Recept

Världens godaste lussekatter.

För några dagar sedan knackade några grannbarn på dörren och sa att de höll på att baka lussekatter och behövde låna lite vitt socker. Varpå vi var tvungna att svara att vi inte hade vitt socker, men gick det bra med några dadlar? Barnen sträckte ut varsin imponerande lång tunga, skakade väldigt intensivt på sina små hjässor och pep snabbt i väg till nästa granne, i hopp om bättre lycka. Tänk om de hade vetat vad de gick miste om.

IMG_2520

Det här, kära du, är nämligen världens bästa lussekattsrecept. Du får saffranssmaken. Du får sötman. Du slipper ugnen. Och du får dessutom massa bra saker som nötter och havre. Ah, vilka genier vi är som hittat på detta goda.

Raw lussekatter
(cirka 8 små)

1 dl havregryn
2 dl cashewnötter
1 dl riven kokos
1 pkt saffran
75 g dadlar
knappt 1/2 dl vatten

Börja med att ugnsrosta havregrynen och cashewnötterna på låg temperatur (under 100 grader) i typ tio minuter. Detta moment går att skippa om man vill vara nyttighetspolis, men vi inbillar oss att det höjer smaken ett snäpp. Kör gryn + nötter tillsammans med kokosen till ett mjöl i mixern. Häll ner 75 g dadlar (cirka 7 stycken), saffran och knappt 1/2 dl vatten. Se upp lite med vattnet så att det inte blir för mycket = kladdig smet = svårare att rulla katter av.

IMG_2522

Ta en liten klutt och rulla till en avlång mask.

IMG_2524

Forma lilla daggmasken till en gullig liten lussekatt.

IMG_2527

Peta dit två russin och klappa dig själv på axeln för att du har gjort typ världens godaste lussefika.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok härOch köp professor Bengmarks synbiotika här.

stamp-glutenfreestamp-milkfreestamp-vegetarian


Kommentarer
Ann-Christine Reimer skriver:
9 december, 2016 kl. 16:25

Lyssnar på avsnittet om ägg, avocado och surkål. Har precis hittat er och inslagen verkar vara av hög kvalitet, men det är ju ett sabla slamrande och dånande i bakgrunden på just ägg, avocado och surkål. Grrr! Hoppas inte de andra är likadana. Jag får nog stänga av äggavsnittet .. klarar inte den typen av bakgrundsmusik.
https://www.acast.com/hlsosnackmedlottaochvictoria/03-gg-avokado-och-surk-l

  Food Pharmacy skriver:
  9 december, 2016 kl. 18:18

  Hej Ann-Christine! Tror du blandar ihop oss med Lotta och Victoria? Vi har ingen podd utan en blogg, däremot har Lotta och Victoria intervjuat oss i ett avsnitt för cirka ett år sedan.

Sara skriver:
11 december, 2016 kl. 12:21

Hej världens bästa bloggerskor. Är detta recept bättre än ert förra lussebulledito? Då var det majsmjöl också om jag inte missminner mig… /Sara

Ulla skriver:
21 december, 2016 kl. 16:29

Enkelt och Underbart goda!
Jag lade cashewnötterna i blöt ca sex timmar och sedan fick de torka i ugnen på 80 grader ca 30 min så att de bara var fuktiga. Behövde inte tillsätta något vatten då. Hade färska ekodadlar hemma, räckte med sex st. 1 påse saffran från Apoteket och en gnutta salt. Kanongott! Rullade små minibollar till mina barnbarn och satte i ett russin. Blev ca 20 st. Kunde ju inte låta bli att äta upp 4-5 st själv! Vill man ha mer eller mindre sött är det ju bara att ändra på antal dadlar.

  Food Pharmacy skriver:
  30 januari, 2017 kl. 23:21

  Mums!!!

22 november, 2017 kl. 09:23

[…] De har klurat ut ett recept på Raw Lussekatter och eftersom jag följt receptet rakt av så länkar jag till det här. […]

Kommentera

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.

Observera att du måste få en godkänd kommentar
från en admin innan dina kommentarer visas.