Kladdkaka med dadlar - Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Kladdkaka med dadlar som får dig att vilja slänga alla andra recept på kladdkaka

fav

Vi gillar ju som bekant att snacka men i dag tänkte vi att bilderna får tala för sig själva. Varsågod, en stilstudie i det bästa vi vet: kladdkaka med dadlar.

Print

Kladdkaka med dadlar

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 kaka 1x
Scale

Ingredienser

2 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl riven kokos

10 färska dadlar

5 msk kakao

1/2 dl smält kokosolja

3 ägg

1 nypa havssalt

Instruktioner

Smörj en form med kokosolja. Mixa dadlarna med kokosen. Blanda i resten av de torra ingredienserna och mixa igen. I med kokosoljan och äggen och mixa en sista gång.

Häll över smeten i en form och in i ugnen på strax över 100 grader. Vår vän som bjöd oss på kakan hade ugnen på 175 grader i EXAKT 10 minuter, men om du vill göra kakan ännu nyttigare så sänker du temperaturen på ugnen några snäpp och har lite mer tålamod. Bättre dock att du tar ut den lite “för tidigt” än lite försent, eftersom det är kladdet vi vill åt. Låt svalna i kylen och ät med färska bär.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här

Dela

Kommentarer

  1. Låter fantastiskt gott! Hur många portioner beräknas kladdkakan räcka till?

  2. Monica Rönn skriver:

    Hej,
    Har någon tips på vad jag kan ersätta äggen med för att få den vegansk?

    1. chiafrön + vatten och låt stå så kan du använda som ägg. 1 msk chiafrön och 3 msk ersätter 1 ägg. Bara blanda ihop och vänta i ca fem minuter tills det tjocknar

  3. Hur länge i strax över 100 grader då??

    1. I vår ugn blev den perfekt efter 20 min.

  4. Önskar en perfekt kladdkaka utan animalier. Sitter ni inne med något recept?
    Tack för en toppen blogg, älskar den!!

  5. Ser ut att vara en kopia av fantastiska Fyscoachens underbara recept. Kul. Har använt det i flera år.

  6. Är färska dadlae bättr ur hälsosynpunkt än torkade? Hur många om en tar torkade dadlar?

  7. Erik Hedberg skriver:

    Hur kommer det sig att kakan blir nyttigare när tempen är 100 grader?

  8. Jag gjorde den här kladdkakan ikväll, jäklar vad god! Tack för receptet. Jag satte den i ugnen på 100 grader (varmluft) i 20 minuter och den blev perfekt ????
    Vi kommer definitivt att göra den här snart igen!

  9. Josefine skriver:

    Josefin: jag skulle bytt ut äggen mot så kallade chia-ägg för att göra kakan vegansk. 🙂

  10. Hur stor form använder ni?

  11. Mums! En väldigt snarlik variant (i den är det även lite honung och vaniljpulver) finns på en annan blogg och heter då “den bästa kladdkakan någonsin” vilket hela vår familj håller med om! ????

  12. Hur många minuter om man har ugnen på 100 grader?

  13. Halloj! Hittade bloggen igår efter ha sträcklyssnat på boken. Så underbar! Har tipsat alla jag mött om boken det senaste dygnet xD

    Jag ska köpa en blender/mixer/hushållsassitsent för jag har insett att en bra sådan lär krävas för att snabbt och lätt kunna laga vettig mat.

    Skulle ni inte kunna skriva lite vad man kan tänka på när man ska köpa ett sådant verktyg. Sökte i er blogg och insåg att ni hade en för 6500kr. Finns det något billigare alternativ måtro? Vilket verktyg ska man satsa på i förstahand för jag lär inte ha råd att köpa allt :O

    Vore väldigt intressant att läsa om.

    Tack ännu en gång för en grym bok <3

  14. Tror ni den går att tillaga i crockpoten? Isåfall hur länge?

  15. Camomilla skriver:

    Josefin: Det finns ett recept på en raw vegansk “kärleksmums” på kurera.se Himmelskt god!

    Tack foodpharmacy för en fantastisk bra blogg och böcker!

  16. Så fort jag såg bilden va jag tvungen att ställa mig och baka???? skålarna blev ordentligt urslickade ???? nu väntar jag bara på att den ska bli klar i ugnen ????

  17. 6-åringen ( som älskar godis över allt annat) fick smaka och sa: Det här var det godaste jag ätit, det vill jag ha istället för godis nästa lördag. Tack! Nu kanske det kan bli lite ordning på hennes bakterier också:)

  18. Om man är allergisk mot mandel och andra nötter, har ni då något tips vad man kan byta ut mandelmjölet mot?

  19. Håller med Josefin! Går det att ersätta äggen på något vänster?

  20. Maria Randal skriver:

    I pannkakor går det i alla fall att ersätta ägg med sojamjöl, 1 msk sojamjöl per ägg, men vet inte hur det blir här

  21. Hej Jenny och Josefin!
    Jag skulle prova att ersätta äggen med så kallade chia-ägg. 1msk chiafrön + 3msk vatten motsvarar 1 ägg.

  22. Hej och jag undrar om kokosoljan (faktiskt rent genrellt I alla recept) ska smaka koks eller vara smaklös?

  23. Jag har hört att man kan ersätta ägg med kikärtsspad. Vet inte om det funkar i alla lägen, men googla!

  24. Tiden saknas för 100 *c????

    1. Food Pharmacy skriver:

      Som sagt inte testat, men en läsare skrev att “strax över 20 minuter” blev helt perfekt!

  25. Smaklös kokosolja eller med smak – vad blir godast ni som har testat?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Satsa på den med smak – den är nyttigare!

  26. Är allergisk mot mandlar – går det att byta mandelmjölet mot kokosmjöl eller hasselnötsmjöl?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Inte provat men det funkar bergis!

  27. Anders Thorslund skriver:

    Dåligt recept. Det förstår väl vem som helst att man inte kan ha en tesked bakpulver i en kladdkaka som skall gå på låg värme. Äggen gör ju sitt? Det blir en torr fluffkudde på nolltid.

    Näe, dra ner på bakpulver och kör på 175 grader i ett par minuter så att det karamelliseras lite.
    Skall man äta rawfood så behöver man inte äta choklad från ugnen..

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ja, torr blev den i vart fall inte. Och 175 grader och karamellisering undviker vi gärna.

  28. Anna-Karin skriver:

    Är det någon som testat att frysa den? Hur länge kan man spara den i kylen? Tänker om man vill förbereda lite.

  29. God men jag tog 4 msk kakao och tyckte detta blev alldeles för mycket egentligen. Sen gick det inte att mixa dadlarna innan jag haft i ägg o kokosolja. De var liksom för hårda 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Låter som att du inte använt färska dadlar. Personligen kan vi inte få nog av kakao och tycker att 5 msk är alldeles perfekt!

  30. Jag bytte mandelmjölet mot kokosmjöl men den blev snustorr. Redan innan ugnen var “smeten” torr och tjock. Påverkar mjölet så mycket? Eller vad gör jag för fel? Hur stor form har ni för ovan sats?

  31. Mitt barn får inte äta kokos så jag brukar byta kokosoljan mot kakaosmör (finns raw) vilket funkar bra när det är “chokladiga” recept. Har dock inte hittat ngn bra ersättning för riven kokos. Har ni några tips på vad man kan använda istället?

  32. Josefin & Rebecca: generellt brukar det funka utmärkt med chia-ägg (1 ägg=1 msk chiafrön + 3 msk vatten) i kladdkaka. Har inte provat just detta recept ännu men snart så ???? Ruth – hur gick det att byta ut mandelmjölet?

  33. Sanna Olsson skriver:

    Vilket recept – det här får jag inte missa! 🙂

  34. Jag bytte ut mandelmjölet mot kokosmjöl men det blev bara en torr kaka, vet inte vad jag gjort för fel, (Det blev inte en rinnig smet). Köpte soft dadels på fruktavdelningen, visst är det de färska? De var bruna och låg i en ask, dock ej kylda… Någon som har något tips?

    1. Linda skriver:

      Man kan inte byta ut Mandelmjöl rakt av mot kokosmjöl. Ca 1/3 kokosmjöl jämfört med mandelmjöl brukar vara lagom.

  35. Emelie,
    Om man ska använda kokosmjöl istället för mandelmjöl, så måste man ta mycket mindre volym. Detta är för att kokosmjölet suger åt sig mer vätska. Så det går inte att ersätta med kokosmjöl rakt av, därför kakan blev torr.

  36. Therese skriver:

    Emelie – Kokosmjöl tar upp mer vätska än mandelmjöl, så det borde hjälpa att minska på mängden.

  37. Nu har jag gjort kakan två gånger den här veckan, med små modifikationer, och första gången blev den AMAZING, bästa kakan ever! Då bytte jag ut mjölet mot sojamjöl och använda 1 tsk bikarbonat istället för bakpulver. PImpade med några msk hackade valnötter också. Inspirerades även av andra kommentarer och la till 1 tsk vaniljsocker och 1 msk honung. SEn mixade jag allting en enda gång tillsammans också eftersom jag var lat…10 min exakt, och inte en sekund mer i 175 grader och hur kladdig, nästan som choklad mousse som helst. Försökte repetera dagen efter men då fanns bara bakpulver, och ingen stavmixer så alla dadlar blev inte helt mixade, samt att formen var lite för stor så att kakan blev tunnare. Resulterade i lika god smak men tyvärr helt “fel” konsistens, pga dadlarna och att den blev lite torr när formen var större. Men den gick ner ändå 🙂

  38. Den går alldeles utmärkt att frysa. Förstår inte frågan om hur länge man kan ha den i kylen…den går ju åt direkt! MEN om man nu vill förbereda, kan man nog ha den upp till en vecka i kylen, tror jag.

  39. Är det 1/2 dl olja innan den är smält eller efter?

  40. @Emelie: Jag är absolut inget proffs men har bakat en hel del med nötmjöl och det går dessvärre inte byta 1-1 mellan mandelmjöl och kokosmjöl. Kokosmjölet suger betydligt mer vätska (därav att din kaka blev torr). Nu vet jag ju inte varför du ville byta till just kokosmjöl men jag skulle rekommendera att byta till typ hasselnötsmjöl istället 🙂

    Gällande dadlarna låter det som att du har hittat helt rätt!

  41. Cecilia skriver:

    Har en väldigt skeptisk 10 årig godisråtta hemma som klagar på att jag “förstör” allt gott genom att ändra i klassiska recept. Intressant nog försvann kakan rasande fort med två omtag dessutom! 😀

  42. Mathilda skriver:

    Ägg går att byta ut mot kikärtsspa, funkar för vanlig kladdkaka iallafall 🙂

  43. Josefin och Rebecca – ägg går att ersätta med kikärtsspad. Ni kommer inte märka någon skillnad smakmässigt. 1 ägg = 3 msk kikärtsspad.

    Är man dock allergisk mot baljväxter så bör man kanske undvika kikärtsspad… (jag är osäker)

  44. Emelie: Kokosmjöl suger upp mycket mer fukt än mandelmjöl, så att ersätta rakt av funkar inte så bra. Om jag minns rätt så blir det bäst om man istället använder 1/3 av mängden mandelmjöl när man ersätter med kokosmjöl. Annars kan du testa att köra solrosfrön eller pumpafrön i en matberedare/mixer så att det blir ett mjöl och använda det precis som du skulle använda mandelmjölet.

  45. Emelie ..jag lamm inte allt om kokosmjöl men de ggr jag bakat glutenfritt vet jag ay det inte är bara att byta ut manselmjöl rakt av mot tex just kokosmjöl. .. de har helt olika egenskaper. Hasselnötsmjöl är troligen mer likt mandelmjöl isf.

  46. Emelie ..jag kan inte allt om kokosmjöl men de ggr jag bakat glutenfritt vet jag att det inte är bara att byta ut mandelmjöl rakt av mot tex just kokosmjöl. .. de har helt olika egenskaper. Hasselnötsmjöl är troligen mer likt mandelmjöl isf.

  47. Amanda Holmgren skriver:

    Hej!
    Funkar det med vanligt mjöl? 🙂

    1. Angelica skriver:

      Hej!
      Amanda Holmgren, det funkade jättebra med vanligt mjöl. Körde den på 175 grader i ca 10min, skulle nog ta ut den tidigare.
      Blev också supergod dagen efter när den stått i kylskåpet ett tag.
      Vi är en familj som håller barnen och oss själva borta från socker, så tänkte prova att göra den med smör också, bara för att se om det passar bättre till vetemjölet.
      Tack för många fantastiska recept ????
      //Angelica

  48. Helena Rimfors skriver:

    Gud! Det vattnas i munnen! Men byter gärna ut mandelmjölet mot ett mjöl som produceras på ett miljömässigt mer hållbart sätt. Kommer nog att prova med bovetemjöl eller det helkornsmalda från grannbyn. Inspirerande att lyssna på er i P1 meny 🙂

  49. Jag mixade 2 dl neutrala cashewnötter till ett mjöl, Blev super. Jag körde den på 175 i 10 min. Den var inte kladdig med ändå helt underbar! Till och med godisgrisar gillade!

  50. Vad kan man ersätta riven kokos och kokosolja med? Min sambo är allergisk mot det tyvärr.

  51. Superhärlig!! Riktig höjdare som uppskattades av barnen (och mig)
    Även smeten är ju magisk – perfekt att dra på glass eller pannkakor istället för tex nutella.

  52. Cecilia skriver:

    Hör finns en bra omvandlingstabell om man vill byta ut ex mandelmjöl.

    https://www.google.se/amp/s/www.lchfarkivet.se/byta-ut-mandelmjol-eller-kokosmjol-omvandlingstabell/amp/

    Har dock inte hunnit testa denna kladdkaka med ersättningsmjöl ännu ????

  53. Så god och så lätt att göra.

  54. Katinkas Kitchen skriver:

    Det här låter ju helt fantastisk gott!!! Jag gör en extratryfflig chokladkaka, men den har ju socker i – jag måste pröva det här receptet! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

  55. Kajsa skriver:

    Väldig god med tinade hallon till, perfekta kombon ❤️

  56. Pilla skriver:

    Hur lång tid i ugnen har ju med storlek på form att göra.. Så, vad har ni använt för storlek??

    1. Food Pharmacy skriver:

      En “vanlig” rund form med löstagbar botten. Tyvärr på semester nu så har inte möjlighet att mäta …

  57. Simon skriver:

    Ja, det bakverket kunde ju inte haft ett äckligare namn iaf.

  58. Jag ökande mängden mandelmjöl till 2,5 dl och bytte ut kakaon mot 2 påsar saffran och fix den GODASTE och saftigaste saffranskladdkakan någonsin!

  59. Vad gjorde jag för fel?
    Kakan blev inte särskilt söt utan smakade mest bitter mörk choklad. Inte blev den kladdig heller trots att jag tog ut den innan 10 minuter ens hade gått.
    Och sista frågan, varför behöver man tillsätta bakpulver i en kladdkaka?

    1. Julia Axelsson skriver:

      Ajdå, vad tråkigt att höra Jennie! Kanske kan du testa med lite fler dadlar? Och har du en bra ugn, sänk värmen en aning!

  60. Godaste kladdkakan utan någon konkurrens!

  61. Låter gott, ska prova ikväll!
    Förstår inte en del tykiga kommentarer här, ni vet vilka ni är.
    Finns det inte någon annan sida ni kan sitta och klaga på? Här försöker vi vara nyttiga, ge varandra tips på ett trevligt sätt.
    Om man inte tycker om titeln på ett recept, te.x, måste man skriva det, byta sida för tusan och kom på dina egna recept, försök få en bok publicerad.
    Bra jobbat food pharmacy!

  62. Marianne Khoso skriver:

    Ska göra denna kladdkaka med lakritspulver till barnbarnet. Är det någon som gjort det ? Hur smakade det och hur mycket lakritspulver tog ni med?

  63. Bytte ut mandelmjöl mot teffmjöl, funkade utmärkt.

  64. Maria skriver:

    Hej!
    Älskar era recept!
    Har dock generellt svårt att lyckas med gräddningen vid låga temperaturer, det blir aldrig klart och så även med denna kaka – bara smet vid 100 grader. Höjde till 175 o då blev den torr.
    Fastnade också otroligt mycket i formen, så bröa den ordentligt.

  65. Hur kan den bli nyttigare av en lägre temperatur haha…

    1. Food Pharmacy skriver:

      Jodå, till exempel så bevaras mer näring i råvarorna när mat tillagas vid lägre temperatur.

  66. Dadlar i sockerhänseende , hur gör jag jämförelse med socker/ hur söt blir kakan ,nån som vet det ?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.