Vegansk sill. – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Vegansk sill.

fav

Grattis alla veganer – på midsommar slår vi på stort och lägger in en superkrämig vegansk sill på bland annat aubergine, hemmagjord majonnäs, mynta, fänkålsfrön, citron och persilja.

Det här är förresten inte första midsommarhelgen som vi har som ambition att lägga in egen vegansk sill. Däremot är det första midsommarhelgen som vi faktiskt gör det. Och i stället för sill har vi aubergine. Okej, vi fattar – du tycker auberginesill låter jättekonstigt? Vi också, och det är därför vi ska prova.

Auberginesill
(2 burkar)

2 auberginer
2 dl havre fraîche
1 dl osötad sojadryck
1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
2 dl mild kallpressad rapsolja
1 dl färsk bladpersilja
1 dl färsk mynta
2 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 msk fänkålsfrön
zest från 1 ekologisk citron + 1 msk färskpressad juice
2 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar

Skala och skär auberginerna i centimetertjocka stavar, dela varje längd i lagom stora ”sillbitar”. Ånga dem i 5 minuter (så här gör du det), bitarna ska vara mjuka men fortfarande ha kvar lite tuggmotstånd. Skölj av med kallt vatten och låt rinna av väl.

Majonnäsen gör du överraskande enkelt genom att mixa ihop sojadryck, senap och äppelcidervinäger. Tillsätt sedan oljan i stråle medan du fortsätter att mixa till en tjock majonnäs.

Finhacka örterna. Strimla salladslöken fint. Finhacka vitlöken. Mortla fänkålsfröna. Blanda samman alla ingredienser till såsen. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt lite mer citron. Blanda ner auberginebitarna. Fördela i två väl rengjorda glasburkar och ställ svalt i kylskåp i ett dygn innan servering.

Jo förresten, detta är inte vårt recept utan Therese Elgquists. Du vet Therese ”The green new salad” Elgquist, som har hjälpt oss med vår kokbok. Hon som har gjort den här underbara boken. Vi bad henne om ett enkelt recept på auberginesill och i vanlig ordning överlevererade hon. Jaja, vissa människor har visst fått allt.

Havre fraîche?
Jo alltså, tyvärr är det ganska ont om bra växtbaserad crème fraîche. Oatlys havre fraîche har inte heller optimal ingredienslista (en läsare gjorde oss uppmärksamma på att den innehåller ekologisk palmolja) men till skillnad från många andra alternativ så innehåller den inte citronsyra. Vi hann inte prova runt den här gången pga midsommarafton i övermorgon, men om du hittar något bra alternativ så får du gärna höra av dig! Eller testa med bara den hemmagjorda majonnäsen, kanske?

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Print

Vegansk sill.

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 2 burkar 1x
Scale

Ingredienser

2 auberginer

2 dl havre fraîche

1 dl osötad sojadryck

1 msk dijonsenap

1 msk äppelcidervinäger

2 dl mild kallpressad rapsolja

1 dl färsk bladpersilja

1 dl färsk mynta

2 salladslökar

1 vitlöksklyfta

1 msk fänkålsfrön

1 ekologisk citron, zest

1 msk färskpressad citronjuice

2 krm salt

1 krm nymalen svartpeppar

Instruktioner

Skala och skär auberginerna i centimetertjocka stavar, dela varje längd i lagom stora ”sillbitar”. Ånga dem i 5 minuter (så här gör du det), bitarna ska vara mjuka men fortfarande ha kvar lite tuggmotstånd. Skölj av med kallt vatten och låt rinna av väl.

Majonnäsen gör du överraskande enkelt genom att mixa ihop sojadryck, senap och äppelcidervinäger. Tillsätt sedan oljan i stråle medan du fortsätter att mixa till en tjock majonnäs.

Finhacka örterna. Strimla salladslöken fint. Finhacka vitlöken. Mortla fänkålsfröna. Blanda samman alla ingredienser till såsen. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt lite mer citron. Blanda ner auberginebitarna. Fördela i två väl rengjorda glasburkar och ställ svalt i kylskåp i ett dygn innan servering.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.