5 kryddor du kan använda varje dag. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

5 kryddor du kan använda varje dag.

När vi förstod att kryddor är fullproppade av antioxidanter och ett extra bra skydd mot inflammation började vi fylla hela köket med dem. Torkade kryddor åkte in i kryddskåpet och färska örter hamnade både i krukor och kylen och frysen. När vi kryddar middagen med kummin, kryddnejlika, persilja, gurkmeja, svartpeppar, oregano, dill, rosmarin och koriander lyfts antioxidantinnehållet i vilket enkelt vardagsrätt som helst. Vi märkte också snabbt vilka som var barnens favoritkryddor och såg till att krydda lite extra med dem när vi skulle servera nya rätter som vi var rädda att de kanske inte skulle vilja prova annars. Här kommer fem av våra favoriter (supersvårt att välja, men someone’s gotta do it).

Gurkmeja Vid det här laget vet du att vi älskar gurkmeja. I shots, grytor och vår guldmjölk. Den är starkt antiinflammatorisk och varje vecka provar vi att blanda ner den i nya vegetariska rätter. Vi äter den både färsk och på pulver, även om vi tycker att den färska kanske färgar av sig lite väääl mycket. Mums!

Ingefära Kan man favorisera en krydda? Det kan man. Den här är vår favorit. Gärna färsk i en grön smoothie eller hackad i te. Eller malen i hemmagjorda kryddblandningar (jättegod ihop med t ex gurkmeja, kanel och kardemumma). Härligt pepprig och antiinflammatorisk!

Ceylonkanel Tänk att något som smakar godis kan vara så nyttigt. Vi och våra barn älskar kanel i banangröten, på fruktsalladen och i bakverken. Om du äter mycket kanel är det klokt att satsa på den varianten som heter ceylonkanel – finns i välsorterade butiker. “Vanlig” kanel innehåller ett ämne som heter kumarin och som kan vara giftigt för levern i för stora mängder. Lite vanlig kanel då och då i små mängder är förstås ingen fara, men om du som vi äter mycket kanel är det bättre att köra på ceylon.

Timjan + oregano Det här är en grymt god kombo som vi ofta använder. Magisk i en värmande tomatsås men funkar faktiskt precis lika bra i en snabb vinaigrette. Blunda nu och försök att föreställa dig lite god kallpressad olivolja, några droppar vinäger, kanske en tesked senap och massa timjan och oregano. Sluuurp … Höjer både näringen och smaken i vilken sallad som helst!

Vitlök Att åka hiss med oss är inte längre så trivsamt. Det hör heller inte till ovanligheten att vi trycker i oss 2-3 råa vitlöksklyftor precis före ett möte. Vitlök är gott i allt – guackamolen, linssoppan och hummusen – men vi har helt tappat omdömet när det kommer till våra andedräkter. Vitlök är starkt beroendeframkallande och superhärligt för dina Lukes!

Koriander Äsch, slänger in en sjätte toppenkrydda. När vi började tänka på guackamolen här ovanför var det nämligen helt omöjligt att inte börja fantisera om lite nyklippt färsk koriander. Koriander verkar märkligt nog vara en vattendelare: vissa älskar, andra hatar. Men gud alltså, när man väl förstått storheten med koriander så är det svårt att någonsin kunna tänka sig en guacka eller nudelsallad utan den. Vi älskart!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.