Marinerade tofuspett med potatis- och melonsallad.
I dag ska vi laga marinerade tofuspett och potatissallad. Vi vet att det låter krångligt men det är det absolut inte. Tofuspetten sköter sig själva i ugnen medan du kokar potatis och hackar valfria grönsaker till potatissalladen (förslag på kombo nedan).
Vi lät tofun marinera i en fantastisk marinad med ingefära, gurkmeja och vitlök, men vill du göra det riktigt enkelt för dig (alt att barnen inte gillar ingefära) (eller gurkmeja) (eller vitlök) så kan du ju nöja dig med exempelvis tamari + honung. Vi gjorde hälften av spetten barnvänliga och strödde dessutom lite fetaost över melonsalladen = kanske inte Platons idévärld men ett bra knep att få våra barn att våga prova nya saker.
Marinerade tofuspett med potatis- och melonsallad
(4 portioner)
Marinad:
1-2 paket tofu
2 msk tamari
1 vitlöksklyfta
1 msk finriven färsk ingefära
1/2 lime
1/2 tsk mald gurkmeja
1 msk flytande honung
Potatissallad:
1/2 kg potatis (gärna färsk)
1/2 vattenmelon
1/2 gurka
1 avokado
1/2 rödlök
1/2 paket fetaost
1 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Riv eller finhacka vitlöken och ingefäran och rör ner i en skål med tamarin, limen, gurkmejan och honungen. Skär tofun i lagom stora stavar och vänd runt i marinaden (låt gärna stå och dra sig i en timme eller så om du har tid att vänta). Trä tofun på blötlagda spett och lägg i en ugnsfast form. In i ugnen på strax över 100 grader. Låt stå tills de blivit lagom varma, vi hade dem inne i ugnen i typ 25 minuter (men glömde i vanlig ordning att titta på klockan – förlåt!).
Dags att göra salladen! Koka potatisen och låt svalna. Dela melonen och skär den i kuber. Tärna gurkan och avokadon. Strimla rödlöken. Blanda. Toppa med 1 msk olivolja, salt och nymalen svartpeppar. Servera tillsammans med tofuspetten. Färdigt!
En annan smarrig rätt med tofu:
Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här.
PrintMarinerade tofuspett med potatis- och melonsallad
- Portioner : 4 portioner 1x
Ingredienser
Marinad:
1–2 paket tofu
2 msk tamari
1 vitlöksklyfta
1 msk finriven färsk ingefära
1/2 lime
1/2 tsk mald gurkmeja
1 msk flytande honung
Potatissallad:
1/2 kg potatis
1/2 vattenmelon
1/2 gurka
1 avokado
1/2 rödlök
1/2 paket fetaost
1 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Instruktioner
Riv eller finhacka vitlöken och ingefäran och rör ner i en skål med tamarin, limen, gurkmejan och honungen. Skär tofun i lagom stora stavar och vänd runt i marinaden (låt gärna stå och dra sig i en timme eller så om du har tid att vänta). Trä tofun på blötlagda spett och lägg i en ugnsfast form. In i ugnen på strax över 100 grader. Låt stå tills de blivit lagom varma, vi hade dem inne i ugnen i typ 25 minuter.
Dags att göra salladen! Koka potatisen och låt svalna. Dela melonen och skär den i kuber. Tärna gurkan och avokadon. Strimla rödlöken. Blanda. Toppa med olivolja, salt och nymalen svartpeppar. Servera tillsammans med tofuspetten. Färdigt!