Food Pharmacy

Post image

Läsarfråga: Vad är normalkonsumtion av soja?

I måndags publicerade vi del 2 i vår följetong av soja, och fick en mycket intressant följdfråga av en läsare som undrade angående definitionen ”normalkonsumtion av soja”. Normalt för vem? Den köttätande genomsnittssvensken äter soja i form av sås till sushin och några stänk i en gryta då och då, medan vegetarianer och veganer äter betydligt mer i form av tofu, tofubaserade pålägg och gröna bönor. Japaner äter ännu mer sojabaserad föda men får också i sig mer jod genom att äta alger. Frågan kvarstår, vad är normalkonsumtion?

Så, vi passade frågan vidare till Anki.

Anki, vad innebär normalkonsumtion av soja?

– Vad ”normalkonsumtion” beror på vem man pratar om. Det jag (Anki) menar här är en konsumtion av soja som inte är överdriven – pratar vi om soja som livsmedel och inte kosttillskott i extrema mängder, så går den konsumtionen inom ramen för vad vi kan betrakta som normalt ur ett fysiologiskt perspektiv.

Innebär det alltså att man kan vara vegan, ersätta yoghurt med sojaghurt och kött med tofu varje dag och ändå vara på den ”säkra sidan”?

– Med avseende på fytoöstrogenerna och för friska människor, ja.

Här kan du läsa del 1 och 2 i vår följetong om soja:

https://foodpharmacy.se/2017/06/soja-del-2/

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här. Och köp professor Bengmarks synbiotika här.

Dela

Kommentarer

  1. Anne-Britt skriver:

    TACK tjejer! Underbart att få svar!

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.