Läsarfråga: Vad är normalkonsumtion av soja? – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Läsarfråga: Vad är normalkonsumtion av soja?

I måndags publicerade vi del 2 i vår följetong av soja, och fick en mycket intressant följdfråga av en läsare som undrade angående definitionen “normalkonsumtion av soja”. Normalt för vem? Den köttätande genomsnittssvensken äter soja i form av sås till sushin och några stänk i en gryta då och då, medan vegetarianer och veganer äter betydligt mer i form av tofu, tofubaserade pålägg och gröna bönor. Japaner äter ännu mer sojabaserad föda men får också i sig mer jod genom att äta alger. Frågan kvarstår, vad är normalkonsumtion?

Så, vi passade frågan vidare till Anki.

Anki, vad innebär normalkonsumtion av soja?

– Vad ”normalkonsumtion” beror på vem man pratar om. Det jag (Anki) menar här är en konsumtion av soja som inte är överdriven – pratar vi om soja som livsmedel och inte kosttillskott i extrema mängder, så går den konsumtionen inom ramen för vad vi kan betrakta som normalt ur ett fysiologiskt perspektiv.

Innebär det alltså att man kan vara vegan, ersätta yoghurt med sojaghurt och kött med tofu varje dag och ändå vara på den “säkra sidan”?

– Med avseende på fytoöstrogenerna och för friska människor, ja.

Här kan du läsa del 1 och 2 i vår följetong om soja:

https://foodpharmacy.se/2017/06/soja-del-2/

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

Food Pharmacy
Översikt

Vi använder kakor (cookies) för att kunna erbjuda dig bästa möjliga användarupplevelse på foodpharmacy.se. Kakorna lagras i din webbläsare och används för funktioner som att känna igen dig när då återvänder till siten samt hjälper vårt team förstå vilka funktioner och innehållstyper som är mest intressanta för dig och alla andra användare.

0

Tillagd i varukorgen

Inga produkter i varukorgen.