fbpx

Press

Post image

Zlatans gurkmejashot.

I dag har vi en krönika i SvD Perfect Guide om hur man får även de mest svårflörtade att prova Zlatans gurkmejashot. Receptet hittar du längst ner. Här kommer krönikan:

Vi har aldrig misslyckats med att få någon att dricka vår gurkmejashot. Och då ska du veta att den smakar päck. Tänk dig vinäger, svartpeppar, gurkmeja, kryddnejlika, kanel och citron blandat med vatten, och lägg sedan en grynig konsistens till det hela. Trots detta har ingen fram till dagens datum tackat nej till att prova.

Men för några dagar sedan, när vi höll vårt livs första retreat i bergen ovanför Marbella, var vi faktiskt riktigt nära att spräcka nollan. Gruppen på sexton personer var det inga som helst problem att få att förstå hälsofördelarna med att dricka denna sörja varje dag. Men att få Javier, kallskänka/personlig tränare/massör (hans ord), att smaka … Det var ingen lätt match.

– Que es?

Javier tittar äcklat ner i mixern och sträcker ut tungan på ett mycket opassande vis. I fyra dagar har han muttrat irriterat varje gång vi förberett vår gurkmejashot till gruppen. Mia till Lina:

– Vad sa han?

– Han frågade vad det är för något.

Mia tittar förvånat på Javier.

– Ja men berätta för honom att det är vår antiinflammatoriska gurkmejashot som stärker immunförsvaret och hjälper till att hålla kronisk inflammation borta.

Lina tvekar.

– Jag är lite osäker på vad kronisk inflammation heter på spanska.

– Ja men försök.

Lina börjar prata med Javier men Mia ser till sin besvikelse hur han snabbt vispar bort henne och lämnar rummet.

– Vad sa du till honom egentligen?

– Nä, jag berättade bara att de kroniska sjukdomarna, såsom cancer, diabetes typ 2 och hjärt-kärl, ökar lavinartat i vår del av världen. Eftersom de är livsstilsrelaterade sjukdomar finns det mycket vi kan göra själva för att påverka utvecklingen av dem, till exempel genom att äta näringsrik mat. Men sedan hann jag inte längre för han gick.

– Konstigt …

Javier kommer in i rummet igen med en köttyxa i handen. Lina är snabbt där och fortsätter förklara på knagglig spanska att kryddor är något av det mest antiinflammatoriska vi kan äta och att det är våra goda tarmbakterier som utvinner antioxidanterna i dem.

– UNA GUERRA?

Mia slänger en orolig blick på Lina.

– Vad betyder guerra?

– Det betyder krig. Jag berättade för Javier att han har hundratals biljoner goda och onda bakterier som krigar i hans grovtarm. Eftersom de goda bakterierna skyddar oss är det viktigt att vi matar dem. De goda bakterierna älskar nyttig mat och framför allt fibrer. De onda bakterierna älskar onyttig mat som till exempel socker. En tarmflora med många goda bakterier hjälper oss att ta hand om näringen i maten och bland annat utvinna gurkmejans antioxidanter som bidrar till att dämpa inflammationen i kroppen.

Mia häller upp shoten i ett glas och sträcker fram det mot Javier.

– Fråga om han vill smaka?

Javier börjar instinktivt backa ut ur rummet när han ser den gula geggan. Plötsligt skiner Lina upp och frågar om han vet vem Zlatan är.

– Zlatan? No.

Linas fotbollskunskaper är begränsade men hon gör ett nytt försök.

– Maradona?

– Si!!!

Javier slår ut med armarna och skjuter av ett bländvitt leende. Ja, för första gången på flera dagar ser Javier faktiskt riktigt lycklig ut. Han rycker shoten ur Mias hand och sveper den i en klunk. Mia tittar chockat på Lina.

– Vad sa du till honom?

– Nä, jag berättade bara det jag brukar berätta – att gurkmeja innehåller ett helt fotbollslag av antioxidanter och att den starkaste antioxidanten går att jämföra med Maradona på plan. Jag behövde inte ens berätta att gurkmeja hämmar en av de mest inflammationsskapande generna COX-2, helt utan biverkningar. Han svepte den ändå.

Nu kanske det låter som att vi kryddar historien, en frihet man kan ta sig som krönikör, men det här är faktiskt sant. Dagen efter vårt genombrott med Javier, precis när vi håller på att checka ut från hotellet, springer Javier ikapp oss. Han berättar stolt att han har börjat morgonen med att bjuda alla i personalen på varsin shot och säger att det är synd att vi ska åka hem redan eftersom han planerar att servera fisk med gurkmeja till lunch.

Så, om det finns någon annan skeptiker där ute hoppas vi att du trots allt vågar prova receptet nedan. Kan Javier så kan du. Vi lovar.

Zlatans gurkmejashot

1 dl vatten (eller valfri juice)
1 rågad msk torkad gurkmeja
1 msk äppelcidervinäger
1 knivsudd cayenne- eller svartpeppar
1 knivsudd kryddnejlika
1 tsk kanel
1 msk olivolja
1 msk citron

Det här receptet är komponerat av vår käre professor Stig Bengmark. Blanda och svep. Skål!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här. Och köp professor Bengmarks synbiotika här.

Dela

Kommentarer

  1. Robert skriver:

    Gurkmeja, har jag läst om som nyttig. Cajennpeppar är tydligen en förusättning för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig gurkmejan.
    Vad har de andra ingredienserna i ”shoten” för funktion?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Alla är där för att hjälpa kroppens upptag av gurkmejan (oljan, pepparen, vinägern) aalt höja antioxidantinnehållet (kanel, kryddnnejlika).

  2. Jan B skriver:

    Trevligt och underhållande skrivet. Ni har sammanfattat mycket av det viktiga inte bara i shotten utan även i texten

  3. Är detta för en person? På en och samma gång? Är inte det väldigt mycket?

    //

    1. Food Pharmacy skriver:

      För en person, tas i 3-4 klunkar.:)

  4. Maria skriver:

    Hej jag undrar hur mycket ska man ta av shoten i ml varje dag? Tack

    1. Food Pharmacy skriver:

      Följ receptet så har du en dagsdos!

  5. Den där shoten brukar jag svepa i mig och den är riktigt god. Dock använder jag kokosolja istället för olivolja. Å en liten nypa kardemumma. 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Grymt!

  6. Maria skriver:

    Hej! Om man gör en lite större sats av shoten för att slippa mixa varje morgon, hur länge håller den sig i kylen, och påverkas effekten på något sätt?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Den blir lite mindre potent men bättre än att inte göra den alls. Vet att vissa gör den på stor flaska och låter den stå upp till 5 dagar i kylen!

  7. Hej! En fråga jag funderat över. Kan man som gravid äta gurkmeja? Läste någonstans att de inte skulle vara bra pga de kan ge sammandragningar. Kan de stämma, vad tror ni?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Får faktiskt den frågan väldigt ofta och vågar tyvärr inte svara … Fråga din barnmorska kanske?

  8. Linda skriver:

    Om en vill köra på juice istället för vatten hur undviker en sockerfällan?

  9. Jag gör helst shoten på färsk gurkmeja, tycker smaken är bättre och shoten blir mindre ”pulvrig”. Ger färsk gurkmeja samma effekt som torkad?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Absolut, om möjligt ännu bättre!

  10. Kristina Törnblom skriver:

    Jag tycker det blir jobbigt surt med både äppelcidervinäger och citronsaft. Går det lika bra att ha vinägern i shoten och ta t ex en apelsin vid sidan om?
    Kan ni rekommendera något särskilt gurkmejapulver som är bättre än de andra?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Citron och apelsin är ju inte samma sak men prova att göra shotten på apelsinjuice för smakens skull! Vi köper alltid eko gurkmejapulver men har inte tips på något särskilt märke.

  11. Linda skriver:

    Jag har druckit guldmjölk nu dagligen sen i februari. Magen är mycket lugnare, men har på senare tid blivit väldigt hård i magen. Läst nånstans att gurkmeja är uttorkande. Vad har ni för erfarenhet av detta?

  12. Ninni skriver:

    Det här var ju jättegott, hade kunnat dricka det enbart för smakens skull. Varför försöker ni skrämma bort folk? Körde visserligen med färsk gurkmeja men så stor smakskillnad kan det väl inte vara?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Haha, försöker inte skrämma bort folk – snarare förvarna så att de inte vänder i dörren. Vi gillade själva inte i början men nu har vi vant oss och kan faktiskt nästan få craving på den.:)

  13. Om man tar färsk gurkmeja – hur mycket ska man ta då?

  14. Robert skriver:

    Har druckit i nån dag nu, får helt klart hår på bröstet av denhär dunderhonungen, kan vara något av en pers att svepa men det är helt klart värt det! 😀

  15. Sofia skriver:

    Spännande recept! Min mage svullnar alltid jättemycket när jag äter eller dricker något surt, så efter den här drycken såg jag gravid ut. Vert ni varför det kan vara så, blir det likadant för er?

  16. Har börjat dricka gurkmeja med citron och blivit hård i magen?

  17. Britt schönbeck skriver:

    Om man använder färsk gurkmeja till ”Zlatanshoten”, hur mycket ska man ta till en dagsens.?

  18. Helena Karlsson skriver:

    Undrar över upptaget av gurkmeja då det sägs att det krävs 3 saker för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig gurkmeja. Svartpeppar och olja ingår i receptet men upphettning krävs också eller ?!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Sök på gurkmeja på bloggen, vi har skrivit massvis om detta!

  19. Sarah skriver:

    Gjorde första gången idag, o smakade supergott!! Men använde färsk gurkmeja o kokosfett istället för olivoljan. tack för nya morgonrutinen!! Men kan man dricka den på morgonen direkt när man vaknar utan att förstöra fastan eller måste man vänta med den tills man ska börja äta?

    1. Julia Axelsson skriver:

      Gör det som passar dig bäst! Ta den till lunch eller direkt när du vaknar.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.