Snällt ugnsbakad gröt med bär och knaprig topping. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Snällt ugnsbakad gröt med bär och knaprig topping.

fav

Med tanke på att det är andra gången den här veckan som vi bloggar om gröt så kan man lätt tro att vi bara har gröt på hjärnan. Det har vi inte. Möjligtvis är vi lite grötiga i hjärnan, hahaha! Men framför allt så gillar vi gröt. Och inte minst den här sagolika gröten.

Den görs i fyra lager och är så god att begreppet “sovmorgon” snart är historia. Ingen kommer vilja ligga kvar i sängen när kaneldoften börjar sprida sig i hemmet. Förberedelserna går hyfsat fort men den tar sin lilla tid i ugnen (cirka 40 minuter) så spara den till en lördag eller söndag.

Jo just det, se hit alla nötallergiker! Vanligtvis gör vi den här gröten med nötter men nu när vi skulle fotografera den så var nötterna slut och vi fick blanda ner det vi hade hemma i stället: pumpa- och sesamfrön. Blev gott det också!

Ugnsbakad gröt
(4-6 portioner)

400 gram upptinade frysta bär
5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1/2 tsk mald ingefära (eller 1 tsk riven färsk)
1 msk kanel

en nypa salt
2 ägg
5 dl valfri växtbaserad dryck
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl honung
1 msk kokosolja
1 1/2 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön

Sätt ugnen på 100 grader. Bred ut bären i ett jämnt lager på botten av en ugnsfast form. Blanda havregryn, bakpulver, ingefära, kanel och salt i en bunke. Knäck äggen i en annan bunke, tillsätt växtdryck och vanilj och vispa ihop. Avsluta med att göra fröblandningen: blanda honung, kokosolja, pumpa- och sesamfrön i en liten skål och rör om med händerna så att allt täcks.

Strö havregrynsblandningen över bären, häll över äggblandningen så att allt blir fuktigt och strö toppingen över. Grädda i typ 40 minuter (aaargh, vi är ju så dåliga på att titta på klockan men ta ut den när gröten har stelnat och toppingen känns lite knaprig).

FullSizeRender-297

Ja, du ser ju själv vad som döljer sig under det härliga fröknäcket på toppen. Först ett lager av snäll kanelgröt och därefter ett lager av mumsiga bär. Utan tvekan värt en närbild.

FullSizeRender-296

Hej hej lilla gröten. Nu kommer vi och äter upp dig.

Receptinspiration från: Green Kitchen Stories.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Print

Ugnsbakad gröt

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 46 portioner 1x
Scale

Ingredienser

400 gram upptinade frysta bär

5 dl havregryn

1 tsk bakpulver

1/2 tsk mald ingefära

1 msk kanel

1 nypa salt

2 ägg

5 dl valfri växtbaserad dryck

1/2 tsk vaniljpulver

1/2 dl honung

1 msk kokosolja

1 1/1 dl pumpafrön

1 dl sesamfrön

Instruktioner

Sätt ugnen på 100 grader. Bred ut bären i ett jämnt lager på botten av en ugnsfast form. Blanda havregryn, bakpulver, ingefära, kanel och salt i en bunke. Knäck äggen i en annan bunke, tillsätt växtdryck och vanilj och vispa ihop. Avsluta med att göra fröblandningen: blanda honung, kokosolja, pumpa- och sesamfrön i en liten skål och rör om med händerna så att allt täcks.

Strö havregrynsblandningen över bären, häll över äggblandningen så att allt blir fuktigt och strö toppingen över. Grädda i typ 40 minuter (aaargh, vi är ju så dåliga på att titta på klockan men ta ut den när gröten har stelnat och toppingen känns lite knaprig).

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.