Den finska staden som lyckats minska andelen feta barn. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Den finska staden som lyckats minska andelen feta barn.

När vi var små fanns det knappt några överviktiga barn. Ett och annat barn hade möjligtvis något och några extra kilon runt midjan, fast frågan är om de ens skulle uppfattas som överviktiga med dagens referensramar?

I dag ser det lite annorlunda ut – på bara 20 år har fetma hunnit bli vår nya folksjukdom och fetma bland barn och ungdomar har ökat kraftigt. 20-25% av alla tioåringar är överviktiga och drygt 3% lider av fetma, enligt siffror från Barn Obesitas Register. Barn som lider av fetma utvecklar inte bara insulinresistens, blodfettrubbningar och leverpåverkan. Prognosen är dessutom dålig när det handlar om möjligheten att bli normalviktiga som vuxna – 80% av de barn som är överviktiga eller lider av fetma i 6-7-årsåldern är fortfarande överviktiga i sena tonåren.

En oroande utveckling som tyvärr ökar i hela västvärlden. Förutom i en liten stad i södra Finland.

Seinäjoki är en stad i finska Österbotten med drygt 60 000 invånare och här har man lyckats med något mycket ovanligt – man har lyckats vända kurvorna för barnfetma nedåt och andelen feta eller överviktiga barn i flera åldersgrupper har minskat de senaste åren. Anti fetma-programmet för Seinäjoki startade 2013 då kommunpolitikerna hade uppmärksammat att fetman var ett växande problem, och målet var att minska övervikt hos barn och ungdomar och att förebygga fetmarelaterade sjukdomar när de blir äldre.

Skolorna har spelat en central roll i arbetet och bland annat har alla luncher på skolor och förskolor anpassats till mer frukt och grönsaker parallellt med att andelen salt, socker och animaliskt fett minskat. Utöver detta avbryter man dagligen undervisningen med korta gympapass för att minska stillasittandet på lektionerna och många lektionssalar är inredda så att eleverna kan stå och arbeta. Många av skolorna har dessutom ökat aktiviteterna på rasterna för barnen.

Redan efter två år hade kurvorna för fetma och övervikt hos barn i staden vänt nedåt. 2009 var 17% av alla femåringar överviktiga eller feta med 2015 hade andelen minskat till 10%. Även för sju- och elvaåringar noterades tydliga minskningar, från 14 respektive 16% 2011 till under 10% år 2015. 2015 publicerade WHO resultaten vilket satte den lilla finska staden på världskartan och gjorde den till en internationell förebild. De två senaste åren har många utländska delegationer besökt staden för att lära sig “Seinäjoki-modellen”.

Rätt fascinerande ändå att så relativt små förändringar i skolan kan göra så stor skillnad för ett av våra största folkhälsoproblem i dag.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här. Och lyssna på Food Pharmacy-podden här

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Imponerande. Hoppas att fler skolor och arbetsplatser kan ta efter!

 2. Hej!
  Vad skulle ni tro det beror på att jag liksom många andra upplever att magen sväller upp under eftermiddagarna?
  Detta inträffar bara på jobbet, kan inte ha på mig jeans eller andra hårt åtsittande byxor för det gör så ont.
  Vad är det för mat man ska välja bort för att undvika uppblåstheten?

 3. Daniels mamma skriver:

  Intressant läsning!

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.