Fredagsmys, Kids, Recept

Nötfria kolabollar med mörk choklad och havssalt.

Jo, vi bakade ju små sega kolakakor här för några veckor sedan som vi inte riktigt kunnat sluta tänka på. Det var en kaka i två lager, varav det det ena lagret var gjort av nötter och det andra av kola. Så, i dag improviserade vi. Vi gjorde helt enkelt bara halva kakan, rullade den till små bollar och täckte den med nattsvart choklad. Det blev så gott så att vi nästan ångrade oss.

kolabollar dadlar baka

1. Lägg 20 dadlar, 1 tsk havssalt, 1/2 dl mjuk kokosolja och 1 tsk vaniljpulver i en mixer. Fortsätt mixa tills allt blir blankt och segt. Smaka på smeten. Mmm. Smaka igen. Ställ resten av smeten i frysen så att den stelnar lite.

kolabollar choklad

2. Rulla smeten till små bollar och stoppa en i munnen. Det är lugnt, ingen märker något. Ta fram lite 85 procentig choklad medan du tuggar och mmm:ar om vartannat.

kolabollar choklad

3. Smält skiten.

kollabollar

4. Stoppa en pinne i vardera boll och doppa sedan bollarna snabbt i chokladen. Ställ pinnarna i ett glas tills chokladen stelnat helt. Ta bort pinnarna.

kollabollar

5. Grattis, du är nu i mål. Låtsas att du läser en bok och dricker en kopp te medan du svullar världens i särklass godaste kolabollar.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här. Och köp professor Bengmarks synbiotika här.

stamp-glutenfreestamp-milkfreestamp-vegetarian


Kommentarer
Anneli Törnros skriver:
10 juli, 2015 kl. 09:50

Åhhh, dessa måste jag prova att göra till fredagsmyset! Tusen tack för all härlig inspiration ni delar med er av. Glad sommar

Maja skriver:
13 juli, 2015 kl. 12:26

Skulle man kunna ersätta kokosoljan med någon annan olja? Blev så glad när det stod nötfria då jag är nötallergiker och ja jag vet att kokos inte räknas in men jag tål ju inte det heller…

Jenny holmen skriver:
19 juli, 2015 kl. 14:04

De här är helt galet goda!

Maja skriver:
7 september, 2015 kl. 00:20

Provar att fråga en gång till om man kan ersätta kokosoljan med något annat, smör kanske? Vill ju hemskt gärna göra och framförallt äta dessa

Elisabeth skriver:
9 september, 2016 kl. 13:20

Herregu’! Det här var bland det godaste jag ätit. Och med lite fint flingsalt ovanpå, så ser de ut som värsta bjudpralinerna! Bästa receptet, helt enkelt.

    Food Pharmacy skriver:
    20 september, 2016 kl. 09:15

    We know, så galet goda!

Malin skriver:
10 oktober, 2016 kl. 10:52

Vad säger tarmen om lakrits? Jag har gjort dessa ett par gånger nu och senaste gången med lakritspulver i. Huuuuuur gott som helst!! 🙂

    Food Pharmacy skriver:
    10 oktober, 2016 kl. 20:16

    Vad innehåller lakristpulver? Inga konstigheter va? För i så fall säger den nog bara nam nam.:)

Sarah skriver:
10 oktober, 2016 kl. 21:47

Hej och tack för bra inspiration! Jag funderar på vilken typ av choklad ni använder i bakning samt äter som ”godis”?
Något/några speciella märken eller specifika rekommendationer?

Tack på förhand!
Sarah

    Food Pharmacy skriver:
    10 oktober, 2016 kl. 22:09

    Har du provat raw mörk choklad? Finns i väldigt välsorterade butiker. Kommer inte på något speciellt märke men det är väldigt gott! I bakning har vi använd riktigt mörk ”vanlig” choklad, från typ 80 och uppåt.

Valentina skriver:
21 november, 2016 kl. 17:26

Stort tack för det bästa receptet någonsin. Dessa är bland de godaste jag någonsin ätit. Alla som smakat har tyckt precis samma sak! Ni har även skrivit receptet på ett roligt sätt. Superkul!

    Food Pharmacy skriver:
    22 november, 2016 kl. 09:28

    Wow, vilken respons! Kul att du gillar. Och håller med – de är verkligen fantastiska och kommer garanterat få en hedersplats i vår kommande kokbok!

Elin Nilsson skriver:
10 december, 2016 kl. 18:17

Hej!
Supergoda bollar som blev ÄNNU godare när man tillsatte lite apelsinsaft + skal + nästan ett helt paket saffran 🙂
Lite kakao i måste jag också prova. Och så mint, till min sons förtjusning!
Tack igen!!

Annika skriver:
28 april, 2017 kl. 16:57

Hur goda som helst! Tack för det receptet!

Susanne skriver:
9 juli, 2017 kl. 14:52

Hej!
Jag undrar om man kan ersätta dadlar med något? Är nämligen inte förtjust i deras smak och konsistens i godis. Äter dem däremot ibland gärna som de är.

    Food Pharmacy skriver:
    10 juli, 2017 kl. 23:59

    Hm, blir nog tyvärr svårt att ersätta dadlarna i just det här receptet.:(

Kommentera

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.

Observera att du måste få en godkänd kommentar
från en admin innan dina kommentarer visas.