Recept

Barnens banangröt.

I dag åker vi till Vasa för att föreläsa i Närpes, men först måste ju barnen få lite frukost. Vi vill dock ta tillfället i akt att varna redan nu för att det här receptet varken är banbrytande eller nyskapande. Det här är gröt.

FullSizeRender-293Måndag till fredag äter Mias barn något som går under namnet ”banangröt” på morgonen. Den innehåller alltid havregryn + mosad banan + vatten men resten av ingredienserna varieras friskt. Linfröna byts ut mot kokosflingor eller chiafrön och kanelen mot kardemumma eller kryddnejlika. Förra veckan tog vi kummin av misstag. Det rekommenderar vi inte.

FullSizeRender-294Börja med att blanda några dl havregryn med någon matsked kanel och typ lika mycket hela linfrön (tro inte att du ska få några exakta mått här inte, sådant har vi inte tid med på morgonen).

IMG_3516-2Mosa en banan, den grönaste du hittar, och putta ner moset i gröten med en matsked kokosolja.

IMG_3520I med vatten nu. Kör på känsla. Lite vatten = fast gröt. Mycket vatten = lös gröt. Mittemellan = mittemellan. Du bestämmer.

IMG_3526-2Rör ihop på låg temperatur på spisen. Du behöver inte koka, ta av när den är ljummen.

FullSizeRender-295Släng på lite bär som du hittar på botten av fryslådan. Ropa på barnen att gröten är klar.

IMG_3535Ta ett stort kliv över barnens klädhögar i hallen och åk till Vasa med gott samvete. Hörs i morgon!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här. Och köp professor Bengmarks synbiotika här.

 



Kommentarer
challan skriver:
15 februari, 2017 kl. 08:09

Mmm yum, banangröt låter gott även för mig som vuxen! May I ask vart dina skojiga slippers är inköpta?

Ha det fint i Vasa!

AnnaG skriver:
15 februari, 2017 kl. 10:35

Låter gott men … ugnen!?
(Räcker kanske med att kastrullen står på spisplattan.)
🙂

    Food Pharmacy skriver:
    16 februari, 2017 kl. 11:21

    Korrfel! Ändrat till spisen nu. Dock lägger vi upp väääärldens godaste recept på ugnsbakad gröt i morgon.

Malin skriver:
15 februari, 2017 kl. 11:28

Tack för receptet. Jag gör likvärdig gröt varje morgon till min tjej. Förbereder den dagen innan för att minska fytinsyran. Har fått info att en skvätt vinäger kan hjälpa till blir inte så god gröt dock. Utesluter den Ingrediensen. Skönt att kunna förbereda kvällen innan. Min tjej fick gröt istället för välling när hon slutade med bröstmjölk. Min gröt är till och med bättre än den på dagis enl min dotter. Vilket är ett bra betyg då all annan mat är i princip bättre.

Therese skriver:
15 februari, 2017 kl. 11:54

Vad roligt att ni ska till mina hemstrakter =)

Stort lycka till!!

#matnörd och #foodpharmasist =)

    Food Pharmacy skriver:
    16 februari, 2017 kl. 11:20

    Tack snälla!

Åsa skriver:
15 februari, 2017 kl. 12:22

Raw kakao är ju himla bra.
Saknar lite goa chokladsmoothies här!

Tips! Choklad-mint smoothie ”Shamrock shake”
Originalet finns här: https://www.youtube.com/watch?v=hwCsTZgAdXc

Man kan ju modifiera den som man vill. Gissar att ni tar bort Vasslepulvret (?), och lägger i myntablad istället för mintdroppar.

Har inte riktigt fattat om kaffe är bra eller dåligt. Men det är iallafall gott. så ibland gör jag typ det här receptet och har i lite kaffe

    Food Pharmacy skriver:
    16 februari, 2017 kl. 11:19

    Åh, chokladsmoothie. Nu blev vi sugna på det.

Åsa skriver:
15 februari, 2017 kl. 12:29

tillägg:
Jag har alltid i raw kakopulver i.
Var försiktig med mintsmaken , lite ger mycket smak.

    Food Pharmacy skriver:
    16 februari, 2017 kl. 11:19

    Mums!

Sara skriver:
15 februari, 2017 kl. 12:51

Hej!

Jag blandar en stor burk med olika gryn att ösa ur. Det varierar lite från gång till gång vad den innehåller (havre, bovete, quinoa, hirs, råg, amaranth, grahamsgryn) men det spar mycket tid att ha den färdigblandad på morgonen.

En deciliter gryn får koka upp med 2,5 dl sojadryck, ev lite pumpafrön, sen sticker jag till jobbet och det får stå i kastrullen tills familjen vaknar någon timme senare. Serveras antingen mer frysta bär, eller om jag kommit ihåg kvällen innan, med blötlagda fikon/dadlar/aprikoser och tinade bär som mixats till sylt. Och en liten tesked kokosolja till småttingarnas portioner.

Det brukar gå hem hos 1-, 3,5 och 38-åringen 🙂

    Food Pharmacy skriver:
    16 februari, 2017 kl. 11:19

    Låter jättejättehärligt!

Karin skriver:
15 februari, 2017 kl. 13:17

Hej,
Varför ska man använda en så grön banan som möjligt?

Undrar Karin

    Food Pharmacy skriver:
    16 februari, 2017 kl. 11:18

    Grön banan innehåller superfibret pektin till skillnad från gul banan som innehåller socker!

Minna skriver:
15 februari, 2017 kl. 15:24

Närpes idag…hoppas ni kommer snart på nytt till Österbotten, kanske till självaste Vasa nästa gång. Missar er föreläsning idag och gråter lite i min kaffekopp… Välkomna i varje fall!

    Food Pharmacy skriver:
    16 februari, 2017 kl. 11:18

    Kommer gärna tillbaka. Sov i Vasa i natt!

Helena skriver:
15 februari, 2017 kl. 15:42

Kummin lät inte gott. Vi råkade ta kardemumma på julskinkan ett år. Det blev rätt okej. Fast inte som klassisk jul liksom. Spännande för den modige!
För 20 år sedan råkade jag ha kanel i köttbullarna. Min x-man var sur i en vecka (ja jag skiljde mig av sådana anledningar). Nu efteråt har jag förstått att kanel i maten bara är hippt! Jag var lite tidig helt enkelt!
Tack för underbar bok o blogg! 🙂

    Food Pharmacy skriver:
    16 februari, 2017 kl. 11:17

    Haha, underbar historia! Tack snälla för komplimang!

Helga skriver:
15 februari, 2017 kl. 18:45

Tycker ni det blir lättare att diska kastrullen när det inte kokat? Tycker det är så tradigt att diska grötkastruller. Det fastnar alltid så mycket för mig fastän jag sköljer den med kallt vatten.

Helena skriver:
15 februari, 2017 kl. 19:33

Hej Helga!
Ställer den alltid i blöt i kallt vatten ett par timmar. Sen släpper allt direkt när jag liksom vispar runt med diskborsten lite!

Gissell skriver:
15 februari, 2017 kl. 21:52

Helga och Helena.. Bara att blöta i kallt vatten en liten stund och sedan köra med varmt och diskmedel som vanligt. Det kalla bryter ner proteinet (gröt, deg, blod mm) :))

Maria skriver:
16 februari, 2017 kl. 09:13

Varje morgon lägger jag havregryn i blöt i vatten och vassle för kokning nästa morgon.
Det får väl likställas med fermenterad gröt. Hur som helst så mår jag väldigt bra, väldigt länge av detta. Vasslen får jag när jag gör färskost, alltså låter fil eller yoghurt rinna av i ett kaffefilter. Vasslen håller i flera veckor.

malin skriver:
16 februari, 2017 kl. 14:37

Jag blandar 1 dl grym (varierar från dag till dig), 1/2 msk lin- eller chiafrön med 2 dl vatten, salt o kryddor (kardemumma, kryddpeppar, kanel, ingefära, eller vad man är sugen på) kvällen innan. Tjugo min innan frukost på morgon värmer jag det på svag värme, skivar i en halv banan, några frysta lingon o låter det bli gröt-tjockt. Häller upp det, rör i en rejäl tsk tahini för extra kräm o sen en skvätt havremjölk på det. Tröttnar aldrig! 🙂

Zanna skriver:
18 februari, 2017 kl. 08:35

Jättegod gröt! jag hade pumpafrön, frysta blåbär och hallon, riven kokos och valnötter som topping.
tack för en superbra blogg!

Emma skriver:
18 februari, 2017 kl. 11:23

Hej!
Härliga recept! I väldigt många recept på vegetariska och/eller antiinflammatoriska rätter som smoothies, såser, sallader och gröt ingår avocado eller banan, vilket ju inte är så konstigt, då de är nyttiga, goda och ger bra konsistens. Men vad tar man istället om man är allergisk mot båda? Har letat som 17 efter tips, utan framgång. Hjälp!

Gabriella skriver:
19 februari, 2017 kl. 10:11

Är det ingen som kokar sina frysta hallon längre..?? Undrar signatur ”Nojjig” 😉

Inge-Mari Kjellström skriver:
21 februari, 2017 kl. 21:08

Hej!
Idag köpte jag er bok blev så nyfiken efter att ha sett er på TV, ni twistar till det lite för oss, jag och min man har sedan ett par veckor ätit strikt LCHF- kost och det går bra, men vi kan tydligen äta ännu bättre, så nu läser jag er blogg och bok, helt klart finns det mycket att lära.
Vi har tömt skåpen på socker, raffinerat vitt mjöl, sylt, marmelad, bröd och allt liknande.
Om 7 år går jag i pension och min goda hälsa som jag alltid haft, vill jag fortsätta värna om genom att äta rätt och givetvis röra på mig.
Boken är verkligen fin och inbjudande, härligt, tack!
Hälsningar Mimmi

    Food Pharmacy skriver:
    22 februari, 2017 kl. 16:33

    STORT tack för så fina, peppande ord! Lycka till med fortsatta hälsan!

Elisabeth skriver:
12 mars, 2017 kl. 08:36

Mitt tips på snabb morgongröt

Koka upp/värm upp vatten eller annan vätska. Lägg havre och valfria ingredienser i en ätskål (alltså skålen man äter ur), jag gillar torkade bär och frön. Häll på vätskan och täck över skålen (t ex med ett grytlock). Duscha, klä dig etc. När du är klar, är gröten klar. De torkade bären och fröna får en härlig konsistens av att gotta till sig med grynen. Serveras med skivad (grön) banan eller kanske färska bär?
Detta är min standardfrulle vilket spar tid och frustration på morgonen. Inget som behöver vaktas eller passas (vattenkokaren, bästa uppfinningen).

    Food Pharmacy skriver:
    12 mars, 2017 kl. 22:10

    Briljant. Love it!

Sara skriver:
9 augusti, 2017 kl. 23:42

Undrar bara hur ni ser på fytinsyran i havregryn, och att man helst ska blötlägga havregryn innan en äter (eftersom våra människokroppars matsmältningssystem inte klarar att bryta ned den antinutrienten)?

Havre är fantastiskt, och människor som levde före oss på jorden blötlade alltid. Det verkar vi ha glömt bort på senare år.

Kommentera

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.

Observera att du måste få en godkänd kommentar
från en admin innan dina kommentarer visas.