Hur undviker man proteinbrist om man inte äter kött? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Hur undviker man proteinbrist om man inte äter kött?

Som bekant har vi dragit ner rejält på kött den senaste tiden, främst pga miljön men även av hälsoskäl. Parallellt med denna förvandling har vi fått lära oss att så länge vi bara äter en stor mängd (och stor variation av) grönsaker så får vi i oss de åtta essentiella aminosyrorna som våra kroppar behöver för att att kunna tillverka sk fullvärdigt protein (proteinet som vi får i oss via t ex kött, ägg och mjölk innehåller alla essentiella aminosyror och är alltid fullvärdigt, men om vi inte äter animaliska produkter måste vi alltså se till att få i oss de åtta (nio för barn) aminosyrorna från olika källor för att själva kunna tillverka fullvärdigt protein).

Å ena sidan har vi tänkt att det där nog löser sig eftersom vi äter så mycket grönsaker, baljväxter och linser. Å andra sidan har vi nog inte varit riktigt säkra på att det verkligen är så enkelt. Att hålla koll på att en apelsin innehåller C-vitamin är ju inte så svårt, men vem sjutton orkar hålla reda på vilken av de åtta essentiella aminosyrorna som finns i vilka baljväxter och grönsaker? Inte vi i alla fall.

Inte för att vi varit speciellt oroliga för proteinbrist, men häromdagen råkade vi trilla över något väldigt intressant nämligen en liten lathund över vilka livsmedel man bör kombinera för att få i sig alla de där aminosyrorna. Genom att se till att man får i sig livsmedel både från den vänstra och den högra kolumnen säkerställer man helt enkelt att proteinet blir fullvärdigt, och enligt forskarna behöver man inte ens kombinera dem vid varje måltid utan det räcker att man gör det under en och samma dag!

Lista på kombinationer för fullvärdigt protein från växtriket:

Säd                                     Baljväxter
Majs                                   Gröna blad
Hirs                                    Alger
Nötter                                Näringsjäst
Frön                                   Bovete

Tusan också att Stig så sent som igår gjorde oss uppmärksamma på att vi bör dra ner på både majs och hirs. Fast nötter, frön, gröna blad och baljväxter känns ju i alla fall inte direkt kämpigt att få i sig på en dag, eller hur?

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.