Recept

Post image

Nötfria kolabollar med mörk choklad och havssalt.

Jo, vi bakade ju små sega kolakakor här för några veckor sedan som vi inte riktigt kunnat sluta tänka på. Det var en kaka i två lager, varav det det ena lagret var gjort av nötter och det andra av kola. Så, i dag improviserade vi. Vi gjorde helt enkelt bara halva kakan, rullade den till små bollar och täckte den med nattsvart choklad. Det blev så gott så att vi nästan ångrade oss.

kolabollar dadlar baka

1. Lägg 20 dadlar, 1 tsk havssalt, 1/2 dl mjuk kokosolja och 1 tsk vaniljpulver i en mixer. Fortsätt mixa tills allt blir blankt och segt. Smaka på smeten. Mmm. Smaka igen. Ställ resten av smeten i frysen så att den stelnar lite.

kolabollar choklad

2. Rulla smeten till små bollar och stoppa en i munnen. Det är lugnt, ingen märker något. Ta fram lite 85 procentig choklad medan du tuggar och mmm:ar om vartannat.

kolabollar choklad

3. Smält skiten.

kollabollar

4. Stoppa en pinne i vardera boll och doppa sedan bollarna snabbt i chokladen. Ställ pinnarna i ett glas tills chokladen stelnat helt. Ta bort pinnarna.

kollabollar

5. Grattis, du är nu i mål. Låtsas att du läser en bok och dricker en kopp te medan du svullar världens i särklass godaste kolabollar.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här. Och köp professor Bengmarks synbiotika här.

Dela

Kommentarer

  1. Anneli Törnros skriver:

    Åhhh, dessa måste jag prova att göra till fredagsmyset! Tusen tack för all härlig inspiration ni delar med er av. Glad sommar

  2. Skulle man kunna ersätta kokosoljan med någon annan olja? Blev så glad när det stod nötfria då jag är nötallergiker och ja jag vet att kokos inte räknas in men jag tål ju inte det heller…

  3. Jenny holmen skriver:

    De här är helt galet goda!

  4. Provar att fråga en gång till om man kan ersätta kokosoljan med något annat, smör kanske? Vill ju hemskt gärna göra och framförallt äta dessa

  5. Elisabeth skriver:

    Herregu’! Det här var bland det godaste jag ätit. Och med lite fint flingsalt ovanpå, så ser de ut som värsta bjudpralinerna! Bästa receptet, helt enkelt.

    1. Food Pharmacy skriver:

      We know, så galet goda!

  6. Vad säger tarmen om lakrits? Jag har gjort dessa ett par gånger nu och senaste gången med lakritspulver i. Huuuuuur gott som helst!! 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Vad innehåller lakristpulver? Inga konstigheter va? För i så fall säger den nog bara nam nam.:)

  7. Hej och tack för bra inspiration! Jag funderar på vilken typ av choklad ni använder i bakning samt äter som “godis”?
    Något/några speciella märken eller specifika rekommendationer?

    Tack på förhand!
    Sarah

    1. Food Pharmacy skriver:

      Har du provat raw mörk choklad? Finns i väldigt välsorterade butiker. Kommer inte på något speciellt märke men det är väldigt gott! I bakning har vi använd riktigt mörk “vanlig” choklad, från typ 80 och uppåt.

  8. Valentina skriver:

    Stort tack för det bästa receptet någonsin. Dessa är bland de godaste jag någonsin ätit. Alla som smakat har tyckt precis samma sak! Ni har även skrivit receptet på ett roligt sätt. Superkul!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Wow, vilken respons! Kul att du gillar. Och håller med – de är verkligen fantastiska och kommer garanterat få en hedersplats i vår kommande kokbok!

  9. Elin Nilsson skriver:

    Hej!
    Supergoda bollar som blev ÄNNU godare när man tillsatte lite apelsinsaft + skal + nästan ett helt paket saffran 🙂
    Lite kakao i måste jag också prova. Och så mint, till min sons förtjusning!
    Tack igen!!

  10. Annika skriver:

    Hur goda som helst! Tack för det receptet!

  11. Susanne skriver:

    Hej!
    Jag undrar om man kan ersätta dadlar med något? Är nämligen inte förtjust i deras smak och konsistens i godis. Äter dem däremot ibland gärna som de är.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hm, blir nog tyvärr svårt att ersätta dadlarna i just det här receptet.:(

  12. Hej Susanne! Jag är inte heller så förtjust att äta dadlar bara rakt av. Jag har dock märkt att när det är en ingrediens bland många andra har jag aldrig reagerat negativt. Jag gjorde just en batch lakritsbollar (ICA-recept) som innehåller dadlar och jag bara avgudar dem. Tänkte dela med mig ifall du aldrig provat godis med dadlar som ingrediens utan bara ätit dadlar rakt av. Om bara ryser vid tanken på dadlar, tänker jag att du kanske kan prova att använda någon annan torkad frukt. Det närmsta jag kan komma på i konsistensen är katrinplommon. Kanske också kan passa.

  13. Ser sååå goda ut! Hur länge håller de?

Kommentera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.