Tre viktiga saker du kan tänka på för att bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Tre viktiga saker du kan tänka på för att bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens.

Nu ska vi bli lite allvarliga tänkte vi.

Bakterier som utvecklat motståndskraft, resistens, mot antibiotika är ett växande folkhälsoproblem – i dag dör cirka 700 000 människor i världen av det varje år och 2050 beräknas siffran ha stigit till 10 miljoner människor vilket innebär att det kommer att bli en vanligare dödsorsak än cancer. Givetvis måste det lösas på global nivå genom framför allt regleringar  – men det finns ändå saker vi själva kan göra för att bidra till att bromsa utvecklingen.

1. Köp enbart kött fritt från antibiotika
Cirka 80 procent av all antibiotika skrivs inte ut till människor utan används inom köttindustrin. Många länder tillåter mycket antibiotika i djurhållningen och det kan ta lång tid att påverka beslutsfattare i dessa länder att reglera detta, men du som konsument kan dock se till att helt enkelt inte köpa kött som har behandlats med antibiotika.

2. Om din läkare skriver ut antibiotika – ifrågasätt om det verkligen är nödvändigt
Även om vi i Sverige, jämfört med andra länder, är ganska restriktiva med att skriva ut antibiotika, skrivs det fortfarande ut alldeles för mycket i onödan. Dessutom kan det vara bra att känna till att sjukdomstiden för en enklare infektion i allmänhet bara förkortas med någon dag med antibiotika. Tänk också på att du efter en antibiotikakur är mer känslig för att drabbas av infektioner eftersom en stor del av tarmfloran slås ut.

3. Avbryt inte en antibiotikakur om du nu nödvändigtvis måste äta en.
Undersökningar visar att många avbryter sin antibiotikabehandling när de mår bättre men det är det absolut sämsta man kan göra. Det innebär nämligen att de bakterier som har störst motståndskraft överlever och det är också då det är störst risk att resistens utvecklas.

 

Dela gärna inlägget och läs fler saker vi publicerat om antibiotikaresistensen här, här och här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.