Professor Felice Jacka: Det är dags att börja se dieter som en viktig självständig behandlingsmetod vid depression och ångest. – Food Pharmacy

Forskning

Post image

Professor Felice Jacka: Det är dags att börja se dieter som en viktig självständig behandlingsmetod vid depression och ångest.

För första gången har forskare nu genomfört en s.k. randomiserad kontrollstudie enbart för att ta reda på matens inverkan på depression. Resultaten visar att det vi äter i många fall har en tydlig koppling till psykisk hälsa.

Studien har genomförts av forskare vid Deakin-universitetet i Melbourne som sedan många år är världsledande på något som kallas nutritonspsykiatri. Nutritionspsykiatri är ett relativt nytt forskningsområde som helt enkelt fokuserar på sambandet mellan vad vi äter och vår psykiska hälsa. Fram tills för bara några år sedan trodde man inte att maten hade en koppling till vår psykiska hälsa, men på senare år har sambanden uppmärksammats och en viktig hypotes som fått alltmer spridning är att depression i en del fall orsakas av kronisk inflammation som uppstår i tarmen.

I studien behandlades 33 deltagare med medelsvår till svår depression med medelhavskost. Undersökningen visade att så många som var tredje deltagare uppfyllde kriteriet för ”lindring” efter 12 veckor. Och, förbättringen skedde oberoende av andra faktorer som fysisk aktivitet eller viktnedgång. Dessa resultat kan jämföras med en kontrollgrupp som behandlades med socialt stöd och där endast 8 % upplevde lindring.

Professor Felice Jacka, forskningsledare vid Deakin-universitetets institution för nutritionspsykiatri, är inte förvånad. Hon säger att mängder av observationsstudier, djurförsök och labbexperiment har visat att maten vi äter och bakterierna i våra kroppar är nära sammankopplade med vår mentala hälsa, inte minst depression och ångest. Den psykiska ohälsan ökar oroväckande snabbt och enligt professor Jacka är vår västerländska livsstil med skräpmat och lite fysisk aktivitet en stor bov i dramat. Visst, forskargruppen efterlyser i vanlig ordning mer forskning, men professor Jacka understryker att det är dags att börja se dieter som en viktig självständig behandlingsmetod vid depression och ångest.

Studien: http://www.deakin.edu.au/about-deakin/media-releases/articles/world-first-trial-shows-improving-diet-can-treat-major-depression

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.