Recept

Post image

Kladdkakan som får dig att vilja slänga alla andra recept på kladdkaka.

Vi gillar ju som bekant att snacka men i dag tänkte vi att bilderna får tala för sig själva. Varsågod, en stilstudie i det bästa vi vet: kladdkaka.

Tarmflorans kladdkaka
(tråkigt nog bara 1)

2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl riven kokos
10 färska dadlar
5 msk kakao
1/2 dl smält kokosolja
3 ägg
1 nypa havssalt

Smörj en form med kokosolja. Mixa dadlarna med kokosen. Blanda i resten av de torra ingredienserna och mixa igen. I med kokosoljan och äggen och mixa en sista gång.

Häll över smeten i en form och in i ugnen på strax över 100 grader. Vår vän som bjöd oss på kakan hade ugnen på 175 grader i EXAKT 10 minuter, men om du vill göra kakan ännu nyttigare så sänker du temperaturen på ugnen några snäpp och har lite mer tålamod. Bättre dock att du tar ut den lite ”för tidigt” än lite försent, eftersom det är kladdet vi vill åt.

Låt svalna i kylen och ät med färska bär.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här. Och köp professor Bengmarks synbiotika här.

Dela

Kommentarer

  1. Hur länge i strax över 100 grader då??

  2. Önskar en perfekt kladdkaka utan animalier. Sitter ni inne med något recept?
    Tack för en toppen blogg, älskar den!!

  3. Mums! En väldigt snarlik variant (i den är det även lite honung och vaniljpulver) finns på en annan blogg och heter då ”den bästa kladdkakan någonsin” vilket hela vår familj håller med om! 😀

  4. Håller med Josefin! Går det att ersätta äggen på något vänster?

  5. Tiden saknas för 100 *c😊

    1. Food Pharmacy skriver:

      Som sagt inte testat, men en läsare skrev att ”strax över 20 minuter” blev helt perfekt!

  6. Smaklös kokosolja eller med smak – vad blir godast ni som har testat?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Satsa på den med smak – den är nyttigare!

  7. Är allergisk mot mandlar – går det att byta mandelmjölet mot kokosmjöl eller hasselnötsmjöl?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Inte provat men det funkar bergis!

  8. Anders Thorslund skriver:

    Dåligt recept. Det förstår väl vem som helst att man inte kan ha en tesked bakpulver i en kladdkaka som skall gå på låg värme. Äggen gör ju sitt? Det blir en torr fluffkudde på nolltid.

    Näe, dra ner på bakpulver och kör på 175 grader i ett par minuter så att det karamelliseras lite.
    Skall man äta rawfood så behöver man inte äta choklad från ugnen..

    1. Food Pharmacy skriver:

      Ja, torr blev den i vart fall inte. Och 175 grader och karamellisering undviker vi gärna.

  9. Anna-Karin skriver:

    Är det någon som testat att frysa den? Hur länge kan man spara den i kylen? Tänker om man vill förbereda lite.

  10. God men jag tog 4 msk kakao och tyckte detta blev alldeles för mycket egentligen. Sen gick det inte att mixa dadlarna innan jag haft i ägg o kokosolja. De var liksom för hårda 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Låter som att du inte använt färska dadlar. Personligen kan vi inte få nog av kakao och tycker att 5 msk är alldeles perfekt!

  11. Josefin & Rebecca: generellt brukar det funka utmärkt med chia-ägg (1 ägg=1 msk chiafrön + 3 msk vatten) i kladdkaka. Har inte provat just detta recept ännu men snart så 😊 Ruth – hur gick det att byta ut mandelmjölet?

  12. Sanna Olsson skriver:

    Vilket recept – det här får jag inte missa! 🙂

  13. Jag bytte ut mandelmjölet mot kokosmjöl men det blev bara en torr kaka, vet inte vad jag gjort för fel, (Det blev inte en rinnig smet). Köpte soft dadels på fruktavdelningen, visst är det de färska? De var bruna och låg i en ask, dock ej kylda… Någon som har något tips?

  14. Emelie ..jag lamm inte allt om kokosmjöl men de ggr jag bakat glutenfritt vet jag ay det inte är bara att byta ut manselmjöl rakt av mot tex just kokosmjöl. .. de har helt olika egenskaper. Hasselnötsmjöl är troligen mer likt mandelmjöl isf.

  15. Emelie ..jag kan inte allt om kokosmjöl men de ggr jag bakat glutenfritt vet jag att det inte är bara att byta ut mandelmjöl rakt av mot tex just kokosmjöl. .. de har helt olika egenskaper. Hasselnötsmjöl är troligen mer likt mandelmjöl isf.

  16. Amanda Holmgren skriver:

    Hej!
    Funkar det med vanligt mjöl? 🙂

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.