Kan Sveriges vanligaste dödsorsak elimineras via kosten? – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Kan Sveriges vanligaste dödsorsak elimineras via kosten?

Lyssna på det här:

En stor studie i Spanien fick avbrytas i förtid av etiska skäl. I studien jämförde man dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar mellan grupper som åt olika kost. Gruppen som åt örter, gröna bladgrönsaker, bönor, linser, kikärtor och olivolja (dvs traditionell Medelhavskost) hade så mycket lägre dödlighet än gruppen som åt fettreducerad kost att forskarna inte ansåg det etiskt försvarbart att låta kontrollgruppen, som åt vanlig mat, fortsätta.

Vilket får oss att tänka på en annan sak.

Ganska nyligen efter att vi startade vår blogg intervjuade vi David Stenholtz, överläkare i onkologi, som berättade för oss att många av våra kroniska sjukdomar kan uteslutas helt via kost. Han rabblade upp en rad sjukdomar men det första han nämnde var just hjärt- och kärlsjukdom, den vanligaste dödsorsaken i Sverige och 1,9 miljoner drabbade.

Med den spanska studien och Davids ord i bakhuvudet har vi lite svårt att förstå varför detta inte når ut till fler? Om det nu är så att kosten har sådan enorm potential att bekämpa hjärt- och kärlsjukdom – varför känner fler av oss inte till det?

Studien: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303?query=featured_home&#t=abstract

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.