Bekämpningsmedel i våra fruktkorgar. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Bekämpningsmedel i våra fruktkorgar.

På sommaren äter vi mer frukt och grönt än någonsin. Och det är ju bra, men så länge du inte plockar bananerna och apelsinerna direkt från din egna trädgård bör du vara noggrann med att välja eko – i alla fall om du inte vill få i dig bekämpningsmedel.

Enligt Naturskyddsföreningen är kemikalievärstingarna vindruvor, citrusfrukter (apelsiner, mandarin, satsumas, clementiner, citroner, grapefrukt, pomelo och tangelo), äpplen, päron och bananer. När man 2011 testade en “vanlig” oekologisk fruktkorg så hittades rester av bekämpningsmedel i nästan 9 av 10 frukter.

Äpple till exempel är en av de allra populäraste frukterna i Sverige och konsumtionen ligger på cirka 15 kg per person och år, men av de äpplen som vi åt i Sverige 2011 var 80 procent importerade. Och trots ett vi har ett så bra klimat för päronodling här i Sverige så kommer endast fyra procent av de som säljs i Sverige härifrån.

När det kommer till ekologisk frukt och grönt är det däremot väldigt ovanligt att det finns rester av bekämpningsmedel i den.

Så, go bananas but always go eko!

Läs mer här:

http://m.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/kampanjmaterial/Bekampningsmedelsrester_i_vara_fruktkorgar_faktablad.pdf

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Matilda skriver:

    Hej! Jag har en fråga angående grapefrukt – ovan listas den bland citrusfrukter i topp över frukter med bekämpningsmedelsrester, medan i er bok är den på olats 13 bland ”Clean fifteen”. Är det möjligtvis så att grapefrukt är ett undantag bland citrusfrukterna vad gäller besprutning eller hur hänger det annars ihop?

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.