Pytt-i-panna med senapssås. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Pytt-i-panna med senapssås.

fav

I går var det söndag och då gjorde vi det vi alltid gör på söndagar: storkok. Närå, skoja bara. Gångerna vi gjort storkok går tyvärr att räkna på handens fem fingrar. Men just i går fick vi till det. Och nu ämnar vi skryta om det. Häng med!

FullSizeRender-302

I går blev det pytt-i-panna på rotfrukter. Pytt är nämligen en grym grej att göra dubbel sats av för då kan du 1) antingen bara lägga hälften av det råa hacket i en bunke som du förvarar i kylen tills lusten faller på att tillaga det, eller 2) enkelt frysa in hacket.

Pytt med senapsås
(dubbel sats)

olivolja
2 gula lökar

4 vitlöksklyftor
1 kg potatis
6 rödbetor
6 morötter
4 palsternackor
1/2 kålrot

massa sojabönor
2 zucchinis
massa dill
salt & nymalen svartpeppar

Senapssås
(dubbel sats)

1 msk senap
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk citronsaft

För ovanlighetens skull gjorde vi vår pytt på låg temp i stekpanna, men givetvis borde den gå fint att göra den på lägre temperatur i ugnen också. Nåväl, skala och hacka löken grovt och låt mjukna tillsammans med lite olivolja i pannan. Lägg i tärnad potatis och rödbetor och värm försiktigt i typ 10 minuter. Tärna morötterna, palsternackorna och kålroten också och lägg även dem i pannan. Efter ytterligare tio minuter minuter kan du drutta i sojabönorna och de tärnade zucchinisarna också. Efter ytterligare tio minuter bör allt vara ungefär jämnlagat. Såsen gör du under tiden, bara att röra ihop, inga konstigheter.

FullSizeRender-304

Eftersom vi gjorde dubbel sats så fick ju allt inte plats i gjutjärnspannan, så hälften av det råa hacket hamnade i en bunke som nu står i kylen.

FullSizeRender-305

Dubbel sats senapssås unnade vi oss också. Alltså, den här såsen. Mums.

FullSizeRender-303

Och sedan slevade vi ner senapssåsen och enorma mängder dill över pytten och rörde runt hela baletten. Lät förresten pytten svalna lite innan vi kastade oss över den (läs varför nedan). Vad sa du, vad det bästa med den här pytten är? Jämnt skägg mellan smaken och det faktum att vi får äta den i övermorgon igen, och då med minimal ansträngning.

 

Ikon_science-08

Men hallå, varför låter vi pytten svalna innan vi kastar oss över den?
För att kalla rotfrukter = bra fibrer, medan varma rotfrukter = socker. Detta betyder dock inte att du behöver snaska rå potatis resten av livet – om du bara har lite is i magen och låter potatisen (och andra rotfrukter) svalna efter att du kokat den så återfår de sina finfina fibrer!

 

Receptinspo: Uuunderbara Green Kitchen Stories

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Print

Pytt med senapsås

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 6 portioner 1x
Scale

Ingredienser

olivolja

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

1 kg potatis

6 rödbetor

6 morötter

4 palsternackor

1/2 kålrot

massa sojabönor

2 zucchinis

massa dill

salt & nymalen svartpeppar

Senapssås:

1 msk senap

2 msk olivolja

1 msk honung

1 msk citronsaft

Instruktioner

För ovanlighetens skull gjorde vi vår pytt på låg temp i stekpanna, men givetvis borde den gå fint att göra den på lägre temperatur i ugnen också. Nåväl, skala och hacka löken grovt och låt mjukna tillsammans med lite olivolja i pannan. Lägg i tärnad potatis och rödbetor och värm försiktigt i typ 10 minuter. Tärna morötterna, palsternackorna och kålroten också och lägg även dem i pannan. Efter ytterligare tio minuter minuter kan du drutta i sojabönorna och de tärnade zucchinisarna också. Efter ytterligare tio minuter bör allt vara ungefär jämnlagat. Såsen gör du under tiden, bara att röra ihop, inga konstigheter.

Och sedan slevade vi ner senapssåsen och enorma mängder dill över pytten och rörde runt hela baletten. Lät förresten pytten svalna lite innan vi kastade oss över den (läs varför nedan). Vad sa du, vad det bästa med den här pytten är? Jämnt skägg mellan smaken och det faktum att vi får äta den i övermorgon igen, och då med minimal ansträngning.

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Helene skriver:

  Ser jättegott ut!
  Är potatisen eller rödbetan förkokt?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Nope. (och ja, det var mycket gott)

 2. Lena Lilja Hållnissa skriver:

  Är Crock-pot (eller något annat märke på slowcocker – principen det viktiga) något som ni rekommenderar? Jag har inte mätt temperaturen själv, men tror den ligger på runt 60 grader, och så koka i sådär 6-8 timmar.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Det låter ju kanon men tyvärr aldrig provat själva.

 3. Hanna skriver:

  Vilken slags senap använde ni till såsen?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Minns ej fabrikat men köpte den för att den var eko och inte innehöll något socker.

 4. Erica skriver:

  Hur mycket behöver de svalna?
  Och om en värmer på pytten igen, kan en värma den till “normal varm mat-temperatur” utan att förstöra fibrerna?
  Tack för en fin och inspirerande blogg! Och bok!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Svalna till ljummen i alla fall (helst kall). Och ja, det går bra att värma upp sedan igen!

 5. Maria skriver:

  Senap? Menar ni senapspulver eller vanlig senap? Fast den senare innehåller ju socker???

  1. Food Pharmacy skriver:

   Köpte vanlig senap på hälsokosten som inte innehöll något socker. Men du, senapspulver kanske också funkar!

 6. Hej!

  Fick utskick med detta idag, från bland annat kost doktorn. Känner ni är trygga med d vitamin behövs att det är värt att äta? Här framstår det som att det är överdrivet…. Så svårt att veta vem man ska tro på, jag som var så nöjd med att käka mina d- isar!

  http://ettsotareblod.se/d-vitaminexperimentet-nivaerna-har-stigit-mitt-i-vintern/

 7. Pernilla skriver:

  Älskar er blogg och er bok!!

  Går pyttipannan att frysa in lagad eller olagad portionsvis eller försörjs råvarorna?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack snälla! Den går finfint att frysa in olagas – lagad har vi inte provat men det borde ju gå? Tycker dock det är toppen att frysa in den olagad.

 8. Lotta skriver:

  Vid det här laget har jag fått rutin på att låta potatis och andra rotfrukter svalna innan jag äter.
  Men jag har funderingar på gröna bananer… låter logiskt att de inte innehåller så mycket socker. Vet ni om det går att frysa dem och de behåller sin nyttighet. Det är svårt att hitta riktigt gröna bananer i butiken och när det finns vill jag gärna passa på. Men, de mognar så snabbt!

  Tack för en härlig blogg. Så inspirerande!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, frys in och ha i glass och smoothie! Det gör vi alltid (håller med om att de mognar väldigt snabbt annars).

 9. Nathalie skriver:

  Hej !

  Det framgår inte i receptet, men visst ska sojabönor blötläggas innan man äter dem för att minska lektinerna i bönan?

  MVH
  Nathalie

 10. Blir lite småförvirrad nu! 🙁
  Eftersom att pyttens alla olika ingredienser skall tillagas olika länge, måste man inte frysa in dem i olika lådor i så fall? Om man fryser in alla tillsammans i en låda så kan man väl inte hälla på alla på stekpannan direkt?
  Liksom tärnade rotfrukter och potatis i en låda, morötterna, palsternacka och kålroten i en låda och sen soja bönorna och zucchinin i en låda?
  Eller blir det kanske enklast om jag bara steker upp alltihopa och fryser in det när de är lagat? 🙂

  Hoppas jag inte förvirrade er mer än vad jag är 😀

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.