Orkar du inte heller läsa ett ord till om hur dåligt socker är för ditt barn? – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Orkar du inte heller läsa ett ord till om hur dåligt socker är för ditt barn?

Mia tittar upp från datorn och vänder sig mot Lina.

– Jag får liksom inte ihop det.

– Vad?

– Enligt en undersökning av Novus, som granskat utvecklingen av barn och ungdomars vikt och matvanor i Sverige under perioden 2003–2016, oroar sig var tredje svensk förälder (31 procent) över allt socker som barnen får i sig.

– Ja … ?

– Ja, och samtidigt så fortsätter vi att ge dem massa socker, faktiskt mer än någonsin. Livsmedelsverkets rekommendation är att max tio procent (jämför rekommendationen från WHO på 5%)  av alla kalorier ska komma från tillsatt (vitt, raffinerat) socker, vilket motsvarar 18 kilo socker per person och år. I verkligheten äter vi mycket mer än dubbelt så mycket – 48 kilo socker per person och år.

– Ja, det är väldigt märkligt.

Mia tittar ner i datorn igen.

– Folk kanske har tröttnat på alla larmrapporter …

Lina tar en klunk på sitt te.

– Då bordet dom ju se “Mitt sockersöta barn”. I den dokumentären har de ju verkligen hittat ett nytt sätt att visa på problemet som verkligen berör.

– Åh, jag har bara läst om den. Är den bra?

– Jättebra! Man låter en vuxen man äta och leva som en femåring i en vecka, och det geniala är att de skalat upp portionerna och anpassat dem till hans kroppsstorlek. Så när en femåring äter en glass får mannen 2,5 glassar och så vidare.

– Åh så smart …

– Ja, och när man ser vilka enorma mängder glass och godis mannen behövde äta för att få i sig barnens motsvarande mängd blir det ju väldigt tydligt vilka bisarra mängder socker vi ger till våra barn.

– Åh gud så smart. Kan vi inte länka till den på bloggen?

– Absolut! Den kommer här: http://mittsockersotabarn.story.aftonbladet.se

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.