Raw morotskaka med cashew-cream-cheese-frosting (är det ens ett ord?).
Vi önskar härmed sluta ett avtal med dig.
Kan vi inte bara bestämma om att vi från och med nu alltid gör den här kakan när vi gör morotskaka? Att vi knycklar ihop alla recept med strösocker, vetemjöl och philadelphiaost till små bollar, och sätter upp det här på väggen i stället.
Ok? Har du knycklat ihop dom? Bra, då kör vi.
Vi börjar med frostingen!
Blanda blötlagda cashewnötter, kokosolja, honung, citron och lite vatten till det blir en sammetslen fluffig grädde (receptet med de exakta proportionerna kommer längst ner i inlägget, don’t worry).
Detaljbild på sammetslen fluffig grädde.
Nu är det dags att göra kakan!
Börja med att ta fram två stora morötter. Det där med stora är ju lite individuellt, är du som läser det här ett spädbarn så kanske du uppfattar en morot som alldeles enorm medan du som är mitt uppe i din 40-årskris uppfattar den som lite mindre. För säkerhets skull la vi några saker bredvid morötterna, för att visa ungefär hur stora de ska vara.
Hacka morötterna i små bitar (eller riv) och blanda med torkade dadlar, torkad ananas (kan vara lite knepigt att få tag på men finns bland annat här), havremjöl, kokos och ceylonkanel (kan också vara lite knepig att hitta i en vanlig matbutik men finns bl a här).
Dumpa allt i en springform. Färdigt!
Nädå, skoja bara. Mixa allt till en kladdig deg förstås. Här är förresten en klassisk matberedare att föredra framför en mixer eftersom kladdiga saker har en tendens att fastna längst ner i mixern vilket kan göra även de mest sansade bloggarna SKOGSTOKIGA. Färdig? Tryck ut halva morotsdegen i springformen och sprid ut 1/3 av cashewgrädden ovanpå. In i frysen.
När kakan blivit tillräckligt kall tar du ut den och gör exakt samma sak en gång till: tryck ut resten av morotsdegen och avsluta med grädden på toppen. På så vis får du en fantastiskt morotsskapelse i två lager. Alltså, vill inte skryta men den här kakan är så god att man nästan svimmar. Kanske låter mycket med 2 dl dadlar och honung men man klarar ändå inte äta mer än en liten tårtbit. Ät den långsamt och njut för det är den värd.
Här kommer receptet förresten.
Raw morotskaka med cashew cream cheese frosting
Frosting:
2 cups cashewnötter (blötlagda i några timmar)
2 matskedar citronjuice
2 matskedar flytande kokosolja
1/3 cup honung
Vatten (vid behov)
Kaka:
2 stora morötter, skalade
1 1/2 cups havremjöl (funkar med durra och bovete också, en smaksak)
1 cup dadlar
1 cup torkad ananas (eller fler dadlar)
1/2 cup riven kokos
1 msk ceylonkanel
Börja med att göra frostingen i din mixer. Kör tills den blir len, sätt till så lite vatten som möjligt. Smaka inte för då kommer du äta upp hela smeten.
Sedan gör du kakan. Hacka eller riv morötterna. Släng ner allt i en matberedare (eller mixer) och kör tills allt är finfördelat och härligt kladdigt.
Tryck ner halva kakan i en liten springform (eller stor, men då kommer du bara komma halvvägs i den). Fördela 1/3 av frontongen jämnt över kakan. Ställ den i frysen tills frostingen stelnat. Tryck ner resten av morotskakan och täck med resten av frostingen. Ställ i kylen (eller frysen) tills det är dags att äta den. Mums!
Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här.
PrintRaw morotskaka med cashew-cream-cheese-frosting (är det ens ett ord?).
- Portioner : 1 kaka 1x
Ingredienser
Frosting:
2 cups cashewnötter (blötlagda i några timmar)
2 matskedar citronjuice
2 matskedar flytande kokosolja
1/3 cup honung
Vatten (vid behov)
Kaka:
2 stora morötter, skalade
1 1/2 cups havremjöl (funkar med durra och bovete också, en smaksak)
1 cup dadlar
1 cup torkad ananas (eller fler dadlar)
1/2 cup riven kokos
Instruktioner
Börja med att göra frostingen i din mixer. Kör tills den blir len, sätt till så lite vatten som möjligt. Smaka inte för då kommer du äta upp hela smeten.
Sedan gör du kakan. Hacka eller riv morötterna. Släng ner allt i en matberedare (eller mixer) och kör tills allt är finfördelat och härligt kladdigt.
Tryck ner halva kakan i en liten springform (eller stor, men då kommer du bara komma halvvägs i den). Fördela 1/3 av frontongen jämnt över kakan. Ställ den i frysen tills frostingen stelnat. Tryck ner resten av morotskakan och täck med resten av frostingen. Ställ i kylen (eller frysen) tills det är dags att äta den. Mums!