte utomlands skulle jag avlägga ett besök och avsmaka, men i brist på det vore receptet välkommet.

  Allt gott, och tack för fina poster,
  K

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Kamelion!

 3. UlrikaLE skriver:

  Kirskål går utmärkt att använda i smoothies mm, det har jag gjort länge. De har en kryddig aromatisk smak.
  Jag har hört om en undersökning som ska vara gjord i staden Göteborg där nyttan av nyplockade gröna blad är större än faran med ev föroreningar på dem.

 4. Annika skriver:

  Tack UlrikaLE, då fortsätter jag plocka intill vägen.

 5. Katja skriver:

  Vore bra om ni skrev hela processen så man slipper gissa sig till hur ni gör.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.