Soja visar på förbättrad överlevnad i bröstcancer. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Soja visar på förbättrad överlevnad i bröstcancer.

Vi fortsätter där vi slutade i fredags.

I fredags skrev vi nämligen om en ny studie som David Stenholtz, överläkare i onkologi, tipsat om. Studien visar på förbättrad överlevnad i bröstcancer för de som äter mer soja. I studien, som publicerats i tidskriften Cancer, följde forskarna 6 235 patienter som drabbats av bröstcancer genom att registrera matintag och dödstal. Resultaten visade att kvinnor med hormonreceptornegativa tumörer som åt mest isoflavoner från soja minskade risken att avlida i bröstcancer med 21 % under uppföljningstiden 9,4 år jämfört med dem som åt minst.

Det finns få livsmedel som är så omdebatterade som just soja och när vi skrev om studien i fredags så fick vi mycket riktigt många frågor från läsare. Många har fått uppfattningen att soja bidrar till cancer och nu kommer en studie som visar något helt annat. Klart man blir förvirrad, vad ska man egentligen tro?

Eftersom soja innehåller både antiöstrogen och östrogenliknande egenskaper har det länge varit kontroversiellt huruvida bröstcancerpatienter (i synnerhet kvinnor som får hormonella cancerbehandlingar) ska rekommenderas att äta sojaprodukter eller inte. David Stenholtz skriver på sin Facebook att soja verkar vara gynnsamt även för hormonpositiv bröstcancer och hänvisar till WCRF:s rapport som rekommenderar kvinnor med bröstcancer att äta mer soja.

Vi är inga experter på soja, så för dig som vill läsa mer om soja kan vi rekommendera att läsa den här texten som tagits fram av Läkare för Framtiden.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Annika skriver:

  Hej! Nu har jag just lyssnat på er ljudbok!!!! Yea ! Ni är grymma!!! Den fick full pott av mig och boken är fantastiskt bra skriven på ett sätt så att ALLA förstår! Jag är hälsocoach och föreläser mycket om kost och träning och detta blir min bibel! Amen

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack snälla för pepp!

 2. Men om man har en hormonkänslig bröstcancer så är det ju knappast bra med soja och råa kålsorter

 3. Natalie skriver:

  Är inte detta lite konstigt? Att hävda att ekologiskt inte är nyttigare för oss än vad bekämpningsmedel är??
  http://www.ica.se/halsa/artikel/ar-ekologisk-mat-nyttigare/

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för tips, ska kolla!

 4. Charlotta skriver:

  Tack snälla för infon o länkarna! Har läst på nu 🙂 Kostråd efter cancer får man inte så många från svensk sjukvård, men det är i och för sig oxå det enda jag har att klaga på där!
  Och tack för en bra blogg och er underbara humor :-))

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för pepp!

 5. Johanna skriver:

  Hej!

  Tack för en fortsatt grym blogg.
  Ni har verkligen “lyft locket” på ett oerhört viktigt och fram till nu, omdiskuterat ämne: kosten!

  Jag är väldigt kritisk till soja pga dess” tveksamma” innehåll (ur mitt perspektiv). Läste att ni kommer att göra en del recept på soja. Jag skulle önska att ni i recepten även kunde tillägga alternativ till soja för oss som väljer att avstå.Bara ett tips!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Åh, vilken bra input och PRECIS så kommer vi att göra! Vi gör massa “basrecept” helt enkelt där du kan lägga till precis vad du vill: tofu, fisk eller bönor. Eller inget, de funkar utan tillägg också. Låter detta som en bra plan?

 6. Johanna skriver:

  Hej igen!
  Det låter fu*king jäkla awsome! ???? Ni är bara bäst……. och smartast ????

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.