Pytt-i-panna med senapssås. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Pytt-i-panna med senapssås.

fav

I går var det söndag och då gjorde vi det vi alltid gör på söndagar: storkok. Närå, skoja bara. Gångerna vi gjort storkok går tyvärr att räkna på handens fem fingrar. Men just i går fick vi till det. Och nu ämnar vi skryta om det. Häng med!

FullSizeRender-302

I går blev det pytt-i-panna på rotfrukter. Pytt är nämligen en grym grej att göra dubbel sats av för då kan du 1) antingen bara lägga hälften av det råa hacket i en bunke som du förvarar i kylen tills lusten faller på att tillaga det, eller 2) enkelt frysa in hacket.

Pytt med senapsås
(dubbel sats)

olivolja
2 gula lökar

4 vitlöksklyftor
1 kg potatis
6 rödbetor
6 morötter
4 palsternackor
1/2 kålrot

massa sojabönor
2 zucchinis
massa dill
salt & nymalen svartpeppar

Senapssås
(dubbel sats)

1 msk senap
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk citronsaft

För ovanlighetens skull gjorde vi vår pytt på låg temp i stekpanna, men givetvis borde den gå fint att göra den på lägre temperatur i ugnen också. Nåväl, skala och hacka löken grovt och låt mjukna tillsammans med lite olivolja i pannan. Lägg i tärnad potatis och rödbetor och värm försiktigt i typ 10 minuter. Tärna morötterna, palsternackorna och kålroten också och lägg även dem i pannan. Efter ytterligare tio minuter minuter kan du drutta i sojabönorna och de tärnade zucchinisarna också. Efter ytterligare tio minuter bör allt vara ungefär jämnlagat. Såsen gör du under tiden, bara att röra ihop, inga konstigheter.

FullSizeRender-304

Eftersom vi gjorde dubbel sats så fick ju allt inte plats i gjutjärnspannan, så hälften av det råa hacket hamnade i en bunke som nu står i kylen.

FullSizeRender-305

Dubbel sats senapssås unnade vi oss också. Alltså, den här såsen. Mums.

FullSizeRender-303

Och sedan slevade vi ner senapssåsen och enorma mängder dill över pytten och rörde runt hela baletten. Lät förresten pytten svalna lite innan vi kastade oss över den (läs varför nedan). Vad sa du, vad det bästa med den här pytten är? Jämnt skägg mellan smaken och det faktum att vi får äta den i övermorgon igen, och då med minimal ansträngning.

 

Ikon_science-08

Men hallå, varför låter vi pytten svalna innan vi kastar oss över den?
För att kalla rotfrukter = bra fibrer, medan varma rotfrukter = socker. Detta betyder dock inte att du behöver snaska rå potatis resten av livet – om du bara har lite is i magen och låter potatisen (och andra rotfrukter) svalna efter att du kokat den så återfår de sina finfina fibrer!

 

Receptinspo: Uuunderbara Green Kitchen Stories

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Print

Pytt med senapsås

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 6 portioner 1x
Scale

Ingredienser

olivolja

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

1 kg potatis

6 rödbetor

6 morötter

4 palsternackor

1/2 kålrot

massa sojabönor

2 zucchinis

massa dill

salt & nymalen svartpeppar

Senapssås:

1 msk senap

2 msk olivolja

1 msk honung

1 msk citronsaft

Instruktioner

För ovanlighetens skull gjorde vi vår pytt på låg temp i stekpanna, men givetvis borde den gå fint att göra den på lägre temperatur i ugnen också. Nåväl, skala och hacka löken grovt och låt mjukna tillsammans med lite olivolja i pannan. Lägg i tärnad potatis och rödbetor och värm försiktigt i typ 10 minuter. Tärna morötterna, palsternackorna och kålroten också och lägg även dem i pannan. Efter ytterligare tio minuter minuter kan du drutta i sojabönorna och de tärnade zucchinisarna också. Efter ytterligare tio minuter bör allt vara ungefär jämnlagat. Såsen gör du under tiden, bara att röra ihop, inga konstigheter.

Och sedan slevade vi ner senapssåsen och enorma mängder dill över pytten och rörde runt hela baletten. Lät förresten pytten svalna lite innan vi kastade oss över den (läs varför nedan). Vad sa du, vad det bästa med den här pytten är? Jämnt skägg mellan smaken och det faktum att vi får äta den i övermorgon igen, och då med minimal ansträngning.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.