Bönröran som gör underverk för blodsockret. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Bönröran som gör underverk för blodsockret.

fav

Förra veckan publicerade SvD Perfect Guide vår senaste krönika om vikten av att hålla blodsockret i schack och med ett recept på bönröran deluxe. Trevlig läsning!

Varför lär vi oss inte om blodsockrets påverkan på hälsan redan i grundskolan?

Det har vi frågat oss flera gånger sedan vi startade vår blogg. Innan vi fick upp ögonen för matens påverkan på kroppen bläddrade vi förbi artiklar om blodsocker eftersom vi avfärdade alla dieter som fokuserade på att hålla blodsockret i schack som löjliga bantningsdieter. Men, när vi sedan påbörjade vår egna pilgrimsfärd mot bättre hälsa snöade vi snabbt (till vår stora förvåning ) in på just blodsockret. Milda makter! En helt ny värld öppnade sig och vi kunde inte förstå hur vi, som ansåg oss själva som hyfsat pålästa, kunde missat hur viktigt ett stabilt blodsocker är för god hälsa? Väldigt förenklat så skapar västvärldens stora intag av socker och mat som beter sig som socker i kroppen (sk sockerliknande mat) inflammation i våra kroppar som i sin tur ökar risken för många kroniska sjukdomar. Inget ont om träslöjd, men detta om något borde ju ingå i skolans grundutbildning?

Vår underbara kompis och sockermentor – ja vi talar förstås om vetenskapsjournalisten Ann Fernholm – har lärt oss mycket om hur farligt ett ständigt högt blodsocker är. Och nu har hon uppmärksammat oss på den fantastiska nyheten att bönor sänker blodsockret, rejält. Patrik med diabetes typ 1 har gjort en rad spännande experiment med bönor, och slutsatsen är kort och gott att bönor har en undergörande effekt på blodsockret. I vissa fall slår de till och med ut blodsockertoppen helt.

Vänta, har vi inte en burk kidneybönor i skafferiet förresten? Kanske dags att göra något vettigt av den?

Kanske dags att mixa bönorna snabbt med en vitlöksklyfta, 1/2 pressad citron, 1/2 tsk spiskummin, 1 msk olivolja, lite torkad chili och en nypa salt?

Kanske dags att trycka ner en morotsstav så djupt det bara går i röran?

Kanske dags att fiska upp en redig klick och föra den mot munnen?

Kanske dags att smaka på bönröran?

Tänk att något så vansinnigt gott kan sänka blodsockret. Nästan för bra för att vara sant ju! Rekommenderar alla att prova.

Här har du krönikan i sin helhet: https://www.svd.se/food-pharmacy-bonroran-som-gor-underverk-for-blodsockret/om/perfect-guide

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Sanna skriver:

  Hejsan!
  Gäller det alla slags bönor?
  Tack för en underbar blogg!

 2. Johanna skriver:

  Bra fråga! 🙂
  I artikeln står det att bruna bönor och kidneybönor sänker blodsockret. Men tittar man på omslaget till hans bok ser man även bl.a. mungbönor, vita bönor, sojabönor. Så det borde gälla fler bönor, men om det är alla kan jag inte svara på.

 3. Johanna skriver:

  Eller mungbönor såg jag i en annan artikel som handlade om Patrik, inte på bokomslaget 🙂 Kände inte igen alla bönor på bokens framsida, vi kanske kan hjälpas åt att be(ö)na ut detta 🙂

 4. carin skriver:

  Det står bönor (flertal) så jag tror detta gäller alla bönor även bruna bönor. Jag ska absolut prova.????

 5. carin skriver:

  Det står bönor (flertal) så jag tror detta gäller alla bönor även bruna bönor. Jag ska absolut prova.???? Såg nu att boken jag fick låna av dottern, är Er bok. Ska börja läsa den????

 6. Johanna Nyström skriver:

  Det innebär att man kan äta er sanslöst goda kladdkaka gjord på svarta bönor med gott samvete. Wiiihoo ????

 7. Eleonor skriver:

  Alla ärtor och bönor höjer blodsockret långsamt. Det beror på att stärkelsen är inkapslad (det finns hinnor och skal på bönor och ärtor) och tar längre tid att splittra upp till glukos i tarmen. När man däremot mixar bönor/ärtor blir stärkelsen mer lätt tillgänglig och blodsockret ökar.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Intressant, detta måste vi kolla upp!

 8. Jag hade inga kidney bönor hemma, så jag gjorde på svarta bönor istället. SÅ gott och bra blev det:)

 9. CeciliaT skriver:

  Hej!

  Det var supergott! Verkligen! Jag ska testa med bruna bönor också. Nästa inköp massor med kidneybönor. Dom är en av favoritbönorna. Hummus är inte så dumt heller. :-}

 10. Ni är för underbara! Ska definitivt prova bönröra. Tack för dagens poddavsnitt med Ann Fernholm! <3

 11. Catherine skriver:

  Hoppas det fortfarande går att posta i tråden och få svar!
  Någon skrev att mixade bönor/ärter höjer blodsockret mer än hela bönor/ärter. Innebär det att kikärtsbiffar, hummus m fl röror är mindre bra än hela bönor? Jag tänkte att biffar, hummus, röror m m är ett utmärkt alternativ till att blanda hela bönor/linser i maten eller salladen, men kanske är det inte så bra som jag trodde utan kostråden gäller HELA bönor…?!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.