fbpx

Recept

Post image

Kanelbullar (som smakar prick som mitten av kanelbullen).

Tänk dig en kanelbulle. Och så pillar du av de där torra kanterna. Vad har du då kvar? Mitten. Tänk dig en kanelbulle med bara mitten. Är du med oss? Det är den vi ska baka i dag.

IMG_1774

Börja med att rosta 1 dl havregryn och 2 dl cashewnötter på låg temperatur (under 100 grader) i ugnen. De ska bara få lite färg och doft. Vill du maximera nyttighetsnivån/har ett tåg att passa kan du skippa detta moment, men vi tyckte det lät så spännande att vi var tvungna att prova. Mycket riktigt spred sig en mycket angenäm doft i köket efter tio minuter. Ta ut nötterna och grynen ur ugnen och kör dem till ett mjöl med 1 dl riven kokos och en nypa salt i din mixer. Färdig? Varsågod att ha i 75 gram dadlar och 3-4 tsk vatten och kör igen till en småkladdig deg. Ställ åt sidan.

IMG_1772Dags för fyllningen. Kör 1 dl mandlar (gärna blötlagda över natten) med 2 tsk kanel eller mer (stod 2 tsk i originalreceptet men tycker gott att man kan kosta på sig lite mer kanelsmak) till ett grovt mjöl i mixern. Tillsätt 75 gram dadlar här också och 1 msk vatten och vips så har du en kaneldoftande kräm under nästippen.

IMG_1776

Platta ut bulldegen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den till en cirka 0,5 cm tjock rektangel.

IMG_1778

Bred ut fyllningen jämnt över degen.

IMG_1779

Börja rulla. Fick lite jobbiga flash backs från avokadorosen men det här visade sig vara betydligt enklare. Puh.

IMG_1780Kanelbullsrullsperfektion. Lägg in rullen i kylen så den stelnar lite. Lättare att skära då.

IMG_1781Ta ut rullen ur kylen och skär upp den i små lagom stora munsbitar som du lägger i små muffinsformar. Toppa med kokos i stället för strösocker. Alltså, hur gulliga?

IMG_1783Citat Juni 6 år: ”Kan vi inte baka dom här resten av livet?”. Och vet du vad Juni? Det kan vi.

 

Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här. Och köp professor Bengmarks goda bakterier och fibrer här.
Originalrecept: http://smartamaten.se . Tipstack till förläggar-Cecilia!

Dela

Kommentarer

  1. Charlotte skriver:

    Herrejösses vad ni skriver underhållande!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Haha, kul att vi har samma humor!

  2. Rebecca skriver:

    Hej! Ungefär hur många dadlar är 75gram?

    1. Food Pharmacy skriver:

      4-5 stycken medjooldadlar.:)

  3. Men? De ska alltså inte in i ugnen igen?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Nej, detta är raw kanelbullar!

  4. Skoj recept, vill gärna prova men är allergisk mot cashewnötter…Har ni något förslag på vad jag kan prova med istället? (Är allergisk mot alla nötter och jordnötter men kan äta fröer inklusive mandlar och pinjenötter.)

    1. Food Pharmacy skriver:

      Om du kan äta mandlar så skulle vi nog testa att göra bägge delarna av bullen på just mandlar. Värt att prova iaf!

  5. Ska bullarna inte in i ugnen?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Nope, detta är ett raw recept!

  6. De var toppengoda!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ja men ELLER HUR!

  7. Även min sjuåring godkände dessa som toppen och drog i sig tre stycken i ett nafs.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Härligt att höra – det gjorde våra barn också!

  8. Johanna skriver:

    Kul recept! Ska prova i helgen. Går det bra att frysa dem?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Inte provat men borde verkligen funka!

  9. Hej Mia,
    Den här välkomstshoten är den a la minute eller mixar man en kanna f hela veckan ?
    vänligen

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hejsan Claes! Jag gör min a la minute men om kanna underlättar så kör på det så såklart. Tror inte det har någon betydelse eftersom ingenting är färskt i shoten (mer än möjligtvis citronen) – finns dock risk att den blir lite grumlig så skaka den ordentligt bara! Kram Mia

  10. Hej, det står att man ska mixa kokos, är det kokosflingor eller kokosmjöl?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Kokosflingor!

  11. Gjorde bullarna i går – fruktansvärt goda… men degen blev så lös!!! Blev bara en enda gegga, så jag gjorde kulor istället… ska man ha i lite mer havregryn kanske?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Neeej, men hur kunde den bli det? Säker på att du inte glömde något?

  12. Låter spännande. Har ni något bra alternativ om man inte kan använda mandlar?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Kan du äta nötter?

  13. Ja vissa, kan inte äta hasselnötter, macadamia eller paranötter,

    1. Food Pharmacy skriver:

      Då skulle jag nog göra det enkelt för mig och prova att köra cashewnötter i bägge ”degarna”. Blir säkert också jättegott! Lycka till!

  14. Tack, jag testar.

  15. Johanna skriver:

    Tack för smaskigt recept! Vi (jag och min femåring och min treåring) gjorde dem nötfria genom att strunta i cashewnötterna i degen och byta ut mandlarna i smeten mot kokos. VI la också till lite mer vatten i båda plus ca en halv dl kokosolja för att göra dem lättare att hantera. Blev supergott!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Åh så bra tips för alla nötallergiker – kanon!

  16. Mona Pilbratt skriver:

    Hej på er!

    Vilken inspirerande blogg. Är tyvärr långt ifrån Era kostvanor men känner mig jätte sugen att smyga in lite här och där. Känns stort att inte äta pasta,ris,bröd etc men med små steg så.

    Är nyfiken på er bok. Är det mer matiga recept i den. Älskar sött så jag kommer att göra era söta recept även såklart.

    Jag har två barn 3 och 5 år som är väldigt svåra med maten ffa grönsaker. De älskar såklart även sött.

    Har ni fått hela era familjer att äta av denna mat?

    Vänligen och stort tack

    Mona

    1. Food Pharmacy skriver:

      Om du gillar bloggen kommer du att älska boken! Den innehåller 19 recept och massa bra tips, budord och kom igång-listor och handlar mycket om hur man ska förhålla sig till all hälsohets och att man inte ska ställa så höga krav på sig själv. Ett bra tips från boken är att fokusera på vad vi ska TILLFÖRA kroppen och inte vad vi ska utesluta. Det är mycket roligare och enklare att tänka så! Så: börja med att byta ut godispåsen och glassen mot våra söta recept. Smyg in lite mer grönsaker vid varje måltid. Och smyg in grönsaker i barnens mat också – smoothies brukar vara en bra start! Våra barn, 6-9 år, äter bättre och bättre för varje dag som går men alla har olika utmaningar och visst blir det en hel del tjat även vid våra matbord. Hang in there!

  17. Mona Pilbratt skriver:

    Hej igen!

    Läste just Stigs intressanta text angående vikten att att hålla sina goda bakterier ”glada” och hur han stångats inom medicinen för att få göra kliniska studier på njurpatienter för att se om kostomläggning skulle kunna gynna dem med minskad oxidatvtress.

    Han skriver att det är många med kronisk trötthet som hört av sig men att han fått koncentrera sig en grupp (njursjuka) för att nå fler med sina resultat (om jag förstått det rätt).

    Jag själv är allmänläkare och är tyvärr drabbad av svårt utmattningssyndrom sedan 1,5 år. Den psykiska hjärntröttheten är fruktansvärd. Då stressrelaterad psykisk ohälsa så som utmattningssyndrom ökar lavinartat och toppar listorna hos FK i sjukskrivningstal tänker jag spontant att det ju är en stor grupp att studera. En grupp som jag tror gladeligen skulle göra allt för att komma åter till livet.

    försökte skriva till Stig men kunde ej

    Om ni kan får ni gärna visa honom detta..

    Mvh

    Mona Pilbratt

    1. Food Pharmacy skriver:

      Toppen, vi hälsar så klart Stig detta!

  18. Ser supergoda ut! Men min mixer/matberedare fixar tyvärr inte att mixade nötter till mjöl osv… 🙁 Kan ni tipsa om en bra matberedare till raw food-bak? 🙂 Tack på förhand!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Blendtec! Kostar som 15 finskjortor tyvärr, men är verkligen bra!

  19. Hej, jag la även i lite kardemumma i degen (eller fyllningen), för att få ännu mera kanelbullssmak. Supergott recept vilket som! 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Mums, det ska vi också göra nästa gång!

  20. Hur goda som helst ju! Dock kan de helt klart överdoseras!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Haha, ja det är lätt hänt!

  21. Hej och tusen tack för er underbara blogg 🙂 Har även köpt boken som jag varmt kan rekommendera, sååå intressant!!!

    Nu en fråga om receptet…mandlarna, skriver ni, ska helst blötläggas över natten… Måste de sedan vara helt torra innan man mixar dem till mjöl? Tänker att det annars blir lite klibbigt mjöl men det kanske inte gör nåt 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hej och tack för snälla ord! Nej, de behöver inte vara helt torra. Vem orkar vänta/ha tålamod att vänta på det?:) Lycka till!

  22. Gick bra att byta ut mandeln till fyllningen mot solrosfrön ( glömt köpa).
    Sååååå goda.Tack!!!!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Härligt att höra!

  23. Josefin skriver:

    Låter sååå gott. Har en fråga, i själva degen, skall det vara kokosflingor eller kokosolja?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Riven kokos!

  24. Lund Johanna skriver:

    Alltså herre vad goda de var. Ligga på rygg på golvet och sprattla med benen i ren eufori-goda verkligen!

  25. Låter gott och tänkte pröva receptet men har mycket allergier i familjen. Går dadlar att byta ut mot torkade aprikoser? Vad skulle ni föreslå för annat alternativ till dadlar?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Skulle absolut kunna funka. Eller fikon. Prova dig fram!

  26. Sandra skriver:

    Vad tror ni om att byta ut cashew mot solrosfrön och mandlar mot pumpafrön? 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Absolut värt att prova!

  27. Hejsan! Vill bara intyga även jag att dessa är grymma 😀 och beskrivningen ”mitten av kanelbullen” stämmer verkligen. Stort tack för receptet!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ah, kul att du gillar dom!

  28. […] utmärkt att det finns folk som tillhandahåller recept på ”gott och nyttigt”. Och Foodpharmacys ”kanelbullar” låter ju utomordentligt goda. Bara det göttaste på bullen, typ… […]

  29. Victoria skriver:

    Ser supergoda ut, undrar dock om det går att byta ut havregrynen mot något glutenfritt?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Glutenfria havregryn? Eller bovetegryn kanske?

  30. Pernilla skriver:

    Köpte er senaste kokbok lite spontant och testade detta recept i helgen! OMG vilken hit det blev hos mig och hos barnen (12 & 16).
    12 åringen som definiera att goda saker måste innehålla socker sa ”på riktigt, har du verkligen inte socker i de här?!” = komplimang!
    Nu blir det en omgång till inför morgondagens kanelbulledag!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Fantastiskt, hurra!

  31. Vet att detta är ett raw-recept, men jag saknade den nygräddade känslan och testade därför att köra dem helt kort i ugnen. Det blev i mitt tycke ännu godare (och ännu närmare kanelbullen). Mums!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Wow, vad kreativt!

  32. Cecilia skriver:

    Johanna!

    Du som gjorde bullarna nötfria och la till kokosolja!
    La du till 1/2 dl i både degen och fyllningen?

    Mvh/Cecilia

  33. Helt enkelt beroendeframkallande!

    Jag undrar dock, vad har du för en fantastisk värsting-mixer som du kan lägga ner dadlar i? Jag har 2 mixerapparater (vilka jag kan mixa nötterna osv i) och 1 stavmixer. När jag har mixat nötterna och lägger dit dadlarna kör allt ihop sig på botten och ingenting händer (enl din instruktion). Så stavmixern får jobba sig het på att gå igenom dadlarna (och vattenskvätten), sedan hälla dit de mixade nötterna och blanda ihop för hand (=diskbänken full + extra tidsåtgång…)

    Nu måste jag ju ha dom här små bullarna 🙂 så tips på förenkling mottages tacksamt.
    Tack för ett kanonrecept!
    Sara

  34. Jessica skriver:

    Hej! Går det att använda mandelmjöl eller behövs de lite grövre mandelbitarna av någon anledning?

    Tack på förhand!

  35. Hei! Fantastisk oppskrift, gleder meg kjempemye til å teste på min svenske mann som sørger fordi vanlige svenske kanelboller er så lite sunt! Jeg har ikke klart å finne ferske dadler der vi bor, hvis jeg bruker tørkede, burde jeg først bløtlegge og så ta 75 g av de bløtlagte? Eller bare ta 75 g tørkede og heller tilsette litt vann hvis det blir for tørt?

  36. Kristine skriver:

    Hej,
    Min syster äter inte havregryn eller bovete. Har ni något tips på vad jag skulle kunna byta ut det mot?

  37. Man borde väl kunna byta havregrynen mot skrädmjöl, vad tror ni om det?

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.