Syra själv. Konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Syra själv. Konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier.

Så. I dag tar vi på oss våra tuffaste rymdbrallor och tittar lite närmare på vårt senaste kokboksköp. Den heter “Syra Själv” och handlar – surprise surprise – om att syra grönsaker (själv). Skriven av Karin Bojs, vetenskapsjournalisten som snöade in på mjölksyrade grönsaker och skrev en hel bok om det. Låter det tråkigt? Glöm det. Det här är allt annat än tråkigt.

Vi kan för övrigt berätta att mjölksyrning är en av de äldsta och enklaste metoder som finns för att konservera och förädla grönsaker. Den som äter mjölksyrade grönsaker får i sig mer vitaminer och mineralämnen, får jämnare blodsockernivå, skyddas mot diarrésjukdomar och får positiva effekter på sin tarmflora. Som julafton för ditt immunförsvar. Och himla gott.

DSCF2155 (kopia)

Alltså, man vill ju börja mjölksyra redan i dag. Salt och vatten är allt som behövs. Och en burk. Och en grönsak.

DSCF2151

Vetenskap och inspirerande recept i en strålande mix. Hemmagjord surkål? Syrad rödbetssallad med valnötter? Borsjtj på syrade grönsaker? Gudars skymning så gott.

DSCF2152

KIIIIIIIIIIIIMMMMMMMMCHIIIIIIIIIIII!

DSCF2169

Men tyvärr slutade boken inte så lyckligt. Här stod vi redo med burk och grönsak, och så visar det sig att man inte får syra på våren? Årets pyspunka. Men i juli. DÅ ska vi skörda gurkor för kung och fosterland.

 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.