3 tips på hur du boostar gurkmeja. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

3 tips på hur du boostar gurkmeja.

Japp, vi älskar gurkmeja. Men som bekant behöver det verksamma ämnet i gurkmejan lite hjälp på traven för att kunna tas upp i kroppen.

För ett tag sedan skrev tidningen Land om kurkumin som är det det illgula färgämnet i gurkmeja med starka antiinflammatoriska egenskaper. Samt listade tre smarta sätt att öka kroppens upptag av superämnet.

1 Svartpeppar
Färskmalen svartpeppar gör att kurkuminet i gurkmeja blir biotillgängligt, det vill säga att det kan tas upp av kroppen överhuvudtaget. Det är ämnet piperin i svartpepparen som har den effekten visar studier på både människor och råttor (bland annat denna).

2 Fett
Inte lika starkt underbyggt med studier som svartpeppar, men viss forskning pekar på att gurkmejans kurkumin lättare tas upp i kroppen om det intas tillsammans med lite fett. Orsaken är att kurkuminet är fettlösligt.

3 Upphettning
Att sjuda gurkmejan i max 10 minuter kan lösa ut kurkuminet och öka upptaget visar en amerikansk studie. Ett alternativ är att blanda gurkmeja i en kopp te eller lite hett vatten. Tänker även att det är grymt att helt enkelt ha gurkmeja i alla former av matlagning. Själva brukar vi alltid tappa några teskedar i kokvattnet när vi t ex kokar vår quinoa eller durra.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

Food Pharmacy
Översikt

Vi använder kakor (cookies) för att kunna erbjuda dig bästa möjliga användarupplevelse på foodpharmacy.se. Kakorna lagras i din webbläsare och används för funktioner som att känna igen dig när då återvänder till siten samt hjälper vårt team förstå vilka funktioner och innehållstyper som är mest intressanta för dig och alla andra användare.

0

Tillagd i varukorgen

Inga produkter i varukorgen.