Blåbärspaj, trumpeter och fanfarer! – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Blåbärspaj, trumpeter och fanfarer!

fav

I dag äter vi blåbärspaj och firar att vår kokbok äntligen finns i bokhandeln! Vi har inte hunnit förbi Akademiebokhandeln än pga jobb, barn, fix och trix, men ska försöka hinna med en snabbis i eftermiddag. Det är en väldigt speciell känsla att se boken på plats första gången och det känns smått svindlande att den äntligen är klar. Och extra kul är det förstås att den gör sig så fint bredvid vår första bok. Som Piff och Puff – precis som vi hade hoppats på.

Men nog om våra känslor. Nu är det dags att bjuda på ett recept på en helt magisk blåbärspaj som bokens formgivare, världens bästa Anna, tipsade oss om i helgen. Receptet kommer ursprungligen härifrån.

Blåbärspaj att fira med
(1 paj)

Pajdeg:
2,5 dl (200 g) blötlagda cashewnötter
2,5 dl (100 g) kokosflingor
4 färska dadlar
1 nypa salt

Blåbärssmet:
1 paket frysta (tinade) blåbär
1 st äpple
5 färska dadlar
saften från 1/2 citron
1 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk fiberhusk

Blötlägg nötterna i cirka 1 timme. Mixa ingredienserna till pajdegen och tryck ut den på bakplåtspapper i en bröd- eller pajform. Mixa ingredienserna till fyllningen och täck botten. Låt stå i kylen cirka en halvtimme före servering.

blåbärspaj

Men det var då värst vad svår pajen var att fotografera. Den ser ju nästan svart ut på bild. Gör den sig kanske bättre i vardagsrumsmiljö? Värt ett försök.

blåbärspaj

Nähäpp, det blev ju inte ett dugg bättre. Men du är ju smart så du förstår ju vad som väntar dig – en nötig botten med magisk blåbärsfyllning som, tack vare fiberhusken, blir precis lagom fast. Mums!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här

Print

Blåbärspaj att fira med

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 paj 1x
Scale

Ingredienser

Pajdeg:

200 g blötlagda cashewnötter

100 g kokosflingor

4 färska dadlar

1 nypa salt

Blåbärssmet:

1 paket frysta (tinade) blåbär

1 st äpple

5 färska dadlar saften från

1/2 citron

1 tsk vaniljpulver

1 1/2 msk fiberhusk

Instruktioner

Blötlägg nötterna i cirka 1 timme. Mixa ingredienserna till pajdegen och tryck ut den på bakplåtspapper i en bröd- eller pajform. Mixa ingredienserna till fyllningen och täck botten. Låt stå i kylen cirka en halvtimme före servering.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Hej!
    Vad menas med 1 paket blåbär? Hur mycket är det?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tror det motsvarar cirka 220 gram om vi inte minns fel. Drygt 200 gram iaf!

  2. Marita Borg skriver:

    Köpte er kokbok igår och blev så himla besviken. Nästan alla recept var med nötter. Så nötallergiker glöm denna bok.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Åh nej, vad trist! Bläddra gärna igen för det finns mängder av recept i boken som inte innehåller nötter och av de recept som innehåller nötter så kan du i jättemånga av fallen skippa dom! Vi skriver ju i boken att vi uppmuntrar till improvisation, och detta är väl ett utmärkt tillfälle! Hör gärna av dig här igen eller på info@foodpharmacy.se om du behöver hjälp med något specifikt recept så hjälper vi dig mer än gärna. Du ska inte behöva känna dig besviken!

  3. 1 Paket blåbär? Hur mycket är i 1 paket?

    Tack på förhand!

    Ulrika

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tror det motsvarar cirka 220 gram om vi inte minns fel. Drygt 200 gram iaf!

  4. Elisabet Alvemo skriver:

    Heter den nya boken detsamma som den första? Hälsning Elisabet

    1. Food Pharmacy skriver:

      Inte riktigt men nästan. Den första heter “Food Pharmacy – En berättelse om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat” och den andra heter rätt och slätt “Food Pharmacy – Kokboken”.

  5. Marianne skriver:

    Hej.
    Först vill jag bara säga att era böcker är helt fantastiska. Många av recepten innehåller avocado, då jag är allergisk mot det så undrar jag om någon kan tipsa om ett lika nyttigt alternativ?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hm, banan kanske? Ger också en krämig konsistens men smakar förstås helt annorlunda. Vi använder ju avokado ofta ist för yoghurt, så växtbaserad yoghurt kanske? Lycka till!

  6. Jättekul att det äntligen är dags! 😀
    Men – hade jag vetat att jag skulle kunna åka och köpa den innan den kom i brevlådan så hade jag inte förhandsbeställt den… 🙁

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hm, verkar som att de flesta fick hem den i går? Ledsen för detta men det är Adlibris som sköter försäljningen och tyvärr inget vi har insyn i alls (dock är det mycket billigare på Adlibris så det kanske iaf kan vara lite plåster på såren?). Hoppas du fått den nu iaf och att du tycker om den!

  7. Isabell skriver:

    Hej,

    Har läst er blogg länge och idag beställde jag hem böckerna så är supertaggad på att testa massa nya recept. Undrar om kan rekommendera några speciella köksredskap, tänker främst på mixer, funderarar på en kitchenaid. Vad använder ni?

    Med vänlig hälsning, Isabell

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ja, vår mixer är vårt livs bästa investering. Kanske har hänt jättemycket på Kitchen Aid-fronten men senast vi hade den så motsvarade den inte alls våra förväntningar. Värstingarna i klassen heter Vitamix och Blendtec (sistnämnda finns på bl a Cervera) – kostar en halv förmögenhet men har gått varm hos oss minst två gånger om dagen de senaste fem åren och underlättat våra liv något enormt!

  8. Hej!
    Kan man byta ut nötterna mot något annat? Min son är så allergisk att vi inte ens bör ha nötter hemma

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hm, är han allergisk även mot mandlar?

  9. Egologiskt.nu skriver:

    Lät verkligen supergott! Måste testas! 😀 och grattis till boken 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack snälla – känns så bra att den äntligen är på plats!

  10. Johanna skriver:

    Nu har jag beställt boken. Ska bli späääääänande att bläddra i den. Å gott! 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ååååååh så kul!

  11. Louise Öberg skriver:

    Hej, jag vill gärna pajen men klarar inte av smaken av kokos. Har ni tips på vad jag kan använda istället?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tror faktiskt att du borde kunna skippa kokosen, den är nog där minsta lika mycket för konsistensen och “chrunchet” som av smaken. Hm, se upp bara så att smeten inte blir för kladdig. Du får prova dig fram, lycka till!

  12. Pernilla skriver:

    Jag är allergisk mot cashew, och undrar om någon vet om det går bra att använda mandlar istället?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Det borde gå hur bra som helst, mums!

  13. Vad kul, jag har alla ingredienser hemma. Måste nog testa ikväll.

    Jag hoppas att era böcker kommer i fler syskonversioner. “Food Pharmacy Livsstilen”, “Food Pharmacy Träningen” och “Food Pharmacy Sömnen”. Det vore intressant med recept som har olika syften.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Jättjättejätteebra input! Och du är vääädligt nära sanningen – i skrivande stund filar vi faktiskt på embryot till ytterligare ett syskon.:)

  14. Pernilla, min sambo är allergisk mot baljväxter och jag byter ut alla typer av nötter mot mandel (som han kan äta) eller solrosfrön, brukar funka finfint!

  15. Susanna skriver:

    Fick eran bok igår i brevlådan! Så himla fin bok för det första och så himla många goda recept!
    Ni är bäst!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack snälla!!!

  16. Fick min förbeställda bok i veckan och sträckläste den som en superspännande sommardeckare.

    Tack för att ni har gjort en så bra och viktig bok men i så lättläst och roligt format. Jag har två autoimmuna sjukdomar och märker STOR skillnad i mitt mående av att äta bättre.

    Gillar också att ni förespråkar mänskligt förhållandesätt till råden och att bokens fulla fokus verkar uppmana till att vi ska bli snygga och fräscha på insidan och inte en enda kommentar om något midjemått eller dyl. Applåder från mig till er fina bok! Tack!

  17. Linda Karlsson skriver:

    Hej!

    Har blivit bjuden på denna paj och älskande den! Men nu tänkte jag laga den själv, en liten fråga bara.. Hur många portioner är detta receptet till? Ungefär? 😅

    Tack för fantastiska böcker och underbar inspiration!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.