Är det verkligen rimligt att barnmaten är äldre än barnet?

Food Pharmacy

Post image

Är det verkligen rimligt att barnmaten är äldre än barnet?

Kommer du ihåg att vi fick ett sms från Mats Lönne, VD och grundare av OTTO:s barnmat, förra veckan? Med anledning av det här skrev vi en hel krönika i SvD Perfect Guide om våra tankar kring barnmaten och barnmatsindustrin. Vassegod! 

Måndag, SAS Boeing till Köpenhamn, plats 28 A och B. Precis när vi har satt oss på planet plingar det till i våra telefoner. Det är Mats Lönne, VD och grundare av OTTO:s barnmat, som skriver till oss och meddelar att det efter fyra års fulspel blivit dags för honom att berätta om Sempers fula metoder mot mindre aktörer. Flygvärdinnan tittar strängt på oss och säger att vi måste stänga av mobilerna. En så kallad cliff hanger.

Men väl framme i Köpenhamn slänger vi oss genast över artikeln som Mats tipsat om. Vi läser att det nästan är hundra år sedan som den svenska barnmatsindustrin drog igång i och med upptäckten att man genom att torka mjölk och behandla den på ett särskilt sätt fick fram en produkt med extremt lång hållbarhet. Semper var fött och Sveriges första pulvermjölksfabrik med den.

Lite längre fram i artikeln får vi bekanta vi oss med tryckkokaren. Genom att använda en kraftfull tryckkokare kan man tydligen sterilisera barnmat och, återigen, ge den flera års hållbarhet. Och det är ju jättebra, för den som vill ha mat med lång hållbarhet. Men för oss som, sedan några år tillbaka, äter för att stärka vår tarmflora och vårt immunförsvar låter det här helt sjukt. Hårt värmebehandlad, steriliserad och processad mat där vitaminer och fett är tillsatt i efterhand – finns det någon människa som frivilligt väljer att ge det till sina barn år 2017? Vi hinner knappt ställa frågan förrän vi kommer på att vi själva, utan att blinka, gav just detta till våra egna barn för bara några år sedan. Vi tittar på varandra och tänker: Hur kunde vi?

Men så minns vi. Tröttheten. Osäkerheten. Hur skör man är som småbarnsförälder och att vi aldrig vågade “chansa” när det kom till våra barns hälsa. BVC och myndigheterna rekommenderade ju pulvervälling och konserverad barnmat. Klart vi inte kunde ifrågasätta det. Förrän sex år senare, i en taxi in till Köpenhamn.

Vi påminner varandra om ett minne som båda studsar på i dag: att ingen av oss ville smaka på barnmaten. Så här i efterhand är det ju rätt fascinerande att vi valde att ge våra barn sådant som vi aldrig själva skulle stoppa i oss, och i höjd med Nyhavn konstaterar vi att om vi hade kunnat spola tillbaka bandet så hade vi inte gett våra barn den där pulvervällingen och barnmaten på burk, alls faktiskt. I dag vet vi att bakterier är en stor del av vår hälsa och särskilt viktigt är första året då barnets tarmflora utvecklas. Med kunskap om det här är det glasklart att steriliserad mat i en burk inte kan vara bättre än ordentligt hemlagad mat.

Taxin stannar och vi är framme vid vår slutdestination. Det är inte Semper. På deras hemsida läser vi att de gör riktig mat, för barn. Att alla barn har rätt till naturligt god mat – varje dag. Att barnens kroppar utvecklas mer under första året än någon annan tid i livet, och att de behöver mat som tillagas utifrån deras förutsättningar.

Word. Barn har rätt till naturligt god mat. Och det bästa av allt är att den varken behöver vara dyr eller komplicerad att göra. Det kan vara en nykokt potatis mosad med lite kokosolja. Eller en färsk banan mosad med några härliga blåbär.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Marie skriver:

    Vet ni, jag tror den bästa maten dessutom är den som inte är mosad. Kika lite på BLW – baby led weaning. Funkar jättebra att helt skippa oaptitliga röror (hemlagade eller köpta) och ge ren, vanlig mat direkt. Barnet få en chans att prova olika smaker (inte hopblandat) och nya konsistenser och tränar motorik. Win-win.

  2. Kan rekommendera artikeln om barnmat i senaste numret av tidning Filter…. (juni/juli 2017)

  3. Eller varför inte amning (eller ersättning för det) i 6 månader och sedan långsam introduktion av mat (BLW/plockmat) under det första året med fortsatt amning. Då behöver man inte mosa utan kan ta lite av den mat som resten av familjen äter. En potatis delad i halvor med lite kokosolja på, en bit banan och några färska (eller halvfrusna) blåbär 😉

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.