3 tips på hur du boostar gurkmeja. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

3 tips på hur du boostar gurkmeja.

Japp, vi älskar gurkmeja. Men som bekant behöver det verksamma ämnet i gurkmejan lite hjälp på traven för att kunna tas upp i kroppen.

För ett tag sedan skrev tidningen Land om kurkumin som är det det illgula färgämnet i gurkmeja med starka antiinflammatoriska egenskaper. Samt listade tre smarta sätt att öka kroppens upptag av superämnet.

1 Svartpeppar
Färskmalen svartpeppar gör att kurkuminet i gurkmeja blir biotillgängligt, det vill säga att det kan tas upp av kroppen överhuvudtaget. Det är ämnet piperin i svartpepparen som har den effekten visar studier på både människor och råttor (bland annat denna).

2 Fett
Inte lika starkt underbyggt med studier som svartpeppar, men viss forskning pekar på att gurkmejans kurkumin lättare tas upp i kroppen om det intas tillsammans med lite fett. Orsaken är att kurkuminet är fettlösligt.

3 Upphettning
Att sjuda gurkmejan i max 10 minuter kan lösa ut kurkuminet och öka upptaget visar en amerikansk studie. Ett alternativ är att blanda gurkmeja i en kopp te eller lite hett vatten. Tänker även att det är grymt att helt enkelt ha gurkmeja i alla former av matlagning. Själva brukar vi alltid tappa några teskedar i kokvattnet när vi t ex kokar vår quinoa eller durra.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.