fbpx

Recept

Post image

Snällt ugnsbakad gröt med bär och knaprig topping.

Med tanke på att det är andra gången den här veckan som vi bloggar om gröt så kan man lätt tro att vi bara har gröt på hjärnan. Det har vi inte. Möjligtvis är vi lite grötiga i hjärnan, HAHAHA. Men framför allt så gillar vi gröt. Och inte minst den här sagolika gröten.

Den görs i fyra lager och är så god att begreppet ”sovmorgon” snart är historia. Ingen kommer vilja ligga kvar i sängen när kaneldoften börjar sprida sig i hemmet. Förberedelserna går hyfsat fort men den tar sin lilla tid i ugnen (cirka 40 minuter) så spara den till en lördag eller söndag.

Jo just det, se hit alla nötallergiker! Vanligtvis gör vi den här gröten med nötter men nu när vi skulle fotografera den så var nötterna slut och vi fick blanda ner det vi hade hemma i stället: pumpa- och sesamfrön. Blev gott det också!

Ugnsbakad gröt
(4-6 portioner)

400 gram upptinade frysta bär
5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1/2 tsk mald ingefära (eller 1 tsk riven färsk)
1 msk kanel

en nypa salt
2 ägg
5 dl valfri växtbaserad mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl honung
1 msk kokosolja
1 1/2 dl pumpafrön
1 1/2 dl mandlar

Sätt ugnen på 100 grader. Bred ut bären i ett jämnt lager på botten av en ugnsfast form. Blanda havregryn, bakpulver, ingefära, kanel och salt i en bunke. Knäck äggen i en annan bunke, tillsätt mjölk och vanilj och vispa ihop. Avsluta med att göra nötblandningen: blanda honung, kokosoljan, pumpafröna och nötterna i en liten skål och rör om med händerna så att allt täcks.

Strö havregrynsblandningen över bären, häll över äggblandningen så att allt blir fuktigt och strö toppingen över. Grädda i typ 40 minuter (aaargh, vi är ju så dåliga på att titta på klockan men ta ut den när gröten har stelnat och toppingen känns lite knaprig).

FullSizeRender-297

Ja, du ser ju själv vad som döljer sig under det härliga nötknäcket på toppen. Först ett lager av snäll kanelgröt och därefter ett lager av mumsiga bär. Utan tvekan värt en närbild.

FullSizeRender-296

Hej hej lilla gröten. Nu kommer vi och äter upp dig.

Recept från: Green Kitchen Stories.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

Kommentarer

  1. Monica Rönn skriver:

    Hej,
    Låter jättegott.
    Undrar om det går lika bra att utesluta äggen eller har ni tips på vad jag ersätta ägg med?
    Tack för en fantastisk blogg och underbar bok. Med vänlig hälsning Monica

  2. Ser jättegott ut! En liten fråga: om inte allt går åt vid ett tillfälle, håller den sig och kan man värma om den?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Det kan man bergis göra!

  3. Hej! Låter jättemumsigt – tror ni det går att byta ut äggen på något sätt? Chia-ägg? 🙂

  4. GoKväll, sugen på att göra ”barnens banangröt” men även att inhandla de coola slippers som sågs i bild 🙂 Vart är de inköpta?

  5. Det funkar med ”chia-ägg”! 🙂 Har testat att göra receptet veganskt många gånger och det märks ingen skillnad alls. 2 msk chiafrön + 6 msk vatten som får svälla en stund först. Supergod gröt!

  6. Carro mamma till 3 skriver:

    Verkar gott! Äter man den som den är eller med växtbaserad mjölk till som ”vanlig” gröt?
    Kan knappt vänta på att eran bok släpps, den första är fantastisk, älskar erat sätt att skriva.
    I somras fick jag diagnosen Crohns, gick ner i en depression och kände att ”nu dör jag sakta” för livet kommer aldrig bli detsamma igen. Medicinerna gjorde mig sjukare, min kbt-psykolog fick mig att orka ta tag i mitt liv och då insåg jag efter att ha läst massor: Kosten! Det jag kan göra är att ändra kosten. Medicinerna kunde läkaren stoppa upp nånstans.
    Så jag började sakteliga ändra kosten och sluta stressa, läste bl.a eran bok och allt blev lite lättare. Nu sitter jag här några månader senare och märker inte av min sjukdom, är så jäkla lycklig! Jag fuskar med kosten ibland, oj vad det är svårt att hålla sig ifrån sånt skit jag är van vid men det finns så mycket nyttigt och gott att upptäcka och jag ser ljust på framtiden igen.
    Så tack för att ni delar med er av era fantastiska recept! Kram

  7. Hej, är det lite som en smulpaj? Eller är det bara receptet som får mig att tänka smulpaj….lyxigt gott också!

  8. Katarina Paulsson skriver:

    Hej på Er.
    Har testat gröten och den är super god! Kan tänka mig nästa gång testa med kokos chips eller kokos flingor.
    Mvh Katarina

  9. Vilket bra recept! Tror ni att den klarar av att förvaras i kylen ett par dagar? Jag ser en möjligheten att ha den som flera dagars frukost på jobbet.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Absolut!

  10. Vågar man använda frysta hallon och jordgubbar utan att först koka dom. Det står t.o.m. På förpackningen att man ska göra det. Lite trist med alltid sönderkokat hallon. Men så ser jag att ni och många andra vågar använda okokta bär. Hur kommer det sig? Är ni tuffa och chansar ?

  11. Hej!

    Använder ni någon speciell kanel (ursäkta om jag har missar att ni skrivit om det tidigare) eller är det ”vanlig” som man finns i alla affärer?

    Tack för en jättebra blogg!

  12. Hej och Tack för en galet inspirerande och lärorik blogg!

    Jag undrar om havrens goda egenskaper försämras vid upphettning?
    Vad händer om man kokar sin gröt på högre värme? Påverkas tex betaglukanet?
    Är inte alla havregryn redan upphettade i samband med omvandlingen från korn till gryn?
    Tack på förhand!

    /Sofi

  13. Detta ska testas! Hur tänker ni om mandlarna? Hm, deciliter kanske? Hackade eller inte hackade? Vad rekommenderar ni? Puss på er!

    1. Food Pharmacy skriver:

      1,5 dl mandlar, lätt hackade!

  14. Kerstin Bogren skriver:

    Mycket jättegott .

    1. Food Pharmacy skriver:

      Mums!

  15. Hej fina ni! Jag funderar mycket över detta med periodisk fasta (har sedan ett och ett halvt år kört på 12-12, men funderar på att öka). Jag är dock en frukosmatälskare – fullkomligt ÄLSKAR olika sorters gröt (blötlagda och sköljda havregryn/andra gryn, kryddor, linfrön/chiafrön, nötter, bär, zucchini, nötsmör…), eller ett solgult ägg med avokado… Eller kokosyoghurt med lågtempad granola… Eller chiapudding eller en acaibowl eller ja – ni fattar! Grejen är att jag egentligen är liberal med tiden, jag kan tänka mig att äta den senare när jag är ledig och har möjlighet, det vill säga på helgen – men vardagar går det ej. Jag undrar hur ni tänker kring detta? Bästa är så klart en grön smoothie som ju inte gills (äter oavsett alltid en skål ångade grönsaker (ej råa i en smoothie) pga känslig mage), men OM jag vill äta frukostmat – hur bör jag resonera då? På vardagar börjar mina föreläsningar vid nio, vore det då bättre för mig att äta middag ännu tidigare? (Äter i nuläget vid 18). På storhelger då jag bor hos mina föräldrar och vill umgås och äta frukost med dem – är det bästa då att helt enkelt äta den frukosten senare? Hur får ni mattiderna att gå ihop? Om jag äter frukost vid tio så blir jag inte hungrig förrän två och om jag försöker klämma in ett mellis orkar jag inte middag, men hoppas jag mellis så blir det för lite kalorier. Snälla ge mig råd! Alltså:

    1. Föreläsning vid nio – bör jag alltid hoppa frukostmat? Om jag vill äta gröt, ”måste” jag i så fall äta middag ännu tidigare?”
    2. Frukostmat med föräldrar/andra (som inte delar vår livsstil) – föredömligt att äta senare?
    3. Hur får en i sig tillräckligt med kalorier utan att bli för mätt?
    4. Äter ni någonsin senare än 18-19 med vänner? Kompenserar ni i så fall för det morgonen efter?
    5. Hur ofta äter ni ”frukostmat” (som bakad gröt)?

    Kram!

  16. Britt-Mari Dahlén skriver:

    Tack för all kunskap ni förmedlar på ett underhållande sätt!
    Sen sticker jag emellan med lite Bengmark som omväxling.
    En fråga: använder ni vanligt havre eller glutenfritt, som jag också såg på hyllan på ICA?

  17. Britt-Mari Dahlén skriver:

    Ursäkta, var för snabb med frågan om havregrynen.
    Såg längre ner en bild på Sempers glutenfria havregryn!

  18. Maria Janon skriver:

    Supergott tyckte även mannen och den 20 årige sonen.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Åh så härligt!

  19. Charlotte skriver:

    Riktigt gott, tack för receptet! Andra gången jag lagar snällgröten och precis satt in en ny i ugnen. Som jag minns det, (det var ett bra tag sedan), så är GKStories recept något krångligare men kan ha fel. Detta är så bra och enkelt! Är ensam grötälskare i familjen och den stora satsen räcker många dagar. Den är mkt god att äta kall oxå tillsammans med chiasylt, det är som att äta en bärpaj till frukost. Vill bara tipsa om att det funkar med frysta bär ifall man inte hunnit tina några, det blir inte vattnigt. Jag älskar nymalen kardemumma så det åkte oxå i. Jag tog dessutom bipollen istället för honung i toppingen tillsammans med solrosfrön, pumpafrön, kokosolja och kokosflingor. Ha en fin dag!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Detsamma, tack för härlig inspo!

  20. Julia skriver:

    Yey, nötfritt. Försöker verkligen tänka på vad jag äter. Men ständigt återkommande källor till näring är ofta ”det enkla mellanmålet – en näve nötter”, ”käka den här hemgjorda granola-baren med 777 sorters nötter”, ”perfekt raw cashew-kaka!”. Så tummen upp för nötfritt och genomtänkt! 🙂

  21. Vilken supergröt! Lite mer bök än man är van vid till frukost, men såååå värt det!

  22. Fredrik skriver:

    Vanligtvis gör ni gröten med nötter står det, vad är det är för nötter ni brukar använda då?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ta dina favoritnötter! Vi har gjort med hasselnötter och mandlar bl a.

  23. Britt skriver:

    Ätes varm? Läste om nån som gjort gröten dagen innan och åt till frukost. Kan man värma den då?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ja, självklart!

  24. Sofie skriver:

    Svin god!
    Ett av barnen anade ugglor å ratade den… men tror han behöver lite mer tid! =)

    Hade bara för nån dag sen testat å laga paranötsmjök, så det blev bra att sätta i.
    Blåbär å några lingon i botten, grovt hackade valnötter å hasselnötter + pumpafrön på toppen!

    Kalas!

    Tack för receptet!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Åh, låter ju så gott!

  25. Astrid: Använd alltid bara Ceylon kanel da andra sorter kan vara skadliga om man äter dem dagligen, framförallt viktigt att tanka pa om man lagar till barn.

    Någon frågade om man äter denna harliga paj med mjölk, jag brukar äta denna med tex kokosyoghurt, en fantastisk kombination. Som sagt lite som smulpaj med vaniljsås!

  26. Jag har egentligen ganska svårt för gröt men den här, såå sjukt god!

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.