Är näringsjägare framtiden? – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Är näringsjägare framtiden?

Ligger i hängmattan och läser en spännande artikel om att Kanada håller på att ändra sina kostråd. Och det verkar faktiskt inte sämre än att de nya kostråden har fokus på att människor ska få i sig mer näring!

En av det vanligaste frågor vi får av våra läsare är hur vi tänker när vi äter, vad väljer vi bort och vad äter vi mer av? Vårt enklaste svar är att vi är näringsjägare, vilket helt enkelt innebär att vi försöker sätta ihop varje måltid med så många näringsrika ingredienser som vi bara kan. Kanske är det därför som vi spärrar upp ögonen lite extra när vi läser att man nu tagit fram en rad kriterier i Kanada som de nya kostråden ska grunda sig på, och att man kommit fram till att det viktigaste av allt är att människor ska få i sig mer näring bland annat genom en mer växtbaserad kost där även fler proteiner ska komma från växtriket såsom linser, bönor nötter och tofu. Så bra ju!

Men, kanske du undrar, har inte näringsrik kost alltid varit i fokus för de allmänna kostråden? Nja, de första kostråden kom på 1940-talet och då såg omvärlden lite annorlunda ut. På den tiden var det viktigt att länderna kunde säkra upp att det fanns tillräcklig tillgång på mat till befolkningen, samtidigt som man ville skydda inhemska industrier som t ex mjölk- och köttbönder. En direkt konsekvens av detta är till exempel rådet att vuxna i Kanada bör dricka “2 cups mjölk” per dag. Med dagens forskning i ryggen är ett sådant kostråd naturligtvis inte försvarbart längre.

Så, när kommer svenska Livsmedelsverket att börja förespråka en växtbaserad kost? Vi tänker att vi måste ringa och fråga dem. Fast först måste vi bara ta oss ur hängmattan, vilket ju som bekant kan ta sin lilla tid.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Therese skriver:

  Hej på er!
  Detta handlar inte om ovan skrivna text, men jag bara måste dela med mig till någon som förstår min lycka.
  Idag gjorde jag min första ‘Kebnekaise’!!!!!!!
  Trodde Aldrig jag skulle lyckas med detta! Tyckte det lät helt absurt när jag först läste om det, då det jag i hela mitt liv lyckats prestera är ca 3 st stenhårda i kikärts-storlek, varannan dag.
  Men idag, vilken glädje!
  Tack Lina, Mia och Stig

  1. Food Pharmacy skriver:

   Alltså, nu sitter vi här med varsitt leende på läpparna! Tack själv för kul kommentar!

 2. Har gjort min første Kebnekaize smoothie idag. Den er vældigt god.
  Troede jeg ville mangle søde men den er god????????
  Venter nu på resultat ????????

  1. Food Pharmacy skriver:

   Haha, toppen!

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.