fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Världens barnvänligaste banankaka helt utan tillsatt socker.

Vi har fått en ny härlig kokbok, “Superhälsa” av Marika Karlsson, och i en hel vecka har vi väntat på att få baka hennes banankaka.

FullSizeRender-68

Så, i lördags åkte vi till stallet. Oklart om barnen fick rida för att vi ville baka banankaka eller om vi bakade banankaka för att barnen skulle rida, men på morgonen åkte smeten i vilket fall äntligen in i ugnen.

IMG_1745Originalreceptet innehåller pyttelite kokossocker och honung som vi helt skoningslöst bestämde oss för att utesluta. Resultatet? Världens barnvänligaste kaka med banan som enda sötning.

Glutenfri banankaka
(bara 1 tyvärr)

1 dl bovetemjöl
1 krm bikarbonat
1/2 msk kanel
1 krm havssalt
2 msk kokossocker (frivilligt)
2 ägg
1 dl olivolja
1 tsk vaniljpulver
2 msk honung (frivilligt)
2 dl mosad banan (2-3 bananer)
1 dl grovhackade valnötter

Sätt ugnen på 100 grader. Blanda mjöl, bikarbonat, kanel, havssalt och kokossocker (frivilligt som sagt) i en skål och ställ åt sidan. Blanda ägg, olja, vanilj och eventuellt honung och häll över den våta mixen i den torra. Mosa bananerna (ta eventuellt lite mer om du utesluter honungen och kokossockret) och tillsätt moset och valnötterna i smeten. Häll smeten i en smord form och grädda i typ 1, 5 timme (helt ärligt glömde vi ta tiden utan tog ut kakan när stickan visade att kakan var torrt). Låt svalna om du pallar.

IMG_1770

Dela

Kommentarer

  1. Wow, låter supersmarrigt. Ska prova baka nu på studs.

  2. Anne Kolni skriver:

    Blir bra att muta barnbarnen med!

  3. Tog rapsolja istället för olivolja. Tycker den blev klart godkänd. Har man tagit en bit blir det lätt en till 🙂 Nästa gång ersätter jag nog valnötterna med något annat…har inte kommit på vad än!

  4. Hade i kanel, ingefära, nejlika, kardemumma och lingon= Himelskt god mjukpepparkaka!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Wow, den måste vi prova så klart! Hur mycket hade du, på ett ungefär (så kanske vi kan lägga upp receptet här på bloggen lagom till jul eller nått)?

  5. Minns inte riktigt, men tror 1 msk “pepparkakskryddor” (santa Maria färdig mix som finns i kryddhyllan i påse, innehåller endast kanel, ingefära, nejlika och kardemumma) men har man kryddorna hemma kan man ju blanda egen kryddblandning så klart.

    Och ca 2-3msk lingon

    Följde receptet annars, passar bra med valnötter

  6. Helena skriver:

    Jag gjorde den här nu inför påsken men när jag röde ihop den så tänkte jag att olivoljan luktade helt galet starkt och undrade hur det skulle gå. Men med kunskap om era tidigare recept som är så grymma gjorde jag klart… och nu kan jag knappt sluta äta!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Haha, underbart! Funkar även finfint att göra med kokosolja!

  7. Hannah skriver:

    Någon som har testat att göra receptet utan ägg? Och med vilket substitut?

  8. Så god den blev! Inte en smula kvar efter tre kvart 😉 tack!

  9. Charlotte skriver:

    Bytte valnötter mot hackad mörk choklad. Super!

  10. Belinda skriver:

    Vad kan man ha istället för bovetemjöl. Funkar vanligt vetemjöl?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Vi undviker att använda vanligt processat vetemjöl. Men testa till exempel durramjöl eller havremjöl (eller en mix) om du inte vill använda bovetemjöl. Lycka till!

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.