Kan adhd börja i tarmfloran? – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Kan adhd börja i tarmfloran?

Förra veckan publicerade SvD Perfect Guide vår senaste krönika – om nya vetenskapliga studier som visar hur tarmfloran och antiinflammatorisk mat har en avgörande roll för vårt fysiska och psykiska välmående. Trevlig läsning!

Det snackas mycket om adhd. Inte så konstigt när man tittar på statistiken – antal människor som diagnostiseras med adhd ökar drastiskt i vår del av världen (15 procent av alla pojkar i USA har diagnosen adhd) och i Sverige har det ökat med flera hundra procent de senaste åren. Många menar att det inte är någon egentlig ökning utan bara att fallen i dag diagnostiseras till skillnad från förut. Samtidigt visar nya studier att så kallad skräpmat kan elda på symptomen och man har också sett att tillskott av goda bakterier verkar ha en mildrande effekt. Har tarmfloran gjort entré även på adhd-scenen?

Härom året publicerades en finsk studie där forskarna följt upp 65 barn som deltog i en studie för mer än 13 år sedan. I den första studien delades barnens mammor (som då var gravida) in i två grupper där den ena gruppen fick tillskott av goda bakterier och dessutom fick deras bebisar tillskott under sina första sex levnadsmånader. I den andra gruppen fick både mammorna och bebisarna placebo.

Tretton år senare, så sent som för två år sedan, undersöktes barnen igen. Nu upptäckte forskarna till sin förvåning att bland de barn vars mammor ätit tillskott och som själva fått sin tarmflora förstärkt av goda bakterier, fanns det inte ett enda (!) som utvecklat adhd (inte heller Aspergers syndrom). I den andra gruppen däremot uppvisade inte mindre än 6/35 (17,1 %) barn symptom på adhd eller Asperger.

Hösten 2015 initierades en studie på Karolinska Institutet (KI) för att bland annat undersöka om psykiska symptom hos barn och ungdomar förbättras med behandling av synbiotika (probiotika och fibrer). Vi intervjuade docent Catharina Lavebratt, ansvarig för studien, som gav oss bakgrunden. Hon berättade att barn och ungdomar med adhd och/eller autismspektrumstörning (asd) ofta har mag- och tarmproblem och förhöjda inflammatoriska markörer i blodet. I tarmen har vi hundratals biljoner bakterier som utgör vår tarmflora – enkelt kan man dela in dessa i onda och goda bakterier. Små barn är extra känsliga för påfrestningar på tarmfloran, t ex antibotika, och om man har för många onda bakterier leder det till en svag tarmflora vilket kan orsaka inflammation i tarmen. Mot bakgrund av detta menade Catharina Lavebratt att det vore jättebra om kost och tillskott av synbiotika skulle kunna användas som en tilläggsbehandling för adhd.

När vi började blogga om tarmfloror och antiinflammatorisk mat för snart tre år sedan kändes det som ett smalt ämne som visserligen engagerade forskare världen över men som vi vanliga människor inte riktigt hade fått upp ögonen för. I dag konstaterar vi glatt att det inte längre är “flummigt” eller “alternativt” att hävda att maten som vi äter faktiskt har en avgörande roll för hur vi mår, både fysiskt och psykiskt.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Länk till studien?

 2. Tack för en fantastisk blogg! Jag har ett eventuellt skumt önskemål men här kommer det i varje fall. Skulle ni kunna göra ett inlägg med recept på något man kan äta när man är sjuk och inte pallar laga något mer invecklat men vill ha något som är mättande, värmande och gör gött i kroppen. Jag inser att önskemålet är skumt eftersom ALLA recept ni lägger upp gör gött, men på något sätt skriker min kropp efter snabbnudlar då jag ligger hemma med influensa :S

 3. Monica skriver:

  Grym blog, har läst den nu i några månader, längtar efter nya inlägg:)

  Har ätit LCHF i många år, är diabetiker typ 1 så bra att undvika kolisar och har nu lagt till allt från er gurkmejashot till gröna bananer och gröna smoothies, känns toppen!
  vi kom just hem från påsksemester på Sri Lanka där jag och maken köpa kilos av gurkmeja, svart kummin, ceylonkanel, kryddnejlika mm mm.
  Mycket bättre pris än här hemma, känna bra att köpa från källan s a s:)
  Köpte också rött ris, supergott och amarant och teff på vanliga ica affären, de hade inte durrakorn, endast mjöl.

  Keep up the good work!

 4. Johanna skriver:

  Hej! Jag skulle så gärna vilja veta hur en mat-dag ser ut för er (och era familjer). Frukost, lunch, middag o mellis.
  F.ö blir man så inspirerad och glad av er o era inlägg. Massa kramar!

 5. Tess Mabon skriver:

  Det där sambandet är ett nytt fynd för mig. Spännande verkligen! Ser fram emot att följa mer om forskningen i den frågan och även hur lång tid det tar för oss (mänskligheten) att faktiskt anamma en bättre “tarm-vardag”.

  Tack för inspiration!

 6. Hej,
  Är Semper magdroppar exempel på bra tillskott till tarmfloran för ett spädbarn? Är det annars något man som förälder kan komma över? Har en 5 veckors pojke som ska ha en tarm fullproppad med Lukes.

  Ni får gärna länka till studien då det skulle vara kul att läsa den. Superbra blogg och bok 🙂

 7. arlene corwin skriver:

  Bra, bra! Jag ska gå vidare i min egen förskning. Inspirande! (Pardon my Swedish).

 8. Regina65 skriver:

  Uppskattar er blogg, er bok, era recept. Tänker gå in i mitt åldrande med antiinflammatorisk mat. Kebnekaise är min följeslagare alla dagar. Och jag mår utmärkt. Följer med intresse forskning inom området!!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Åh så härligt, glad att du hittat hit!

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.