3 tips på hur du boostar gurkmeja. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

3 tips på hur du boostar gurkmeja.

Japp, vi älskar gurkmeja. Men som bekant behöver det verksamma ämnet i gurkmejan lite hjälp på traven för att kunna tas upp i kroppen.

För ett tag sedan skrev tidningen Land om kurkumin som är det det illgula färgämnet i gurkmeja med starka antiinflammatoriska egenskaper. Samt listade tre smarta sätt att öka kroppens upptag av superämnet.

1 Svartpeppar
Färskmalen svartpeppar gör att kurkuminet i gurkmeja blir biotillgängligt, det vill säga att det kan tas upp av kroppen överhuvudtaget. Det är ämnet piperin i svartpepparen som har den effekten visar studier på både människor och råttor (bland annat denna).

2 Fett
Inte lika starkt underbyggt med studier som svartpeppar, men viss forskning pekar på att gurkmejans kurkumin lättare tas upp i kroppen om det intas tillsammans med lite fett. Orsaken är att kurkuminet är fettlösligt.

3 Upphettning
Att sjuda gurkmejan i max 10 minuter kan lösa ut kurkuminet och öka upptaget visar en amerikansk studie. Ett alternativ är att blanda gurkmeja i en kopp te eller lite hett vatten. Tänker även att det är grymt att helt enkelt ha gurkmeja i alla former av matlagning. Själva brukar vi alltid tappa några teskedar i kokvattnet när vi t ex kokar vår quinoa eller durra.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

  1. Lena Lilja Hållnissa skriver:

    Här är recept på “Golden Paste”, som jag fått från Australisk vännina:

    2,5 dl gurkmejapulver
    5 dl vatten
    1,5 dl kokosolja
    1 msk nymalen svartpeppar
    Alla ingredienser ekologiska så klart.

    Sjud gurkmeja och vatten tills det blir en tjock smet, rör om under tiden. Det tar sådär 7-10 minuter och det kan behövas lite extra vatten efter hand.
    Låt smeten svalna lite innan du har i kokosolja och svartpeppar.
    Håller sig i kylskåp ca 2 veckor. Jag fryser kuber (typ iskub) och tar fram efter hand.
    1/4-3 tsk dagligen. Börja med lite, man blir bubblig innan magen vant sig. Det är bättre att sprida ut till 3 ggr/ dag än att ta allt på en gång.
    Receptet är ursprungligen framtaget som medicin åt hundar och hästar med ledproblem, men är lika bra för människor. Läs mer på http://www.turmericlife.com.au

    1. Food Pharmacy skriver:

      Japp, det är har vi sett flera gånger nu så dags att testa. Tack för recept, får vi publicera det på bloggen kanske?

  2. hanna viklund skriver:

    fråga till Lena.
    äter du det bara som det är eller har du det på eller i ngn annan produkt/mat?

  3. Lotta skriver:

    Jag har gurkmeja o kardemumma i mitt kaffe….helt underbar kombo…

    1. Food Pharmacy skriver:

      Wow, måste prova!

  4. Rebecka skriver:

    Lena vad är det för gurkmeja pulver du har? Jag brukar riva färsk gurkmeja, men är pulvret mer koncentrerat? Skulle vara smidigt att slippa riva färsk pga att man blir ju så gul om fingrarna. ☺

  5. Stella skriver:

    Håller med om att gurkmeja är fantastisk men har en fråga. Är det så att färsk gurkmeja måste skalas eller är det mest en estetisk fråga? D.v.s. innehåller skalet något ohälsosamt eller kan det lika gärna vara kvar?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Om du köper eko och skrubbar noga så behöver du inte skala!

  6. Utdelningsseglaren skriver:

    Är det viktigt att svartpepparn är nymalen eller funkar det lika bra med att köpa färdigmalen svartpeppar på påse?

    Hälsar Utdelningsseglaren
    https://utdelningsseglaren.blogspot.se/

    1. Food Pharmacy skriver:

      Det funkar fint!

  7. Kerstin skriver:

    Går det inte bra med chilipeppar i stället för svartpeppar? Har hör det, men inte kollat än. Känns mycket snällare och chili kan man ju ganska lätt odla själv – superekologiskt och väldigt närodlat!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Jo, absolut!

  8. Pernilla skriver:

    Varje morgon tar jag en msk Golden Paste i min havregrynsgröt. Rör ner det i vattnet, innan det har kokat upp. Gröten blir så vackert gul. Och ändå god.

  9. Miriam skriver:

    Hej, kan man äta groddarna på färsk gurkmeja (eller är det som med potatis att de ska tas bort? )

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.