Recept

Post image

Chokladbollar 2.0.

Ibland händer det att man har fel. Och det kan ju kännas tungt i några minuter, men inget ont som inte för något gott med sig, eller hur?

Som den här gången.

Förra veckan publicerade vi ett chokladbollsrecept här på bloggen. Och så hörde en glad läsare av sig och tackade så mycket för receptet och passade på att dela med sig av sitt favoritchokladbollsrecept i gengäld. Vi läste receptet. Tittade upp från datorn. Läste igen. Andades. Och insåg att vi måste prova det.

Sagt och gjort, på fredag kväll stod vi återigen med händerna i varsin stor bunke och tydliga spår av choklad i panna och mungipa. Vi smakade på smeten. Vi hummade. Rullade till små bollar. Smakade igen. Och insåg att vi var besegrade. Detta var det bästa recept på chokladbollar vi någonsin smakat.

Chokladbollar 2.0

2 dl ekologiska havregryn
7 st färska dadlar
3 msk kallpressad, rå kokosolja
0,5 dl kokosflingor
1 krm vaniljpulver (eller en vaniljstång)
1 krm salt
1 msk kakao
kokosflingor (att rulla i)

Mixa allt till en stor boll. Går inte smeten ihop späd så med lite kaffe eller vatten (räcker med typ 1 tsk). Forma bollar och rulla i kokos. Håller upp till en hel vecka i kylen. Tack snälla ”Johanna” för tipset!

Originalreceptet hittar du här: http://mittkok.expressen.se/recept/raw-chokladbollar-utan-notter/
Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här. Och köp professor Bengmarks synbiotika här.

Andra smarriga bollar:

Snabba äppelkaksbollar.

Dela

Kommentarer

  1. Johanna skriver:

    Varsågoda! ????????

    Kul att även ni tyckte om receptet och vågade ”bekänna färg” ????

    Oj, nu blev även jag sugen att göra detta recept, igen. Man kan aldrig få för mycket av dessa chokladbollar.

    Ha en toppenbra dag, bästa Lina och Mia!

  2. Louise skriver:

    Då kan jag tipsa om sjukt goda ingefära och citronbollar!
    Jag snodde helt sonika ert recept på lakrits/citronbollar, utvisade lakritsen och satte in en stooor bit finriven ingefära. Eventuellt dubblerade jag receptet redan från start också…Det blev jättemycket bättre! Framför allt jättemycket mer 😀
    Ingefära-citronbollar
    115 gram cashewnötter
    115 gram mandel
    10 dadlar
    1 vaniljstång
    3-4 cm finriven ingefära
    30 gram nypressad citronsaft
    40 gram kokosolja
    Kokosflingor att rulla i.

    I ärlighetens namn så byggde jag även om ert recept på salt karamelltopping tlll salt chokladkola.
    Salt chokladkola
    20 dadlar
    1 tsk salt
    30 gram kokosolja
    Mixa detta lääääänge till kolakräm
    Tillsätt ca 150 gram smält mörk choklad minst 70% kakaohalt.
    Blanda ihop snabbt. Ej för länge för då börjar fettet fälla ut.
    Ställ kallt en timme till den är fast nog att platta ut och skära i bitar.
    Doppa bitarna i smält choklad eller kakao.
    Det går inte åt så fasligt mycket choklad att doppa i för man hinner inte så långt innan man har ätit upp minst hälften av kolan. Å andra sidan stelnar den mycket fortare i kylen när det inte är så mycket kvar….

    Hälsningar
    Louise

  3. Rebecka skriver:

    Mmm supergoda! De ska jag göra på min sons 5-årskalas, får se om de blir godkända!

  4. Hmmm…det här receptet var inte snällt… Rörde runt middagsmaten på tallriken så familjen skulle tro att jag också åt… Var proppmätt efter bakat chokladbollar 2.0. Tack för er fantastiska blogg.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Haha, lätt hänt ju!

  5. Petra Larson skriver:

    Ett tips är at dubbla mängden kakao. Då blir bollarna faktiskt om möjligt ÄNNU godare !!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack, instämmer 100%!

  6. Hej, ska testa dessa till dotterns kalas. En lite fråga bara, funkar det att frysa in dem och plocka fram vid tillfälle?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Inte provat men borde gå hur bra som helst!

  7. Dessa är såå goda!! Men jag sätter ca 3-5 msk kakao istället.
    Å till kommenteraren Mia, dom är suveräna att frysa och speciellt att äta halvfrusna..fyy, vad gott!!
    #springerifrysenheladagen ????

    1. Food Pharmacy skriver:

      Haha, underbart!

  8. Karolina skriver:

    Jag var som vanligt skeptisk när någon påstår att något sockerfritt skulle smaka ”ännu bättre än originalet”. (Jag ska skona er från att redovisa mitt socker-CV.) Men den här gång, jisses om det stämde!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Vi kan inte annat än att instämma – detta är ett helt genialt recept!

  9. Margareta Näslund skriver:

    Angående era jättegoda lakrits ”kritor”; hur länge håller dom i kylen eller skall man frysa dom? Dom är ju supergoda!

  10. Lisa Brosved skriver:

    Jag la i lite lakrits pulver blev väldigt gott

  11. Snabb fråga. Ska man mixa i en matberedare? Eller stavmixer?

  12. Björn Hedlund skriver:

    Om ni vill uppgradera bollarna till 3.0 tillsätter ni 1-2 rågade matskedar ekologiskt instant coffee. Jag har inte ätit godare.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.