5 näringsrika recept när tiden inte räcker till. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

5 näringsrika recept när tiden inte räcker till.

fav

Ny krönika på SvD Perfect guide5 näringsrika plan B:s.

Vi vaknar ofta med höga ambitioner. Men sedan gnuggar vi gruset ur ögonen och upptäcker att vi har massa barn, jobb, aktiviteter, läxor, tvätt och räkningar att betala. Och någonstans där, mitt i allt kaos, inser vi att lasagnen som vi hade planerat att göra får vänta till en annan dag. Eller decennium. Eller liv.

Men det betyder inte att vi automatiskt ställer fram makaroner och blodbudding på middagsbordet. Nej du, det gäller bara att ha en tillräckligt bra plan B.

Plan B:1 – Gröt
De flesta brukar ha havregryn hemma. Och vatten finns ju som bekant i kranen. Häll några dl havregryn och en lagom skvätt vatten i en kastrull och värm på låg temperatur på spisen. Toppa med det du hittar i skafferiet: en mosad banan (gärna grön), 1 msk kanel, 1 msk linfrön, 1 msk kokosolja, rivet äpple eller frysta bär. Vips så har du en nyttig gröt till hela familjen.

Plan B:2 – Smoothie
Med risk för att vinna hurtighets-SM så vill vi verkligen slå ett slag för smoothien. Gärna så grön som möjligt, men rosa funkar normalt bättre på barnen. 1 banan + 1 dl bär + 1 dl mjölk göra jobbet (och så smyger du ner en halv avokado och några babyspenatblad i behållaren också innan du trycker på start). Inga barn hemma? Då kan basen i stället vara massa gröna blad + 1 äpple + 1 avokado + ½ citron + 2 cm ingefära + ½ liter vatten. Senast vi gjorde en grön smoothie slängde vi ner en rå jordärtskocka också. Vi överlevde!

Plan B:3 – Bananpannkakor
Säg inte att vi också kommer dragandes med de där himla bananpannkakaorna? Jo, faktiskt. För när det verkligen kniper är de så underbara att trolla fram. Två portioner görs på 2 mosade gröna bananer + 4 ägg och steks på låg temperatur i kokosolja. Boosta gärna smeten med till exempel havregryn, kanel, chiafrön, nötter eller blåbär.

Plan B:4 – Glass
Jo då, detta är ett av våra bästa panikrecept. Grundreceptet är något fryst (t ex 1 fryst banan eller 1 dl frysta bär), något rinnigt (typ en skvätt yoghurt, kokosmjölk eller juice) och något gott (1 msk kakao, 1 msk kardemumma eller 1 msk nötsmör). Prova dig fram! Kör i mixern och ät på momangen.

Plan B:5 – Omelett
Har du ägg hemma? Bra, då har du också snart en omelett. Vispa ihop 4 ägg med lite vatten (man brukar säga cirka 1 msk per ägg) och stek på låg temperatur i kokosolja. Krydda med örtsalt, nymalen svartpeppar och gärna färska örter. Servera med råa grönsaker, t ex tomat, avokado, bönor eller morötter. Och klappa dig själv på axeln för att du gjorde något annat är blodpudding i dag, trots att det först kändes som det enda alternativet.

Bubblare (plan B:6) – Rester
Ingen lista utan en bubblare … Förutsätter förstås att du har rester i kylskåpet. Detta är en liten påminnelse om att alltid försöka göra dubbel sats när du väl lagar mat. För att det typ inte finns något härligare i hela världen än att värma upp gårdagens rester när barnen åkt skateboard tvärs genom vardagsrummet och gjort ett stort hål i väggen.

Med jämna mellanrum skriver vi krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide och det här var en av demFölj oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.