Debatt, Food Pharmacy

Cancerlänkaren David Stenholz: ”Det är tveklöst så att vi kan eliminera många av dagens sjukdomar enbart med kosten”.

För 1,5 år sedan gjorde vi en intervju med cancerläkaren David Stenholtz här på bloggen. David är tre saker: överläkare i onkologi, vegan och grundare till Läkare för Framtiden. I vuxen ålder lade David själv om sin kost och blev vegan – han ansåg helt enkelt att de vetenskapliga bevisen för att en växtbaserad kost är mer hälsosam var alltför starka för att inte bli vegan. David är en riktig eldsjäl – all sin tid utanför arbetet som cancerläkare viger han till att informera om kopplingarna mellan vad vi äter och hur vi mår. I sitt arbete som läkare finns det dock inte mycket tid över för kostfrågor. Så här svarade David i vår intervju:

”Min tid med patienten är mycket knapp och den är öronmärkt till att handla om behandlingen. Det ingår helt enkelt inte i mitt uppdrag att prata om kost. En minoritet av patienterna frågar och i de fallen svarar jag med glädje.”

Vi har så väldigt svårt att förstå det här – varför kostrådgivning inte inkluderas i vården? Om nu forskningen gång på gång visar att människor som äter mycket grönsaker och lever på en sk växtbaserad kost får ett bättre skydd på sjukdomar, hur kommer det sig då att man inte informerar sina patienter om det? Det här har gnagt i oss, ända sedan den där intervjun med David Stenholtz.

Nu har det dock äntligen kommit en guide till läkare och vårdpersonal om hur man hjälper patienter att äta en mer, eller övergå helt till, växtbaserad kost. Guiden presenteras i tidskriften The Permanente Journal, och i inledningen läser vi:

”Because of the ever-increasing body of evidence in support of the health advantages of plant-based nutrition, there is a need for guidance on implementing its practice. This article provides physicians and other health care practitioners an overview of the myriad benefits of a plant-based diet as well as details on how best to achieve a well-balanced, nutrient-dense meal plan. It also defines notable nutrient sources, describes how to get started, and offers suggestions on how health care practitioners can encourage their patients to achieve goals, adhere to the plan, and experience success.”

Så bra. Hoppas nu bara att våra sjukvårdspolitiker läser den och kan förstå vinsterna med att börja inkludera kostrådgivning i vården.

 

PS: Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här.



Kommentarer
Josef Boberg skriver:
22 augusti, 2016 kl. 17:29

”Låta maten vara vår medicin och medicinen vår mat !” – sagt av Hippokrates för ca 2500 år sedan – och det gäller fortfarande – eller ? // Josef https://josefboberg.wordpress.com/

Fredrik Afram skriver:
23 augusti, 2016 kl. 12:21

Det är skillnad på grönsaker och grönsaker.. Alla hybrider är minst lika dåligt som kött och sen får man inte glömma att allting ska vara ekologiskt. Tråkigt nog är det brist på eko produkter i butikerna..
Hybrid = Acid = You get sick!

Marie Mattsson skriver:
20 oktober, 2016 kl. 08:17

Hej! Tack för svar tidigare. Många frågor har jag.
Kan jag ta halva dosen i 60 dagar? (Det blir dyrt för en förtidspensionär)
Räcker det att ta i 30 dagar utan att fortsätta sedan? Eller hur länge måste man ta det för att ”ställa om” tarmbakterierna? Mia

Kommentera

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.

Observera att du måste få en godkänd kommentar
från en admin innan dina kommentarer visas.