God tarmflora = skydd mot Alzheimers? – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

God tarmflora = skydd mot Alzheimers?

Häromveckan läste vi i Sydsvenskan om en ny studie som visar att tarmbakterierna har ett finger med i spelet vid utveckling av Alzheimers sjukdom. För dig som inte har koll på Alzheimers så kan vi berätta att det är den vanligaste demenssjukdomen – drygt 100 000 svenskar lider av den. Alzheimers är ärftligt, även ålder och livsstil spelar roll, men i övrigt har orsakerna till Alzheimers hittills varit okända. I Sydsvenskan läser vi dock att forskarna anser att problemen kommer när tarmfloran på grund av kosten kommer i obalans och inflammation uppstår i kroppen. Alzheimers startar med att plack bildas i nervtrådarna vid hippocampus (hjärnans minnescentral) och sprider sig sedan till andra delar av hjärnan. Efter upptäckten om att dåliga tarmbakterier verkar påverka utvecklingen av Alzheimers har forskarna nu bestämt sig för att ta reda på exakt vilka bakterier som påverkar tillväxten av plack.

– Tidigare har man inte kunnat göra något åt Alzheimers mer än att ge mediciner som lindrar symptomen. Men nu skulle man faktiskt kunna göra något aktivt och förebygga att sjukdomen bryter ut. Kan man försena insjuknandet kan det bli så att man inte alls behöver utveckla sjukdomen. Och det bara genom att ändra kost och se till att ha en skyddande tarmflora, säger Frida Fåk Hållenius, docent vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning.

Läs hela artikeln här: https://www.sydsvenskan.se/2017-02-10/vissa-tarmbakterier-kan-ge-alzheimer

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Hej tjejer! Så grym blogg (o bok) I love it, men förtydligar gärna kring ärftlighet och alzheimer att det är en väldigt liten del som ärver det. Det kräver att du har en viss gen. Gäller dessutom nästan bara fall där man får alzheimer i tidig ålder (under 60). Så nu vet ni det! 🙂

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.