Kanelbullar (som smakar prick som mitten av kanelbullen).
Tänk dig en kanelbulle. Och så pillar du av de där torra kanterna. Vad har du då kvar? Mitten. Tänk dig en kanelbulle med bara mitten. Är du med oss? Det är den vi ska baka i dag.
Börja med att rosta 1 dl havregryn och 2 dl cashewnötter på låg temperatur (under 100 grader) i ugnen. De ska bara få lite färg och doft. Vill du maximera nyttighetsnivån/har ett tåg att passa kan du skippa detta moment, men vi tyckte det lät så spännande att vi var tvungna att prova. Mycket riktigt spred sig en mycket angenäm doft i köket efter tio minuter. Ta ut nötterna och grynen ur ugnen och kör dem till ett mjöl med 1 dl riven kokos och en nypa salt i din mixer. Färdig? Varsågod att ha i 75 gram dadlar och 3-4 tsk vatten och kör igen till en småkladdig deg. Ställ åt sidan.
Dags för fyllningen. Kör 1 dl mandlar (gärna blötlagda över natten) med 2 tsk kanel eller mer (stod 2 tsk i originalreceptet men tycker gott att man kan kosta på sig lite mer kanelsmak) till ett grovt mjöl i mixern. Tillsätt 75 gram dadlar här också och 1 msk vatten och vips så har du en kaneldoftande kräm under nästippen.
Platta ut bulldegen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den till en cirka 0,5 cm tjock rektangel.
Bred ut fyllningen jämnt över degen.
Börja rulla. Fick lite jobbiga flash backs från avokadorosen men det här visade sig vara betydligt enklare. Puh.
Kanelbullsrullsperfektion. Lägg in rullen i kylen så den stelnar lite. Lättare att skära då.
Ta ut rullen ur kylen och skär upp den i små lagom stora munsbitar som du lägger i små muffinsformar. Toppa med kokos i stället för strösocker. Alltså, hur gulliga?
Citat Juni 6 år: “Kan vi inte baka dom här resten av livet?”. Och vet du vad Juni? Det kan vi.
Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här.
Originalrecept: http://smartamaten.se . Tipstack till förläggar-Cecilia!
Kanelbullar (som smakar prick som mitten av kanelbullen).
Ingredienser
1 dl havregryn
2 dl cashewnötter
1 dl riven kokos
en nypa salt
75 gram dadlar
3–4 tsk vatten
fyllningen:
1 dl mandlar (gärna blötlagda över natten)
2 tsk kanel eller mer
75 gram dadlar
1 msk vatten
Instruktioner
Börja med att rosta havregryn och cashewnötter på låg temperatur (under 100 grader) i ugnen. De ska bara få lite färg och doft. Vill du maximera nyttighetsnivån/har ett tåg att passa kan du skippa detta moment, men vi tyckte det lät så spännande att vi var tvungna att prova. Mycket riktigt spred sig en mycket angenäm doft i köket efter tio minuter. Ta ut nötterna och grynen ur ugnen och kör dem till ett mjöl med riven kokos och en nypa salt i din mixer. Färdig? Varsågod att ha i dadlar och vatten och kör igen till en småkladdig deg. Ställ åt sidan.
Dags för fyllningen. Kör mandlar (gärna blötlagda över natten) med kanel till ett grovt mjöl i mixern. Tillsätt dadlar här också och vatten och vips så har du en kaneldoftande kräm under nästippen.
Platta ut bulldegen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den till en cirka 0,5 cm tjock rektangel. Bred ut fyllningen jämnt över degen. Börja rulla. Kanelbullsrullsperfektion. Lägg in rullen i kylen så den stelnar lite. Lättare att skära då.
Ta ut rullen ur kylen och skär upp den i små lagom stora munsbitar som du lägger i små muffinsformar. Toppa med kokos i stället för strösocker. Alltså, hur gulliga?