Läsarfråga: Vad är normalkonsumtion av soja? – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Läsarfråga: Vad är normalkonsumtion av soja?

I måndags publicerade vi del 2 i vår följetong av soja, och fick en mycket intressant följdfråga av en läsare som undrade angående definitionen “normalkonsumtion av soja”. Normalt för vem? Den köttätande genomsnittssvensken äter soja i form av sås till sushin och några stänk i en gryta då och då, medan vegetarianer och veganer äter betydligt mer i form av tofu, tofubaserade pålägg och gröna bönor. Japaner äter ännu mer sojabaserad föda men får också i sig mer jod genom att äta alger. Frågan kvarstår, vad är normalkonsumtion?

Så, vi passade frågan vidare till Anki.

Anki, vad innebär normalkonsumtion av soja?

– Vad ”normalkonsumtion” beror på vem man pratar om. Det jag (Anki) menar här är en konsumtion av soja som inte är överdriven – pratar vi om soja som livsmedel och inte kosttillskott i extrema mängder, så går den konsumtionen inom ramen för vad vi kan betrakta som normalt ur ett fysiologiskt perspektiv.

Innebär det alltså att man kan vara vegan, ersätta yoghurt med sojaghurt och kött med tofu varje dag och ändå vara på den “säkra sidan”?

– Med avseende på fytoöstrogenerna och för friska människor, ja.

Här kan du läsa del 1 och 2 i vår följetong om soja:

https://foodpharmacy.se/2017/06/soja-del-2/

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Anna Rask skriver:

  Vill inte ha denna kommentar publicerad. Men jag undrade också över normalkonsumtionen, men då för oss som äter Levaxin. Anki hänvisar ju hela tiden till “friska människor”.
  Kan jag äta tofu o gröna sojabönor överhuvudtaget? Eller en till två gånger i veckan åtminstone?
  Ni får gärna passa denna följdfråga till Anki,

 2. Anne-Britt skriver:

  TACK tjejer! Underbart att få svar!

 3. fytoöstrogenerna i soja kan påverka hornonbalansen trots normalkonsumtion. en dl sojamjölk per dag ger mig personligen kraftig pms och endo-skov. min mor hade nytta av soja i klimakteriet så visst påverkar det, även friska människor. det finns betydligt bättre livsmedel än soja för fertila kvinnor och män.

  endon började jag märka av efter ett par år som vegan. misstänker att sojan bidragit till det, något jag aldrig åt som köttätare.

 4. Cecilia skriver:

  En Japansk studie på PubMed (länk nedan) där 37 friska människor fick äta 30 g soyabönor per dag i 3 månader ledde till att hälften av patienterna fick nedsatt metabolism (med symptom som trötthet och förstoppning) och synlig goiter (förstorad sköldkörtel).

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1868922

  Citat från studien: “These findings suggested that excessive soybean ingestion for a certain duration might suppress thyroid function and cause goiters in healthy people, especially elderly subjects.” (thyroid=sköldkörtel)

  Då det uppenbarligen finns de som upplever besvär av mindre mängder soja, tycker jag att även studier som denna borde komma fram i ljuset.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.