EFSA varnar för raffinerad palmolja. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

EFSA varnar för raffinerad palmolja.

Kommer du ihåg när riksdagen beslutade att förbjuda transfetter 2011, hur skönt och tryggt det kändes? Vad vi inte förstod då var att de ersattes av ett annat billigt och dåligt alternativt: den cancerogena palmoljan.

Sitter i Marbella och tittar ut över en palm. Är lite sena med att hänga med i de svenska nyheterna den här veckan eftersom vi är på en fyra dagars workshop här, men kan konstatera att det satt en mycket intressant artikel om palmolja i tordagens SvD.

I vår bok skriver vi mycket om vikten av att välja rätt fett och att undvika de billiga hushållsoljorna som inte tagits fram för att det är bra utan för att de är billiga och har lång hållbarhet. Eftersom palmolja innehåller mycket mättat fett har den lång hållbarhet vilket gör att den är väldigt poppis i livsmedelsindustrin. Vi hittar den i alltifrån margariner, kakor, såser, friterade produkter, glass, smink, tvål, tvättmedel … ja faktiskt i omkring hälften av alla paketerade varor i svenska butiker (framför allt kosmetika och processade livsmedel). Tyvärr, ska tilläggas.

Nu varnar EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, för att raffinerad palmolja innehåller ämnen som är cancerframkallande och kan skada njurar och testiklar. En expertgrupp inom EFSA menar att det finns tillräckliga bevis för att sk glycidylestrar i palmoljan skadar arvsmassan och är cancerframkallande.

Olyckligt nog finns det höga mängder palmolja även i brösmjölksersättning. Ordföranden för expertgruppen, den norska forskaren Helle Knutsen, säger:

“Exponeringen avseenden glycidylestrar för spädbarn som enbart konsumerar bröstmjölksersätting är särskilt oroande då den är tio gånger större än vad som kan anses vara av låg risk för folkhälsan”.

Hon berättar vidare om att man vid råttstudier har sett att glycidylestrar ger en hög förekomst av cancer redan vid den lägsta testade dosen. Som tur är läser vi att Livsmedelsverket arbetar för att EU ska införa strängare gränsvärden.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

 

 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Katarina skriver:

  Letade nästan ihjäl mig efter bröstmjölkersättning utan palmolja, men utan resultat. Även de ekologiska var me palmolja (märkligt nog då det inte finns någon säkerställd kedja för ekologisk palmolja, “certifikat” i den indutsrin är inte kontrollerade ekologiska produkter.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Suck …

 2. Sarah skriver:

  (Jag vet inte riktigt hur jag ska skriva det här utan att svära så ber om ursäkt i förväg) Jävlar vad grymma ni är! Sträcklyssnade på er bok i bilen på vägen mellan Stockholm och Västervik och blev helt hooked. Jag älskar det sättet ni pratar på, antar att ni skriver på samma vis, och ser framemot att följa er på bloggen nu. Kände bara att ni skulle få veta hur otroligt mycket ni inspirerade mig!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack snälla för pepp och vad glada vi är att kunna inspirera!!!

 3. hur är det med den röda palmoljan?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Oj, ingen aning. Någon annan här som vet?

 4. Ann-Sofie Gergils skriver:

  Kontakta Livsmedelsverket och be om råd! Om de inte kan svara, ifrågasätt deras kunskap offentligt!

 5. Hannah skriver:

  Är ekologisk palmolja lika illa? Tänker att vi ger eko ersättning men det kanske är samma? ????

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.