Raw morotskaka med cashew-cream-cheese-frosting (är det ens ett ord?).
Vi önskar härmed sluta ett avtal med dig.
Kan vi inte bara bestämma om att vi från och med nu alltid gör den här kakan när vi gör morotskaka? Att vi knycklar ihop alla recept med strösocker, vetemjöl och philadelphiaost till små bollar, och sätter upp det här på väggen i stället.
Ok? Har du knycklat ihop dom? Bra, då kör vi.
Vi börjar med frostingen!
Blanda blötlagda cashewnötter, kokosolja, honung, citron och lite vatten till det blir en sammetslen fluffig grädde (receptet med de exakta proportionerna kommer längst ner i inlägget, don’t worry).
Detaljbild på sammetslen fluffig grädde.
Nu är det dags att göra kakan!
Börja med att ta fram två stora morötter. Det där med stora är ju lite individuellt, är du som läser det här ett spädbarn så kanske du uppfattar en morot som alldeles enorm medan du som är mitt uppe i din 40-årskris uppfattar den som lite mindre. För säkerhets skull la vi några saker bredvid morötterna, för att visa ungefär hur stora de ska vara.
Hacka morötterna i små bitar (eller riv) och blanda med torkade dadlar, torkad ananas (kan vara lite knepigt att få tag på men finns bland annat här), havremjöl, kokos och ceylonkanel (kan också vara lite knepig att hitta i en vanlig matbutik men finns bl a här).
Dumpa allt i en springform. Färdigt!
Nädå, skoja bara. Mixa allt till en kladdig deg förstås. Här är förresten en klassisk matberedare att föredra framför en mixer eftersom kladdiga saker har en tendens att fastna längst ner i mixern vilket kan göra även de mest sansade bloggarna SKOGSTOKIGA. Färdig? Tryck ut halva morotsdegen i springformen och sprid ut 1/3 av cashewgrädden ovanpå. In i frysen.
När kakan blivit tillräckligt kall tar du ut den och gör exakt samma sak en gång till: tryck ut resten av morotsdegen och avsluta med grädden på toppen. På så vis får du en fantastiskt morotsskapelse i två lager. Alltså, vill inte skryta men den här kakan är så god att man nästan svimmar. Kanske låter mycket med 2 dl dadlar och honung men man klarar ändå inte äta mer än en liten tårtbit. Ät den långsamt och njut för det är den värd.
Här kommer receptet förresten.
Raw morotskaka med cashew cream cheese frosting
Frosting:
2 cups cashewnötter (blötlagda i några timmar)
2 matskedar citronjuice
2 matskedar flytande kokosolja
1/3 cup honung
Vatten (vid behov)
Kaka:
2 stora morötter, skalade
1 1/2 cups havremjöl (funkar med durra och bovete också, en smaksak)
1 cup dadlar
1 cup torkad ananas (eller fler dadlar)
1/2 cup riven kokos
1 msk ceylonkanel
Börja med att göra frostingen i din mixer. Kör tills den blir len, sätt till så lite vatten som möjligt. Smaka inte för då kommer du äta upp hela smeten.
Sedan gör du kakan. Hacka eller riv morötterna. Släng ner allt i en matberedare (eller mixer) och kör tills allt är finfördelat och härligt kladdigt.
Tryck ner halva kakan i en liten springform (eller stor, men då kommer du bara komma halvvägs i den). Fördela 1/3 av frontongen jämnt över kakan. Ställ den i frysen tills frostingen stelnat. Tryck ner resten av morotskakan och täck med resten av frostingen. Ställ i kylen (eller frysen) tills det är dags att äta den. Mums!
Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här.
PrintRaw morotskaka med cashew-cream-cheese-frosting (är det ens ett ord?).
- Portioner : 1 kaka 1x
Ingredienser
Frosting:
2 cups cashewnötter (blötlagda i några timmar)
2 matskedar citronjuice
2 matskedar flytande kokosolja
1/3 cup honung
Vatten (vid behov)
Kaka:
2 stora morötter, skalade
1 1/2 cups havremjöl (funkar med durra och bovete också, en smaksak)
1 cup dadlar
1 cup torkad ananas (eller fler dadlar)
1/2 cup riven kokos
Instruktioner
Börja med att göra frostingen i din mixer. Kör tills den blir len, sätt till så lite vatten som möjligt. Smaka inte för då kommer du äta upp hela smeten.
Sedan gör du kakan. Hacka eller riv morötterna. Släng ner allt i en matberedare (eller mixer) och kör tills allt är finfördelat och härligt kladdigt.
Tryck ner halva kakan i en liten springform (eller stor, men då kommer du bara komma halvvägs i den). Fördela 1/3 av frontongen jämnt över kakan. Ställ den i frysen tills frostingen stelnat. Tryck ner resten av morotskakan och täck med resten av frostingen. Ställ i kylen (eller frysen) tills det är dags att äta den. Mums!
Hur kan det bli 12 dadlar om en cup är ca 0.4dl?
Näe, är det något fel på convertern? En cup kan omöjligt vara 0,4 dl … snarare lite MER än 1 dl? (har en cup framför mig och den ser mycket större ut än ett decilitermått)
Hej igen! Testade convertern nu och 1 cup det blev nästan 2,5 dl (men vi hade nog något färre i receptet).
Men vad är en cup? Undrar Marita
Ett amerikanskt mått! Tryck på respektive måttangivelse så slussas du vidare till en converter som räknar ut hur mycket det blir i svenska mått. Ska försöka hinna räkna om receptet snart och uppdatera det. Ha en fin dag!
Har ni tips på vad man kan ersätta cashewnötter med i frostingen? Jag har en dotter med nötallergi.
Såg att många rekommenderat macadamianötter i den här tråden men det löser ju inte ditt problem … Hm, vet faktiskt inte på rak arm. MEN, ska försöka tänka på att lägga upp lite fler nötfria godisrecept framöver! Ha en fin dag!
Cup? Vad är det för trams? Varför skriver ni inte bara hur mkt det är?!?
Daniel! Tryck på respektive måttangivelse så slussas du vidare till en converter som räknar ut hur mycket det blir i svenska mått. Ska försöka hinna räkna om receptet snart och uppdatera det. Ha en fin dag!
En cup är ett exakt mått i matsammanhang, dvs 2.365882375. Men det finns flera olika cups, även i staterna. Tror nog det blir lite lättare med 1 cup än 2.365… 😉 Men avrundra man till 2.4dl är det enkelt att räkna om när det skrivs 1/2, 1/3, 1/4 cup sen försöker man ta ungefär såpass i decilitermått. Något speciellt cups-mått behöver man inte ha.
Hej & tack för eran underbara blogg. Jag älskar den och det är lite av min “bibel” faktiskt. Ni är så häftiga! Jag älskar det ni gör här och jag jobbar hårt för att sprida budskapet om gluten, mjölk mm. Vi är lakto ovo vegetarianer som kämpar med att sluta helt med både gluten mjölk och socker. Vi äger ett cafe vilket gör det extra svårt men jag har faktiskt börjat baka mer raw grejer till våra gäster. Nåja det var inte alla därför jag skrev.
Vi har en dotter som sedan start endast ätit ekologisk, vegansk och glutenfri mat. Hon älskar bönor, vatten och bananer. Hon är världens gladaste bebis med världens bästa mage. Hennes bajs luktar som syrlig fruktsallad (kombucha typ) vi märker inte ens när hon bajsat för det luktar” ingenting”. Vi har kommit fram till en teori om att det är såhär tarmen ska fungera, inget knussel och ingen ohygglig barnbajsdoft. En frisk tarm? Ska vårat bajs egentligen inte lukta illa? Vad tror ni?
Hon är helt ovaccinerad och har aldrig vart det minsta sjuk under sina 8 månader utanför magen. Ganska häftigt tycker vi.
Fantastiskt, låter som att ni kommer ha världens grymmaste café om några år! Dit vill vi gärna komma och fika.:) Det där med att bajset inte ska lukta känner vi igen, tror att Stig har sagt att det inte ska lukta … Kollar upp och återkommer, skulle kunna bli ett bra inlägg så tack på förhand för bra input!
När du ändå gör dig besvär att skriva så trevligt på din blogg, skulle du kunna skriva svenska mått istället, tycker jag. Jättefint med länkar till sånt som är svårt att hitta i butikerna.
Tack på bra input, ska försöka hinna räkna om receptet och uppdatera det i sinom tid. Tryck på respektive måttangivelse under tiden så slussas du vidare till en converter som räknas ut hur mycket det blir i svenska mått. Lycka till och ha en riktigt fin dag!
Vad skulle ni ge för tips till att byta ut cashewnötterna mot? Kan blötlagda solroskärnor eller melonkärnor ge samma krämighet eller är det lika bra att avstå…? 🙂
Se ovan (eller nedan?). Macadamianötter? Dyrt kanske men låter ju oerhört smaskigt …
Fast, slår mig nu: du kanske inte tål några nötter … alls … ?
Hej!
Tack för en fantastiskt blogg och underbara recept!
Hur kommer det sig att ni använder cup som mått?
Kramar,
Ida
Utgick från ett amerikanskt recept som vi gjorde om och hann inte räkna om måtten (har alla olika former av cup-mått i kökslådorna och var glada att äntligen få användning för dom). Tryck på respektive måttangivelse så slussas du dock vidare till en converter som räknas ut hur mycket det blir i svenska mått. Lycka till och ha en fin dag!
Undrar också om det går att byta ut cashewnötter och ändå få samma krämighet? Maken är extremallergisk, så pass att jag inte kan äta cashewnötter om vi ska hångla inom de närmaste timmarna.
Hej, jag undrar också om ni har tips på substitut till just cashewnötter? Tål alla nötter utom just cashewnötter…
Macadaminötter lät ju som ett jättebra substitut, prova (och återkom hemskt gärna!).
Daniel, cup är ju ett amerikanskt mått så de har skrivit hur mycket det är. Enligt kokboksbibeln Vår Kokbok är 1 cup=2,37 dl.
Macadaminötter är en bra motsvarighet till cashewnötter, men tyvärr betydligt dyrare 🙁
Bra tips, tack!
Har ni något tips om vad man kan byta ut morötterna till? Är allergisk mot dessa tyvärr. Skulle det kunna funka med t ex zucchini?
Har ni ni f.ö något recept där man kan använda nypon UTAN att ta bort kärnorna?
Prova och återkom hemskt gärna, zucchini lät ju riktigt spännande! Ang nypon så ber vi att få återkomma, själva supersugna på att hitta något sådant recept!
Super bra blogg! Bra jobbat, jag uppskattar verkligen humorn: “Smaka inte smeten för då kommer du äta upp hela, lol lol lol hahahahahahhahahahahaha, ja dog av skratt!!!!
Haha, kul att vi har samma humor!
Kan tipsa alla om att det finns cup-måttsatser i välsorterade köksbutiker. Väldigt smidigt om man gillar att göra utländska recept (eller läser bloggar som gör det). Jag hittade ett set med cup-mått på Clas Ohlson 🙂
Tack för en bra blogg! Ska definitivt prova detta recept 🙂
keep up the good work!
Tack för tips!
Ni är ju bara bäst!!! Sitter och funderar på om ananasen ska blötläggas innan…
Wow, tack! Den mår säkert bra av att blötläggas men själva hann vi inte med det den här gången …
Hej! För att göra cashew-grädde. Behöver jag då egentligen en sån där super-mixer? Tack för bra recept!
klara
Ja, det underlättar helt klart men om du mixar längre och adderar en gnutta tålamod i smeten så kanske det blir bra ändå. Prova!
Hej, jag undrar om man kan frysa in denna kaka och ta fram vid annat tillfälle, kanske är en fråga överlag vad gäller raw food kakor?
Vet inte för denna specifikt men de flesta brukar gå väldigt bra att frysa in!
Tror ni att det går att byta ut havremjöl mot durra? Är nyfiken på detta.
Det går bergis!
skulle denna “frosting” kunna funka som tillbehör till tarmflorans kladdkaka tro?
Prova!!!
Undrar om ni har några tankar kring cashewnötter och mykotoxiner? Har förstått att dessa har mkt dåliga biverkningar likt jordnötter och kan ge upphov till candida?