Press, Recept

Post image

Krispiga grönkålschips – suveräna för tarmen

Nyttiga chips, finns det ens? Jo, det gör det faktiskt – i SvD Perfect Guide har vi skrivit en krönika om våra grönkålschips som du kan att äta med gott samvete. Bra för tarmfloran är de också!

Stockholms norrförort, vita huset i korsningen, mitten av februari. Det är nästan lite vår i luften och vi har just tagit ut nygjorda, krispiga grönkålschips ur ugnen och placerat dem under en åttaårings nästipp. Vi har svårt att dölja hur nöjda vi är. Det här är gott, riktigt gott. Och dessutom älskar tarmfloran grönkål.

Och då. Då händer det.

IMG_4105

– Mamma, hur gör du dom här till mig?

Förlåt? Bad Mias son just om receptet? Vi har svårt att dölja hur chockade vi är.

– Dom här? Åh, det är jättenkelt! hasplar vi fram.

FullSizeRender-301

– Först tar du fram 250 gram färsk grönkål.

IMG_4154

– Sedan tar du bort stammen och river resten av grönkålen i lagom stora bitar.

FullSizeRender-299

– Ta fram 2 matskedar god olivolja och några nypor salt.

FullSizeRender-300

– Häll oljan och saltet över grönkålen och massera bladen i 1–2 minuter.

Konstpaus.

− Alltså, det låter kanske lite konstigt att man ska MASSERA grönkålen, men det är för att oljan ska bli jämnt fördelad.

DSCF6440-1024x682

– Sprid ut grönkålen över en plåt och låt den stå i ugnen på 70 grader i nästan en timma.

IMG_4121

− Och sedan, när de är torra och krispiga, tar du ut dem och klappar dig själv på axeln för att du har gjort helt perfekta grönkålschips!

Åttaåringen tittar allvarligt på Mia. Hans blick säger allt.

– Mamma, jag sa: VARFÖR gör du så här MOT mig?

Ridå.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här. Och köp professor Bengmarks synbiotika här.

Dela

Kommentarer

  1. Tusen tack för superinspirerande bok och blogg! 🙂 Nu till min fråga; vet ni om det är ok att konsumera gurkmeja när man ammar? Jag har surfat runt men känner inte att jag får något säkert svar.. Vill ju gärna införa en shot om dagen men funderar på om jag bör vänta tills jag ej ammar längre.

  2. HAHA! Sjukt roligt!

  3. Marianne Wikström skriver:

    vilken värme för grönkåls chips

    1. Food Pharmacy skriver:

      Brukar köra mellan 70-100 grader på ugnen!

  4. Kristina skriver:

    Underbart!

  5. Daysbyju.com skriver:

    When life hits you… haha. En (2)8-åring, ska i alla fall testa. Förra gången blev det grönkåls-kol, 70grader låter mer lovande. 🙂

  6. Kristina skriver:

    Alltså för mig funkar ju en timme på 70 grader inte alls – 2 timmar minst i 70 grader
    Eller är det varmluft det ska vara 😉
    Men goda blev dom till slut

    1. Food Pharmacy skriver:

      Oj, vad konstigt? Nä, vi kör själva inte varmluft men prova!

  7. 🙂 Min 12 åring reagerar likadant men 15 åringen är på!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Haha, toppen! Och vi har dessutom en 6-åring som älskar dom.

  8. Mina blir varken torra eller krispiga, inte alls nån hit tyvärr när de var mjuka. Vi hade ändå i ugnen två timmar och öppnade ofta. Tips?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Nej, är de fortfarande mjuka så är det verkligen ingen hit. Hm, aldrig haft det här problemet tidigare men prova med mindre olja? Hade du sköljt dem precis innan du gjorde chips? I så fall kan det vara värt att prova att låta dem torka helt först.

  9. Josefin skriver:

    Någon som vet om det försvinner mkt näring när man gör chips av kålen?

  10. PG Lundberg skriver:

    Hej, funkar det med kokosolja?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Helt och hållet en smaksak – inte provat själva men kokosolja tål ju upphettning mycket bättre än olivolja så god idé!

  11. Om chipsen inte blir krispiga, prova att ha ungsluckan lite öppen så att fukten får chans att ta sig ut. Sätt en smörkniv emellan till exempel.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.