Soja visar på förbättrad överlevnad i bröstcancer. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Soja visar på förbättrad överlevnad i bröstcancer.

Vi fortsätter där vi slutade i fredags.

I fredags skrev vi nämligen om en ny studie som David Stenholtz, överläkare i onkologi, tipsat om. Studien visar på förbättrad överlevnad i bröstcancer för de som äter mer soja. I studien, som publicerats i tidskriften Cancer, följde forskarna 6 235 patienter som drabbats av bröstcancer genom att registrera matintag och dödstal. Resultaten visade att kvinnor med hormonreceptornegativa tumörer som åt mest isoflavoner från soja minskade risken att avlida i bröstcancer med 21 % under uppföljningstiden 9,4 år jämfört med dem som åt minst.

Det finns få livsmedel som är så omdebatterade som just soja och när vi skrev om studien i fredags så fick vi mycket riktigt många frågor från läsare. Många har fått uppfattningen att soja bidrar till cancer och nu kommer en studie som visar något helt annat. Klart man blir förvirrad, vad ska man egentligen tro?

Eftersom soja innehåller både antiöstrogen och östrogenliknande egenskaper har det länge varit kontroversiellt huruvida bröstcancerpatienter (i synnerhet kvinnor som får hormonella cancerbehandlingar) ska rekommenderas att äta sojaprodukter eller inte. David Stenholtz skriver på sin Facebook att soja verkar vara gynnsamt även för hormonpositiv bröstcancer och hänvisar till WCRF:s rapport som rekommenderar kvinnor med bröstcancer att äta mer soja.

Vi är inga experter på soja, så för dig som vill läsa mer om soja kan vi rekommendera att läsa den här texten som tagits fram av Läkare för Framtiden.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.