fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Spagetti och köttfärssås utan… spagetti och köttfärssås.

I tisdags plåtade vi de sista bilderna till boken. Det är ju en faktabok om tarmfloror och antiinflammatorisk mat men med ett tjugotal recept, alltifrån Stigs gurkmejashot till spagetti och köttfärssåsen ovan. Vi vet att det kan vara kämpigt, men av både miljö- och hälsoskäl är det inte helt dumt att försöka begränsa intaget av kött en smula så den här såsen innehåller belugalinser i stället för köttfärs. På bilden äter vi den med zucchinipasta (lånade en proffsig grönsakssvarv av vår förläggare som vi tyvärr måste lämna tillbaka i morgon) men om barnen är lite knorriga kan du såklart prova till exempel bönpasta i stället.

unnamed-1

Spagetti och köttfärssås på svarta linser
(4-6 portioner)

1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1,5 dl svarta belugalinser (finns i de flesta vanliga mataffärer)
500 g krossade tomater
2 dl vatten
1 msk lantbuljong
salt och peppar
basilika eller oregano

Skala och hacka lök och vitlök och koka upp med linserna och buljongen. Passa på att riva en morot medan du väntar. Ta av linserna från plattan när du tycker att de är lagom tuggiga, häll av vattnet och låt dem svalna lite. Häll över i en mixer med moroten, de krossade tomaterna och 2 dl vatten och mixa tills du är nöjd med konsistensen. Smaksätt med salt, peppar och basilika eller oregano. Späd med mer vatten för lösare sås. Servera med valfritt tillbehör.

 

Rookie_200x200px-03

Knorriga barn?
Om dina barn inte gillar nya smaker så kan du ju alltid prova att blanda i något som du vet påminner om det de brukar tycka om. Som lite ketchup, till exempel. Eller hälften vanlig köttfärs och hälften den här ovan. Rom byggdes inte på en dag. Inte den perfekta tarmfloran heller. Glöm aldrig det!

Dela

Kommentarer

  1. Marit skriver:

    Hei! Lurer litt på den gurkemeieshoten. Deres er litt forskjellig fra den som bengmark.com la ut 6. februar ?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Han har två versioner vet vi – en med kanel och en med kryddnejlika. Har han kanske uppdaterat den igen? Han förfinar den med jämna mellanrum.:)

  2. Katarina skriver:

    Hej!
    Jag har inte hittat några bra studier/forskning på att köttproduktion är dåligt för miljön. Kan ni ge något bra exempel på någon studie som visar på att köttproduktionen i Sverige bidrar till dålig miljö.

  3. Jonna Pedersen skriver:

    Lätt och snabbt att laga och jättegott. Tack!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Vad härligt att du gillade, vi har fått väldigt bra respons på det här receptet (inte minst från våra egna familjer).

  4. Sofia skriver:

    Har gjort köttfärssås med belugalinser som ni föreslår och det blir så otroligt gott! Min tvååring tyckte inte om “köttet” sa han… Tror dock att det är en ren vanesak.
    Har även gjort “fredagstacos” med bulugalinser istället för kött. Hur gott som helst!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Åh så härligt att höra!

  5. Sofia skriver:

    När kommer boken förresten!?

    1. Food Pharmacy skriver:

      2 augusti. Korrläses och formges och plåtas och faktagranskas för fullt…

  6. I boken så är det även bladspenat i detta recept. Kan man spara såsen i kylen /hur länge ? Kan man frysa denna köttfärssås? Jättegott recept!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Går fin att frysa in och håller 3-4 dagar i kylen!

  7. Gillade detta recept. Supergott med zucchinin som pasta. En fråga bara, jag kokade upp min zucchini lite sen funderar jag på hur man ska göra med köttfärssåsen efter man mixar den. Den blir ju sval och skulle vilja ha lite varmare. Är der med gen aTT man ska värma upp de eller ska den vara kall/ljummen?

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.