Goda bakterier till gravida och ammande. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Goda bakterier till gravida och ammande.

På senaste har vi fått väldigt mycket frågor på om man kan äta Super Synbiotics synbiotika när man är gravid och svaret är roligt nog ja! Synbiotika kategoriseras som vanligt livsmedel och innebär inga som helst risker för barn, gravida eller ammande mammor.

Vi har tidigare publicerat en finsk studie (från förra året) här på bloggen som visade på mycket positiva resultat för barn där mamman ätit tillskott av goda bakterier under graviditeten och där spädbarnet dessutom fått tillskott av goda bakterier under den första tiden i livet. Syftet med studien var att undersöka om goda bakterier kunde ha en positiv effekt på immunsystemet och på så sätt minska risken för allergi.

Den första delen av studien inleddes för mer än 13 år sedan då man delade upp 65 gravida kvinnor i två olika grupper. I den ena gruppen fick kvinnorna tillskott av goda bakterier under de sista 2-4 veckorna av graviditeten och efter förlossningen fick spädbarnen tillskott av goda bakterier under sina första sex levnadsmånader. I den andra gruppen fick kvinnorna och barnen placebo, dvs verkningslöst preparat. Studien visade att ett tillskott av goda bakterier hade ett positivt samband med hälsan – barnen som fått tillskott av goda bakterier uppvisade cirka 50 % reduktion av förekomst av allergier.

13 år senare, dvs så sent som förra året, undersökte forskare barnen igen. Den här gången var syftet att studera om tillskott av goda bakterier under graviditeten och nyföddhetsperioden kunde ha inflytande på senare uppkomst av adhd. Överraskande nog visade det sig att de barn vars mammor hade fått sin tarmflora förstärkt under graviditeten samt som själva fått tillskott av goda bakterier under nyföddshetsperioden, hade blivit ”immuna” mot utveckling av adhd senare i livet. Gruppen innehöll inte en enda individ med ”hyperactivity disorder” (adhd) och inte heller Asperger syndrome (as) (0/40=0%). Den grupp som inte fått probiotika i nyföddhetsperioden uppvisade däremot symtom på dessa sjukdomar i 6/35 fall (17.1%) – dvs nästan vart sjunde barn.

Så, nu kvarstår bara den viktigaste frågan:

Hur sjutton får man i ett litet spädbarn synbiotika? Ett sätt är att pensla synbiotikan på bröstvårtan så får barnet i sig det i samband med amning. Och om du inte ammar kan du ju istället pensla lite synbiotika på nappflaskan varje dag.

Tyvärr några år försent för oss – attans! – men för dig som är gravid eller just fått bebis så är ju detta strålande nyheter.”

Referensen: Pärtty A et al Pediatr Res. 2015 E-pub Mar 11

Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Hej! Vilken studie refererar ni till? Skulke vara intressant att kunna läsa studier som ni pratar om 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja men så klart – förlåt för slarv! Studien ligger nu i inlägget och kommer även här: Pärtty A et al Pediatr Res. 2015 E-pub Mar 11

 2. Hej, Kan man alltså ge en 1,5 åring synbiotika?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Absolut!

 3. om mamman som ammar tar probiotika, kommer den då bebisen till godo genom bröstmjölken?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Yes, enligt Stig funkar det så!

 4. Lilli-Anne Ström skriver:

  Om man ätit annan probiotika under hela graviditeten( probioplex) o nu har 2mån kvar kan man då byta till symbiotikan utan problem o hur ska man tänka om barnet ev. föds med kejsarsnitt? Räcker det då att smörja bröstvårtorna med synbiotikan el ge barnet lite synbiotika o i så fall hur mycket. Bra att vara förberedd!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, det är bara att byta rakt av!

 5. Caroline skriver:

  Hur mycket synbiotika ska man ge ett spädbarn? Räcker det med litegrann, alltså inte en hel dos/förpackning? Kan man överdosera?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Caroline, skicka ett mejl till info@supersynbiotics.se så kan de förhoppningsvis hjälpa dig!

 6. Helena skriver:

  Hej!
  Jag har en 8 veckors bebis som jag vill ge goda tarmbakterier. På innehållet till synbiotikan står nåt om gluten.
  Finns det nån risk i det?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hör av dig till info@supersynbiotics.se så kan de hjälpa dig och ge dig svar!

 7. Frida skriver:

  Vi som ammar lite större barn – vid vilken ålder avtar möjligheten till den här livsskyddande effekten och när bör man i så fall ge barnet synbiotikan direkt istället för via amningen? Eller är det tänkt att man skall man pensa på bröstvårtorna? Om jag har jag förstått det rätt så har det bara studerats på bebisar och inte småbarn, dvs “toddlers”?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Stig förespråkar pensling av bröstvårta! Ett tips är att mejla info@supersynbiotics.se så kan de säkert hjälpa dig med dina frågor!

 8. Fantastiska nyheter! Har 4 veckor kvar av min graviditet och har beställt symbiotikan idag!

  Tack för en bra blog och en underbar pod!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.